tiistai 5. helmikuuta 2019

Ihon kosteutus - Mitä se siis on?




Kosmetiikan vaikutuksissa luvataan ehkä eniten kosteuttavaa vaikutusta iholle. Mutta mitä se ihon kosteuttaminen sitten oikeastaan onkaan? Viime aikoina olen pistänyt erityisen paljon merkille, että kosteutus terminä on monelle vähän epäselvä. Tästä hieman mainitsinkin jo Okabo Organicsin tuotteita käsittelevässä postauksessa.










Vesi


Vesi on elementti, jota jokainen iho tarvitsee voidakseen hyvin ja välttyäkseen kuivumiselta. Vesi on se, joka kosteuttaa ihoa. Tämä on se syy miksi kasvovesi on todellakin niin tärkeä tuloksellisessa ihonhoidossa. Myös vesipitoinen tuote, esimerkiksi vesi/öljy emulsio kykenee kosteuttamaan ihoa. Usein olen törmännyt erinäisissä postauksissa, artikkeleissa ja muissa julkaisuissa hieman virheelliseen käsitteeseen, että öljyt kosteuttaisivat ihoa.

Korvaani ovat särähtäneet lauseet joissa öljyn luvataan tuovan kosteutta ihoon. Ihan näin asia ei ole. Olen jäänyt myös paljon pohtimaan englanninkielisiä sanoja hydrating ja moisturizing. Nämä molemmat sanat kääntyvät suomeksi "kosteuttava". Silti edellä mainitut sanat tarkoittavat eri asioita. Kääntäisin hydrating sanan juurikin siksi kosteuttavaksi. Hydrating on käännetty joissain tapauksissa myös nesteyttäväksi, mikä on mielestäni aivan erinomainen käännös sanalle. Moisturizing kääntyy siis myös suomeksi kosteuttavaksi, mutta se tarkoittaa mielestäni enemmänkin koostumusta, joka sitoo kosteutta iholle.

Joskus jopa ihotautilääkärit tuntuvat olevan aivan pimennossa ihon kosteuttamisesta ja hoidosta. Taivastelin asiaa taannon tässä postauksessa









Humektantit



Yleisimpiä kosmetiikassa käytettäviä humektantteja ovat esim. glyseriini, sorbitoli ja trendikäs hyaluronihappo. Humektanttien kyky on vetää puoleensa vesimolekyylejä ilmankosteudesta. Toisinaan humektantit voivat kääntyä itseään vastaan ja kuivattaa ihoa. Näin voi käydä helposti esim. Suomen rutikuivassa talvi-ilmastossa. Jos ilmassa ei ole kosteutta mitä ihoon sitoa, humektantit saattavat alkaa vetää kosteutta ihon syvemmistä kerroksista ihon pinnalle, josta kosteus haihtuu pois. Näin mennään ojasta allikkoon. Edellä mainitusta syystä onkin hyvä yhdistää kasvoveden runsas lotraus humektanttipitoisten tuotteiden käytön yhteyteen. Näin humektanteilla on sitä kosteutta, jota sitoa ihoon.


Trooppisen kosteissa olosuhteissa runsaasti humektantteja sisältävä tuote voi olla myös vähän ikävä. Tämän totesin Thaimaan superkosteassa ilmastossa. Naama oli nahkean kostea aamusta iltaan, ja olikin ihan fiksua jättää megakosteuttavat seerumit pois, niille ei vain ollut tarvetta. Täysin päinvastainen ilmiö, kuin meillä täällä Suomessa :)




Okklusiivit



Tästä päästään sitten niihin öljyihin, joiden yksi funktio ihonhoidossa on toimia okklusiiveina. Öljyt eivät siis kosteuta ihoa, eivät myöskään sido kosteutta ihoon. Sen sijaan öljyt ja niiden lisäksi esim. kasvivahat ja silikonit lukitsevat ihoon jo olemassa olevaa kosteutta. Jos tarkkaillaan nimenomaan öljyjä ne ovat siis huikean tärkeä yksityiskohta ihonhoidossa, voisi sanoa, että yhtä tärkeä kuin se kasvovesi. Mikään määrä kosteutta ei ihossa pysy, ellei niitä lukita ihoon esim. juuri öljyllä. Kosteutta lukitsevien ominaisuuksien lisäksi (kasvi)öljyt ravitsevat ihoa. Öljyt myös pehmentävät ihoa. Kasviöljyistä iho hyötyy muutenkin esim. tärkeiden rasvahappojen ja vitamiinien muodossa.








Edellä mainittuja seikkoja olen miljoonat kerrat selventänyt ja välillä rautalangastakin vääntänyt ystävilleni, jotka ovat ihon kuivuusongelmia valittaneet. Sitä kun on ihmetelty, että miten se nassu on niin rutikuiva, vaikka sitä on hoidettu vain ja ainoastaan "superkosteuttavalla öljyllä" :) 


Ei siis ole ollenkaan höpsö ajatus kerrostaa iholle kasvo- ja hoitovesiä toisinaan jopa ne 7 kerrosta. Näin iho saadaan nesteytettyä tai sitten tehokosteutettua, mitä terminä nyt sitten haluaakaan käyttää. Seerumit ja hoitovoiteet perään, jotka sisältävät humektantteja, jotka sitovat iholle lisätyn kosteuden ihoon. Täyteläinen voide tai sitten ihoöljy vipana päälle, joka toimittaa sitä okklusiivin virkaa = koko paketti lukitaan iholle. Ja juurikin edellämainitussa järjestyksessä.






Tämä pieni infopaketti ihon kosteutuksesta tuli kirjoitettua siitä syystä, että monella on käsitteet siitä kosteutuksesta hieman epämääräiset ja ehkä siitä syystä säntillinen ihonhoito ei tunnu tuovan niitä parhaita tuloksia. Toivottavasti tästä on apua ihon kuivuudesta kärsiville :)




 Saiko joku ahaa-elämyksiä? :D

18 kommenttia:

  1. Hyvä postaus. Minuakin hiukan ärsyttävät nuo sekavat termit.

    Tähän voisi vielä lisätä sanan "ravitseva". Ei kai mikään voide tai muu tökötti voi oikeasti ravita ihoa, kyllä se ihon ravinto tulee sinne ihan verisuonten kautta sisältäpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä iholle lisättävät vitamiinipitoiset raaka-aineet ravitsevat ihoa. Riippuu miten kyseisen termin haluaa käsittää. Mä näen asian niin, että ihoa voi ravita ulkoa päin. Mutta ehdottomasti sisäinen ravitsemus on yhtälailla tärkeää, samoin kuin sisäinen kosteutus eli veden riittävä juominen :)

      Poista
    2. Ihon ylin (päällimmäinen) kerros on kylläkin ihan kuollutta solukkoa, ja se alin, elävä kerros saa hapen ja ravinteensa veren kautta.

      Poista
  2. Todella mainio tietopaketti, ja itseasiassa tajusin että mä olen aavistuksen oikonut öljyn funktiota kun varmaan itse olen puhunut siitä kosteutta sitovana :) Tai siis tämä oli nyt ehkä toinen kerta kun törmään termiin okklusiivi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. okklusiiveista ja niiden funktiosta on kyllä ihmeellisen vähän ollut puhetta missään :)

      Poista
  3. Hyvä postaus. Varsinkin hydrating ja moisturizing menevät helposti sekaisin itse kullakin (myös ulkolaisilla kauneustubettajilla;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä :) Ja tosiaan sekin aiheuttaa paljon hämmennystä kun molemmat sanat suomentuu kosteuttavaksi :)

      Poista
  4. Mua hämää tuo kosteuden lukitseminen iholle. Lukita? Häh? Mää vissiin nyt takerrun tohon sanaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :D Kai sen voisi ilmaista myös niin, että iholle asetetaan "peitto", joka estää kosteuden haihtumisen pois. Nyt kun alkaa miettimään niin "kosteuden lukitseminen" kuulostaa vähän hassulta termiltä sekin :D

      Poista
  5. No kyllä tuli ahaa-elämys varsinkin tuon öljyjutun kohdalla. En ole juurikaan tajunnut panostaa kasvoveteen mutta olen jopa vaihtanut kevyemmän öljy paksumpaan öljyyn, jos se vaikka kosteuttaisi paremmin :D Ääh, nyt menee ihan uusiksi koko homma. Kiitos tästä tietopaukusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :) Kasvovettä ja muuta kosteutusta sinne öljyjen alle vaan niin kyllä se siitä :)

      Poista
  6. Siis mä olen joskus ihmetellyt juuri tota öljyasiaa. Kauppias mulle joskus suositteli jotain kasvoöljyä kosteuttamaan ja naama meni vaan kuivemmaksi, kun en siis mitään muuta käyttänyt (haluan vähentää kemikaalikuormaa). Pesun jälkeenkin ihoa kiristi niin, että meinasi revetä. -Ninni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se iho kyllä kuivuu siellä pelkän öljyn alla. Vaikka iho tuntuukin hyvältä ja pehmeältä öljyttynä, niin kosteus uupuu.

      Poista
  7. Aivan loistava postaus. Pitääpä oikein näyttää tämä työpaikalla parille kaverille (vänkääjälle).:D
    Kauneudenhoito-alalla kun on niin tulee monesti kollegoiden kanssa väiteltyä milloin mistäkin.
    Tsemppiä postauksiisi. -Riia

    VastaaPoista
  8. Moi!
    En itse omista muita ihonhoitotuotteita, kun vain perus rasvaa, eikä se riitä atooppiselle iholleni näin talvisin. Ongelmani kuitenkin on, etten tiedä mitä nämä kaikki asiat ovat, mitä iholle kuuluisi kerrostaa ja missä järjestyksessä.

    Jaksaisitko/voisitko siis, laittaa jonkun esimerkkikombon, mitä tuotteita olisi hyvä käyttää (ihan konkreettisia hyväksi kokemiesi tuotteiden nimiä, ei esim hyaluronihappo :)) , miksi, ja missä järjestyksessä?
    Kiitos paljon jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka :)

      Et kertonut tarkemmin, onko ihosi esim herkkä tai suositko luonnonkosmetiikkaa, tavallista vai kumpaakin. Kasvovesi on tosi tärkeä ja sitä tulisi kerrostaa iholle mielellään useampi kerros, ihon kuivuuden mukaan. Hyviä kasvovesiä on vaikka kuinka paljon, mutta esim. Atopik Anti-Age linjan kasvosuihke tuli ekana mieleen. Se on todella tehokkaasti kosteuttava. Jos haluaa hifistellä, voi lisätä mukaan hoitonesteen (kasvovettä hoitavampi koostumus). Bentonin Aloe BHA toner on omia suosikkejani, jossa on todella hyvät raaka-aineet. Tästä voi jatkaa seerumiin. Esim korealaiselta Leegeehaamilta löytyy tosi tehokas Grow Hyal B5 Ampoule seerumi. Näiden jälkeen sitten jokin kosteusvoide ja/tai kasvoöljy. Bybillä on tosi hyvä kasvoöljy, jossa on useamman eri kasviöljyn sekoitus.

      Kerroit myös, että ihosi on atooppinen. Keramideista voisi olla silloin hyötyä. Esim Lumenen uudelta Arktis- linjalta löytyy seerumi ja voide, joissa on mukana mm. keramideja. Apteekin perusvoiteet on tosi hyvä lukitsemaan ihoon kosteutta, mutta niissä ei ole mukana varsinaisesti mitään ihoa ravitsevia raaka-aineita.

      Kaikkia noita edellä m ainittuja ei ole pakko sisällyttää ihonhoitoonsa, vaan noi kokeilla aluksi minimalistisemmin, jos se iholle riittää. Saattaa esim riittää, jos iholle kerrostaa kasvo- tai hoitovettä ja sitten lukitsee sen kosteuden iholle kasvoöljyllä. Se itselle paras hoitokombinaatio löytyy melkein vain kokeilemalla :) Ja siis tosiaan tuotteet iholle kevyestä paksuimpaan (kasvovesi, hoitoneste, seerumi, kasvovoide ja kasvoöljy) Ja hellään puhdistustukseen kannattaa myös panostaa. Ei esim voimakkaasti vaahtoavaa/pesevää putsaria. Toivottavasti tästä oli jotakin apua sulle :)





      Poista

Kommentoi, kysy, utele :)