tiistai 4. lokakuuta 2016

Kesäkurpitsa-lasagne (Vhh-resepti)



Kukapa ei tykkäisi lasagnesta, right? Kuitenkin, lasagnelevyissä on vehnäjauhoja (hyi, pahiksia :D) ja vehnä ei kaikkien masuille sovi. Vaihtoehtona on käyttää gluteenittomia lasagnelevyjä, mutta myös kesäkurpitsa toimii tässä ihan loistavasti. Olen monta kertaa tehnyt lasagnen kesäkurpitsa-versiona.
Koostumus tietenkin eroaa originaalista lasagnesta, mutta mun mielestä tämä ruoka on sen verran hyvää, että siitä kehtaa reseptin jakaa :)

Hyvää, vaikka itse sanonkin :)
Tämän reseptin jauhelihakastike-ohje on tuttu tästä postauksesta. Tomaattimurskapohjainen kastike on kätevä gluteeniton ja vähähiilihydraattinen versio, sen perinteisen jauhosuurusteisen kastikkeen sijaan. Vhh-lasagneen tarvitset:

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
400g jauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa
1 tomaatti
loraus kermaa
sipulia, sekä mausteita maun mukaan. Pinnalle juustoa.

Kastikkeen tekohan on siis hurjan simppeliä. Jauheliha ja sipuli paistetaan pannulla. Mausteita voi hölvätä ihan oman maun mukaan. Itse tykkään tulisesta ja voimakkaasti maustetusta. Kun jauheliha on kypsää, kippaa sekaan tomaattimurska ja anna hautua hetki. Tämän jälkeen voi lorautella kermaa oman tunnon mukaan. Mitään juustokastiketta ei tähän tekemääni versioon tule. Mutta tietenkin sellaisenkin voi tähän lisätä.

Kokeilin maustaa jauhelihakastikkeen Pirkan Taco mausteseoksella vaihtelun vuoksi.


Kesäkurpitsan voi periaatteessa vedellä "levyiksi" vaakasuunnassa, mutta perus siivukin toimii hyvin.
Ja ihan vinkkinä, että veitsen kannattaa unohtaa heti kättelyssä. Säästää aikaa ja vaivaa ja ehkä sormenpäitäkin kun homman hoitaa juustohöylällä. 


Sitten vaan kokoamaan kerroksia. Kastiketta alle ja kesäkurpitsasiivuja päälle. Kesäkurpitsaviipaleiden päälle kannattaa ehkä ripauttaa aavistus suolaa, kesäkurpitsa kun itsessään on melko mauton. 






Viimeisenä kerroksena laita loput jauhelihakastikkeesta. Kuorruta juustolla ja laita pinnalle vielä tomaattisiivuja. Sinihomejuusto sopii aivan loistavasti tähän ruokaan, jos sattuu olemaan sen ystävä. Itse laitoin sinihomejuustoa myös kerrosten väliin :) Sitten vaan koko komeus uuniin 200 asteeseen. Pidin tätä uunissa reilun puoli tuntia, kunnes juusto on saanut väriä pintaansa. Simppeliä ja hyvää.
Ja vielä parempaa seuraavana päivänä lämmitettynä, kuten moni muukin ruoka. 

9 kommenttia:

  1. Loistoidea ja näyttääkin maukkaalta! Mut mitäs sitten kun on kasvissyöjäkin ;D Käytin ennen soijaa korvaamaan jauhelihan, mutta IBS:n takia en voi enää soijaakaan käyttää samaan tapaan. Tässä onkin saanut alkaa ihan luovaksi, että mitä sitä syö ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olen joskus kokeillut korvata jlihan soijalla, mutten oikein lämmennyt sille. Aloin tässä miettimään protskupitoista korvaajaa tuolle lihalle.. Voisko jokin papu olla hyvä korvike? :)

      Poista
    2. Pystytkö Mia käyttämään Härkistä? Siinä on mallasuutetta, joka ei ainakaan minulla satunnaisesti käytettynä aiheuta oireita, vaikka muuten gluteenia välttelenkin. Tai sitten Quorn? Se on minusta vielä parempi jauhelihankorvike :)

      Poista
    3. Sienikastike lihan sijaan?

      Poista
  2. Jösses miten helppo, kiitos ideasta! Mä oon aina tehnyt lasagnen pitkän kaavan mukaan ja on se vaan niin älyttömän hidasta ja työlästä. Seuraavaks mä teen sen tuolla tavalla, tosin lasagnelevyillä kun mä en karta durumpastaa :) Tuo homejuustolisäys kuulostaa just mun jutulta kans, nam.

    Voisiko about vegaanisen version tehdä sillä Valion uudella rakeisella jutskalla, mifu-mikä-lie? Tätä siis meinaan: http://www.valio.fi/tuotteet/valio-mifu/ Vai onko se paha, kun joillekin kasvisruokailijoille käy maitotuotteet, munat sun muut ja joillekin ei?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tuollaisesta mifusta aiemmin kuullutkaan :) Mutta noin äkkiseltään tuo kuulosti ihan kätevältä vaihtoehdolta.

      Vegetaristi kelpuuttaa maitotuotteet, munat jne. Mutta vegaani kieltäytyy myös niistä. Sitten on vielä näitä laktovegetaristeja jne. Monimutkaista ^_^

      Poista
  3. Vitsit, mä niin tekisin tätä jo huomenna mutta menin kysymään mieheltä, söisikö hän kesäkurpitsalasagnea ja en kyllä ehkä uskalla kokata :D Ainakaan sellaiseksi perheruoaksi xD Mutta täytyy ehdottomasti kokeilla töihin evääksi :) Just tällaiset simppelit ja nopeat ohjeet on kivoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Simppeli ja helppo tämä tosiaan on :) Sun täytyy joskus tehdä salaa tätä sun miehelle ja jos se kysyy, että mitä ruokaa, niin heität vaan jonkun epämääräsen ranskalaisen sanan ruoan nimeksi :D

      Poista
  4. Puoliso oli käyttänyt jauhelihan, jonka olin varannut tätä varten, mutta ei hätää, korvasin sen tonnikalalla ja tuli myös todella hyvää!

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)