keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Sebaceous hyperplasian hoito laserilla


Yllä oleva, hieman provokatiivinen kuva on tämä vuoden  tammikuulta laserhoidon jälkeen. Otsaltani hoidettiin muutama kappale talirauhasen liikasvuja laserilla (sebaceous hyperplasia). Tästä aiheesta onkin ollut mielessä kirjoittaa pidemmän aikaa, ja vihdoin sain aikaseksi tehtyä tämän postauksen :)


Mutta mikä siis on talirauhasen liikakasvu? 

Kyseinen harmillinen vaiva on yleensä seka- ja rasvoittuvan ihotyypin ei-toivottu seuralainen. Iholle saattaa ilmestyä pieniä tai suuria näppylöitä, jotka eivät katoa tavallisella ihonhoidolla. Talirauhasen liikakasvun iholla tunnistaa yleisimmin "kraaterimaisesta" muodosta. Näppylä on kuin tavallaan lysähtänyt keskeltä kuopalle. Talirauhasen liikakasvu saatta kuitenkin myös esiintyä iholla ihan tavallisen näppylän muodossa. Itselläni niitä oli kumpaakin sorttia. Talirauhasen liikakasvu esiintyy useimmiten kasvojen alueella ja erityisesti otsalla (kuten minun tapauksessani). Mutta sitä voi yhtä hyvin esiintyä myös muualla ihossa. Syy näihin pysyviin ihomuutoksiin on vaurioituneessa talirauhasessa, joka muuntuu sitten pysyväksi näppyläksi iholla.
Näpyt eivät oikeasti olleet ihan noin silmiinpistäviä, mitä ne näyttävät lähikuvissa.


Itselläni oli tosiaan kolme kappaletta ärsyttäviä pikkunäppylöitä, jotka ilmestyivät jo reiluna parikymppisenä. En niihin vuosien varrella juurikaan kiinnittänyt huomiota, ennekuin ne viime vuonna jotenkin alkoivat häiritsemään ja selvitin mitä ne ovat ja miksi ne eivät lähde pois. Ne tosiaan olivat aika pieniä ja huomaamattomia, enkä usko että kukaan niihin kiinnitti huomiota paitsi tietysti minä itse ^_^ . Kunnolla, silminnähtäviä ihomuutoksia oli siis vain 3 kpl, mutta hoitava lääkäri poisti samalla pienempiä, hyvin huomaamattomia näppyjä, jotka olisivat mahdollisesti voineet myöhemmin tulla näkyvimmiksi.

Talirauhasen liikakasvuja voi yrittää hoitaa pois mm. vahvemmilla happohoidoilla ja nestetyppijäädytyksellä. Myös laserilla voidaan hoitaa tämäntyyppisiä ihomuutoksia ja valitsinkin sen hoitomuodoksi omalla kohdallani. Jos iho on tällaisiin ihomuutoksiin taipuvainen, vaivaa voi yrittää ennaltaehkäistä mm. retinoli, tretinoiini ja salisyylihappotuotteilla joskaan nämä harvemmin auttavat jo syntyneisiin ihomuutoksiin.


Kyseinen vaiva voi joissain pahemmissa tapauksissa mennä myös näin pahan näköiseksi. Kuva: healthsurcigal.com


Laserhoidoilla voi vaikuttaa mm. iholla esiintyviin ryppyihin ja uurteisiin, sekä arpiin ja muihin tietynlaisiin ei-toivottuihin ihomuutoksiin. Lasereita on useampia erilaisia, eri käyttötarkoituksiin. Kohdallani käytettiin erbium-YAG nimistä laseria, jolla höyrystettiin ihomuutokset pois. Menetelmällä luvataan helppoa, nopeaa ja esteettisesti hyvää tulosta. Kokeilin joskus parisen vuotta sitten KTP-laseria silmienalusten tummuuden pysyvään poistamiseen, mutta hoito oli omalla kohdallani pettymys. En huomannut ainakaan itse juuri mitään eroaa tummuudessa hoidon jälkeen.Iho ei ole todellakaan kovin edustuskelpoinen hoidon jälkeisinä päivinä. Omalla kohdallani paraneminen kuitenkin tapahtui hyvin nopeasti.


Miltä se tuntui? Riippuu varmasti omasta kipukynnyksestä, miten laserhoidon kokee. Itse kuvailisin hoidon tuntuneen kuin pieneltä sähköiskulta. En kokenut hoitoa kivuliaana tai mitenkään epämiellyttävänä. Sellainen pieni nipistyksen tunne per ihomuutos. Ja se oli todella nopea toimenpide, homma oli ohi ehkä kahdessa minuutissa, jonka jälkeen hoidetuille alueille laitettiin haavateipit. Teipit sai poistaa seuraavana päivänä. Välttelin ihon huuhtelua muutaman päivän ajan hoidosta ja käytin ihon puhdistuksessa misellivettä.


Otsan iho nyt. Ihomuutokset lähtivät pois ja jälkiä hoidosta ei jäänyt.


Teippien poiston jälkeen iho näytti kieltämättä aika karulta. Hoidetut kohdat kuitenkin rupeutuivat nopeasti ja ruvet kestivät iholla hieman alle viikon. Hoidetuista kohdista jäi punoittavat kohdat pariksi viikoksi jonka jälkeen punoitus oli jo hälvennyt hyvin. Omalla kohdallani lopputulos oli erittäin hyvä. Näppylät ovat poissa ja hoidosta ei jäänyt mitään jälkiä iholle. Kävin itse laserhoidossa Tampereen Koskiklinikalla (en ole saanut hoitoa blogin kautta). Siellä yhden ihomuutoksen poistaminen kustantaa 275€, mutta pienelllä lisähinnalla hyvälaatuisia ihomuutoksia voidaan poistaa kerralla jopa kymmeniä. Talirauhasen liikasvu tapaa olla vaivana krooninen, eli se saattaa helposti uusiutua jossain vaiheessa. Aika näyttää pitääkö käydä käristämässä hipiäänsä vielä uudemman kerran tulevaisuudessa.

Aiheesta tuntuu olevan tietoa saatavilla kovin vähän ja halusin tästä siksi kirjoittaa postauksen. Ehkä joku muu on myös ihmetellyt ihollaan olevia kestonäppylöitä? :)


Onko teillä kokemuksia ihon laserhoidoista tai kiinnostavatko ne?20 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Mulla on varsinkin otsassa noita, enkä ole tähän päivään mennessä saanut selvyyttä mitä ne on (olen sentään kohta nelikymppinen :D)
  Täytyykin perehtyä asiaan tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä :) Olinkin ihan satavarma, että on muitakin jotka ovat näitä näppyjä ihmetelleet ihollaan :D

   Poista
 2. Suur kiitos sinulle! Tämä tietopläjäys tuli todellakin tarpeeseen. Taidan varata heti ajan :D Minulla otsassa vastaavia ainakin 4kpl.
  Blogiasi on ollut miellyttävä seurata ja kyllähän miesnäkökulmaa on jo kaivattukin tälle rintamalle.
  -R

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että tästä postauksesta ja vinkeistä on avuksi :) Ja kiitos kivasta palautteesta ^_^

   Poista
 3. Höh, mulla on tällaisia ihan miniminejä otsassa:D Häiritsevät yleensä meikin kanssa kun iho rasvoittuu ja kaikki näpyt tulevat esille :/ Nenän pieleen on tainnut tulla yksi tuollainen suurempi. Voihan kakka, hyvästi rahat tervetuloa parempi iho!:) Tästä postauksesta on apua kyllä monelle ja hyvin tehty postaus<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laserhoito on kyllä aika tyyris toimenpide, mutta toisaalta näpytön iho on ihan kiva vastine rahoille :D :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi.

  Tästä aiheesta on todellakin liian vähän tietoa tarjolla. Olen usein törmännyt esim. kosmetologilla ihonpuhdistuksen yhteydessä tietämättömyyteen. Vei aikaa ja rahaa ennen kuin erikoistunut ihotautilääkäri tarkensi mistä on kyse.

  Minulle tehtiin vastaava operaatio useita vuosia sitten Helsingin Aavassa ja käsitellyt kohdat ovat pysyneet hyvin aisoissa. Nyt olisi aika taas uudelle toimenpiteelle. Kuten mainitsit tämä ihon ongelma on krooninen.

  Voisitko laittaa Koskiklinikan ihotautilääkärin tiedot? Kysyn siksi, että otsasi käsittelykohdat on tehty siististi rikkomatta enempää ihoa talirauhasen ympärillä kuten minulle kävi aikoinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tiina :) Minun kohdallani toimenpiteen suoritti Toni Karppinen, Tampereeen koskiklinikalta. Tässä linkki sivuille (https://www.koskiklinikka.fi/yhteystiedot/toimipisteet/koskikeskus/)

   Poista
 6. Hei! Kiitos postauksesta, tästä inhottavasta vaivasta on todellakin liian vähän tietoa saatavilla. Minulle kävi samoin kuin Tiinalle, aikaa ja rahaa paloi ennen kuin sain oikean diagnoosin ja kävin laserissa myös.
  Mm.useampi kosmetologi kutsui niitä "vanhuuden luomiksi" tai "taliluomiksi". Yksi yritti jopa puhkoa niitä ihonpuhdistuksen yheydessä! Kirjoitit että vaiva johtuu vaurioituneista talirauhasista, joista lopulta kasvaa pysyviä näppylöitä. Aloin miettimään, että mikä talirauhasia sitten vaurioittaa? Ikä? Aurinko? Mekaaninen ihonpuhdistus?
  Ja vaiva todellakin on krooninen, olen kuukauden päästä jälleen menossa poistattamaan näitä "ihon rumiluksia".
  Itselleni niitä on tullut ympäri kasvoja, ei pelkästään otsaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Tästä aiheesta on kyllä liian vähä infoa tarjolla. Kysyit vaurioituneista talirauhasista. Mä olen ymmärtänyt, että joillakin ihmisillä on vain luonnostaan talirauhaset "vääränlaiset" eli kyseessä olisi perinnöllinen seikka. Varmasti ammattilainen osaisi kertoa tästä seikkaperäisemmin. Omat talirauhaseni ovat sellaiset, että ne on oikeastaan aina jotenkin ihan tukossa, välittämättä mitä kosmetiikka käytän. Mutta tiettyjä ainesosia sisältävällä tuotteella pystyn minimoimaan sen tukkoisuuden. Luulenpa , että itsekin joudun käväistä vielä uudemman kerran lääkärillä poistattamassa näistä ärsyttävyyksiä. Harmittaa ihan vietävästi kun se poistattaminen on niin kallista!

   Poista
 7. Iso kiitos tästä postauksesta! Samanlaisia löytyy pari kappaletta omasta naamasta ja on tullut pohdittua että mitähän nämä oikein ovat. Tästä aiheesta on tosiaan liian vähän tietoa tarjolla:) Harmi että poistattaminen on niin kallista..

  VastaaPoista
 8. Hei! haluaisin kysyä pitikö laittaa puudutuspiikki ennen laserhoitoa? Ja kuinkahan kivulias se mahtaa olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minulle ei laitettu mitään puudutuksia, mutta sellaisen varmastikin saa halutessaan. Tällaisessa hoidossa tuskin piikkiä annetaan, vaan voidemainen ihon pintapuudutus :)

   Poista
 9. Minulla lähti isotretinoiini kuurilla, mutta tulivat takaisin ja joskus myös kylmähoidolla tehty operaatio, mikä toimi kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei harmillisesti toiminut isotretinoiini, vaikka se muuten kyllä vaikutti positiivisesti ihoon.

   Poista
 10. Voiko näitä olla peniksessäkin ?

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)