Suositteko te ruokavaliossanne siemeniä? Itse innostuin jokunen vuosi sitten lisäämään omaan ruokavaliooni siemeniä, nehän ovat varsinaisia ravintoainepommeja. Vaikka aina toisinaan ahmin pullaa ja muuta ei niin terveellistä höttöä, yritän syödä pääsääntöisesti vältellen sokeria ja suosien ravintorikasta murkinaa.
![]() |
Kuva: healthyeatingandliving.ca |
Yleensä mun aamupalaan kuuluu jogurtti. Pidemmän aikaa söin turkkilaista jogurttia, mutta yritän nykyään vähentää maitotuotteiden käyttöä. Ihan varmaksi en mene sanomaan, mutta musta tuntuu, että liian runsas maitotuotteiden käyttö vaikuttaa epäsuotuisasti ihon kuntoon. Näistähän on paljon tutkimuksia, että maitotuotteet saattavat esim. pahentaa aknea. Kiinnostuin sittemmin kokeilemaan soijapohjaisia tuotteita perinteisten maitotuotteiden korvaajana. Vakkari-aamiaiseen on kuulunut kuvassa näkyvä Alpron soijajogurtti, jossa ei ole sokeria. Koostumus tuossa on kylläkin jogurttimaista, mutta sellaisenaan se kyllä maistuu mun mielestä aika karmealta. Maku on tosi pahvimainen. Tähän kuitenkin kun lisää marjoja ja makeutusta niin johan menee paremmin alas tämäkin vaihtoehto :D Mutta niistä siemenistä....
Kurpitsansiemeniä olen sekoitellut aamujogun sekaan jo pidemmänkin aikaa. Kuten useimmissa siemenissä, kurpitsansiemenistä saa hyviä rasvoja ja omega-3 ja omega-6 rasvahappoja. Kurpitsansiemenissä on myös mm. kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Näissä siemenissä on myös unensaantia edistävää tryptofaania. Syön säännöllisesti kurpitsansiemeniä myös niiden sisältämän sinkin vuoksi, joka on iholle hyväksi. Tykkään myös kurpitsansiementen paahteisesta mausta.
Tiesittekö muuten, että useimmat halvemmat kaupoissa myytävät sinkkivalmisteet imeytyvät elimistössä huonosti. Sinkkipikolinaatin sanotaan olevan se parhaiten imeytyvä muoto ja heikommin imeytyviä muotoja ovat sinkkiglukonaatti ja sinkkisitraatti. Yritän siis saada sinkkini mahdollisimman luonnollisessa muodossa ravinnon kautta. Toivon ainakin, että saan sinkkini näistä kurpitsansiemenistä :D Siemenet muuten kannattaa pureskella perusteellisesti jos haluaa hyötyä niiden terveysvaikutuksista :)
Evirakin toki vähän masensi mua ja kehoitti syömään siemeniä kohtuudella.
Seesaminsiemenet ovat mielestäni varsin mitäänsanomattoman makuisia ja purutuntumaakin on hädin tuskin nimeksi. Näitä kuitenkin tulee lisäiltyä jogurtin sekaan.
Seesamin siemenistä saa mm. kalsiumia, seleeniä ja rautaa.
Viimeisin löytö on ollut auringonkukansiemenet. Ai että.. Näihin mulla on tullut suoranainen addiktio! Auringonkukansiemenissä on ihana pähkinäinen maku ja niissä on mukava purutuntuma. Tuntuu, että syön näitä varmaan liikaakin :D
Auringonkukansiemenistä saa myös mm. kaliumia, sinkkiä ja seleeniä sekä E- ja B-vitamiineja.
Toisinaan tykkään myös huljauttaa jogurtin sekaan lisäprotskua Foodinin Vaniljaproteiinijauheen muodossa. Jauheen maku ei ole mielestäni kummoinen, mutta suosin sitä, koska se on makeutettu stevialla. Yritän aina mahdollisuuksien mukaan vältellä keinotekoisia makeutusaineita. Mutta myöskin sokerialkoholeja koska mun vatsa ei todellakaan tykkää niistä.
Chia-siemenet ovat olleet trendikäs juttu jo jonkin aikaa. Näistäkin saa kalsiumia, omegoita ja antioksidantteja sekä mangaania. Chiassa on myös unensaantia edistävää tryptofaania.
Kookoshiutaleet löytävät myös usein tiensä mun juguun. Kookoshiutaleista saa kivaa suutuntumaa, jos tykkää. Ovat myös hyvä kuidun ja proteiinin lähde :)
Maistuuko siemenet? Millä te tuunaatte jogurtin? Heitä oma vinkkisi :)