torstai 17. tammikuuta 2019

Anti-age- vaikutteinen ihonhoito - Mitä se oikeastaan on?Anti-age vaikutteinen, kiinteyttävä, silottava... Edellä mainittuja termejä löytyy nykyään yhdestä jos toisesta purnukasta. Jos kosmetiikkateollisuus jotakin kuluttajalle lupaa, niin nuorekkaampaa ulkonäköä ja ryppyjen silottumista. Lupauksiin tulee suhtautua realistisesti.
Kuva: theluxuryspot.comMutta mitä se anti-age- vaikutteinen ihonhoito sitten lopulta onkaan? Voiko ryppyvoidepurkin sisältö tehdä ihon kiinteydelle tai rypyille oikeasti jotain? Vastaus: Kyllä voi. Kunhan odotukset kosmetiikkatuotetta kohtaan ovat realistiset. Viisikymppistä ihoa ei voi hokkuspokkus muuttaa kaksikymppisen ihoksi millään voiteella tai seerumilla. Vaikka onhan näitäkin "Jopa 10 vuotta nuoremman näköinen iho" - lupauksia kuultu yhdeltä jos toiselta brändiltä. Ne on puppua.
Kuva: harpersbazaar.com

No mikä sitten toimii oikeasti anti-agevaikutteisesti?Blogissa on useasti käyty läpi tiettyjä kosmetiikan raaka-aineita, joilla voi ihan oikeasti vaikuttaa ihon tekstuurin. Tietyillä raaka-aineilla voi kohentaa ihon ulkonäköä ja sitä kautta saada nuorekkaamman näköisen ihon. Alla lueteltuna joitain tehokkaimpia kosmetiikan anti-age ainesosia.

A-vitamiini ja sen johdannaisetA-vitamiini kuuluu niihin raaka-aineisiin, jonka teho on tieteellisesti todistettu. A-vitamiinijohdannaisista retinyylipalmitaatti lienee se parhaiten siedetty, mutta valitettavasti se on myös se heikoin muoto anti-age- vaikutusten kannalta. Retinolia pidetään yleisesti ottaen tehokkaana raaka-aineena, jolla on kyky uudistaa ihoa tehokkaasti. Haittapuolena retinolissa on se, että varsinkin isompina pitoisuuksina se ärsyttää iho (A-vitamiinireaktio) mikä puolestaan syö motivaatiota käyttää retinolituotteita varsinkin herkkäihoisilla. Tretinoiini on järeämpi A-vitamiinin muoto, jolla onkin jo sitten erittäin ilmiömäinen teho uudistaa ihoa ja sidekudosta. Tretinoiinin käyttö on myös erittäin haasteellista, sillä se saa ihon jopa hilseilemään ja toisiinan "palamaan". Edellä mainituista syistä on myös iso kysymysmerkki kokeeko tretinoiinin käytön mielekkääksi. Tretinoiinivoiteita saakin vain lääkärin kirjoittamalla reseptillä.
Niasiiniamidi (B3-vitamiini)B-ryhmän vitamiineihin kuuluvua niasiiniamidi on ollut viimeaikoina hyvin suosittu raaka-aine ihonhoitotuotteissa ja erityisesti myös anti-age tuotteissa. Niasiiniamidi supistaa ihohuokosia, tasoittaa epätasaista ihonsävyä ja hälventää hienoja uurteita. 
C-vitamiini ja sen johdannaiset


C-vitamiini kuuluu yksiin eniten tutkittuihin anti-age raaka-aineisiin. Antioksidanttinen C-vitamiini kirkastaa ihoa, hälventää pigmenttiläiskiä ja stimuloi ihon kollageenisynteesiä. Nykyään on olemassa ihan hurja määrä erilaisia C-vitamiinijohdannaisia, joiden teho ja stabiilius vaihtelee. C-vitamiinin tuttu askorbiinihappo-muoto on se tehokkain, ja samalla myös epästabiilein. C-vitamiinista hyötyy aivan erityisesti rasvoittuva ihotyyppi.
E-vitamiiniAntioksidanttinen E-vitamiini on myös tuttu anti-age tuotteista. E-vitamiini mm. suojaa ihoa saasteilta ja muilta ympäristötekijöiltä. E-vitamiinista hyötyy erityisesti kuiva ihotyyppi, josta sitä yleensä puuttuu.  
PeptiditPeptidit tulivat jossain vaiheessa rytinällä kehiin, luvaten nuorekkaampaa ihoa. Peptidit ovat eräänlaisia aminohappoyhdisteitä. Peptidejä löytyy nykyään valtava määrä ja jokainen niistä on funktioltaan hieman erilainen. Peptidejä kutsutaan myös ihon rakennuspalikoiksi.HyaluronihappoKäsi ylös, joka ei ole koskaan kuullut hyaluronihaposta? :D Sitähän on nykyään melkein joka ikisessä tuotteessa. Hyaluronihappo on humektantti, jolla on aivan ilmiömäinen kyky sitoa itseensä kosteutta. Hyaluronihapon vaikutuksessa ihoon painaa aika paljon sen molekyylikoko. Suurempi molekyylikoko vaikuttaa ihon pinnalla silottaen kuivuudesta johtuvia uurteita. Pienempi molekyylikoko pääsee ihoon syvemmälle ja boostaa siellä kollageenisynteesiä.
AHA-hapotAHA-hapot tunnetaan ihoa kemiallisesti kuorivista ominaisuuksistaan. AHA-hapot liuottavat ihossa ns. soluliimaa, joka saa kuolleen ihosolukon irtomaan. Alta paljastuu kirkkaampi sileämpi iho. Säännöllinen AHA-happojen käyttö myös stimuloi ihon kollageenisynteesiä. Kollageenihan on se jännä aine ihossa, joka vastaa ihon kimmoisuudesta.

Kuva: Instyle.com

Mitä itse suosin?Kaikenlaista kosmetiikkaa läpikäyneenä olen lopulta vuosien varrella löytänyt ne raaka-aineet, jotka itselläni toimivat parhaiten. Retinolia ja jopa tretinoiinia käyttäneenä voin kertoa omakohtaisten kokemusten kautta niiden kyllä toimivan. Tretinoiinivoiteella katosivat pienet uurteet ihan oikeasti näkyvistä (joita oli kokeilun aikaan näkyvillä lähinnä silmänympärysiholla). Ihoni kuitenkin usein hilseili ja punoitti tiettyjen retinolituotteiden ja varsinkin tretinoiinin kanssa, ja käytön hankaluuden vuoksi olen niistä luopunut. Ehkä palaan vielä joskus retinolituotteisiin, jos motivaatiota löytyy tarpeeksi.


Oma ihonihan on ollut aina voimakkaasti rasvoittuva ja sitä se on ikävä kyllä edelleen. Tästä syystä suosin ehdottomasti C-vitamiinia sisältäviä tuotteita ihonhoidossa.  Rasvoittuvassa ihossa on usein E-vitamiinin ylituotantoa (siispä en suosi E-vitamiinipitoisia tuotteita). E-vitamiinin ylituotanto kääntyy itseään vastaan vapaaksi radikaaliksi (aiheuttaa ihon veltostumista) ellei C-vitamiinia ole tasapainottamassa tilannetta. Sen sijaan kuiva ihotyyppihän hyötyy E-vitamiinipitoisista tuotteista. 

Rasvainen iho on harvoin "kreppipaperimaisen" ryppyinen, johtuen liiankin riittävästä E-vitamiinin läsnäolosta, mutta sen sijaan veltostuu helposti. Kuiva ihotyyppi ei niinkään veltostu, mutta rypistyy kylläkin (E-vitamiinin puute). Ja niinpä olen huomannut nyt tällä ikää, että näin se juttu menee. Eipä ole juurikaan uurteita näkyvissä vieläkään, mutta huomaan kyllä kasvoissa tiettyjä osia, jotka tulevat ajan saatossa veltostumaan.

Nähtäväksi jää olenko kuusikymppisenä suht siloinen, mutta roikkoposkinen. Hmm, ei kovin innostava ajatus :DTäytän kohta 50-vuotta! Noh, on siihen vielä 15 vuotta aikaa. Miltähän se naama näyttää sitten 15 vuoden päästä? Kurttuisin kohta mulla on otsa. 25-vuotiaana otsallani oli syvemmät juonteet, kuin tänä päivänä. Silottumisesta syytän mikroneulausta.  Kosmetologi on taannoin todennut mulla olevan "yliaktiivinen otsalihas". Olisin kuulemma vähemmän kurttuisempi tuolta alueelta, jos otsa EI olisi niin aktiivinen.  Jaapa jaa. Tällä otsalla silti mennään :DSuosin myös sekä AHA- että BHA- happoja ihonhoidossa, koska ihoni on helposti tukkoinen. Ja toisaalta niiden välittömästi silottavan vaikutuksen näkee nopeasti, joka motivoi niitä käyttämään. Ehkäpä iho ei muutenkaan olisi nykyään niin sileä, jos en olisi niitä säännöllisesti vuositolkulla käyttänyt? :) Hyaluronihappo, peptidit ja niasiiniamidi kuuluvat myös suosikkeihini ihonhoidossa. 


Suunnattu ikääntyvälle iholle, on käsitteenä sinänsä mielestäni hauska. Ymmärrän toki mitä käsitteellä haetaan, mutta silti, eikö kaiken ikäiset ihot ole ikääntyviä? Ei tässä varmaan kukaan nuorrukkaan? :D Tunnollinen ihonhoitaja, joka haluaa viivyttää ikääntymisen merkkejä voi ehdottomasti suosia edellä mainittuja raaka-aineita. Mutta sitten taas toisaalta, jo ihan tavallisen,  simppelisti formuloidun kosteusvoiteen säännöllinen käyttö on jo sinänsä anti-age hoitoa. Hyvin kosteutettu iho kurpsahtaa hitaammin, kuin täysin hoitamaton ;)
Mitä ajattelette anti-age jutuista?

6 kommenttia:

 1. En usko ryppyvoiteiden pystyvän mihinkään ihmetekoihin. Överit lupaukset ärsyttävät mainoksissa varsinkin. Tuo ihotyyppien erilainen ikääntyminen oli ihan uutta tietoa mulle. Oma iho on saharakuiva ja aika useissa kosteusvoiteissa mitä käyttänyt niin ollut tuota E-vitamiinia. Kasvovesikerrostus on ollut myös merkittävä apua! Kasvovesivinkin luin täältä joskus, että kiitoksia vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvovedellä lotraaminen onkin erittäin hyvä apu oikein kuivalle iholle :)

   Poista
 2. Näytät ainakin 10 vuotta nuoremmalta, kadehdittavaa! Ehkä pitäisi aktivoitua ja selvittää mikä hoito on juuri minun iholle hyväksi ja saisin ehkä aikaa hidastettua ja 60-vuotiaana minua luultais 59-vuotiaaks :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa ihon hoitamista :)

   Poista
 3. Tuleeko mieleen luonnonkosmetiikkaa, jossa olisi niasiiniamidia? Pantenolia (B5-vitamiinia) on monessa tuotteessa, mutta tuo niasiiniamidi taitaa olla harvinaisempi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee kyllä mieleen heti joitain tuotteita, joissa niasiiniamidia on, mutta harmillisesti nyt lyö pää tyhjää luonnonkosmetiikan osalta. Olivia Kleinin Hydra Serumista kyseinen raaka-aine löytyy sijalta 3 :)

   Poista

Kommentoi, kysy, utele :)