keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Aura-munakoisovuoka (VHH-resepti)Tervetuloa Jusun kyökkiin, pitkästä aikaa! Keittiön puolella on ollut jo turhan pitkään laiska meininki, ja siitä on jo aikaa, kun olen viimeksi jonkin reseptin blogin puolella jakanut :)

Resepti on jälleen vhh-tyylinen. Eli siis vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattava. Vanha trendi tottelee nykyään nimeä ketogeeninen ruokavalio, kuten on voinut mediasta huomata. Ketogeenistä ruokavaliota olen pääsääntöisesti noudattanut jo useita vuosia. Ketogeenisellä ruokavaliolla olo on pirteämpi ja olo muutenkin mukavampi, verrattuna runsashiilihydraattiseen ruokavalioon. 

Mutta syön mä joskus kakkuakin. Ja pullaa. Ja muuta mukavaa, joka on sillä hetkellä kivaa, mutta kurjan olon kyllä huomaa sitten nopeasti :D
Munakoisovuokaa, aurajuustolla ja valkosipulilla ryyditettynä.Innostuin loppukesän Kreetan reissulla, Nikiforos ravintolassa syömästäni Moussakasta siinä määrin, että myös Suomen puolella olen herkutellut munakoisoa sisältävällä ruoalla. Viimeksi kaupassa käydessäni tuumailin toteuttaa jonkin helpon munakoiso-ohjeen ihan omasta päästäni keksimällä. Postauksen resepti onkin siinä määrin helppo ja yksinkertainen, että ei tarvitse omata kummoisia kokkailutaitoja :)Aura-munakoisovuokaan tulee kaikessa yksinkertaisuudessaan; Munakoisoa, juustoa, aurajuustoa, valkosipulia ja hyvää oliiviöljyä. Niin ja tietysti mausteita maun mukaan. 

Aurajuusto on sellainen pyhä asia itselleni, että voisin käytännössä elää pelkästään sillä. Valkosipuli on toinen lempparini. Vaikka valkosipulin nauttimisen jälkeen henki haiseekin kilometrin päähän aika järkyttävälle, mutta ei voi mitään. Valkosipuli on ihanaa ^_^ 

Kreetalaiset kehuskelevat ihan siellä paikan päälläkin tuottavansa maailman laadukkainta ja parasta oliiviöljyä. Väite saattaa pitää paikkansa, sillä erehdyin taannoin ostamaan jotain muuta kuin kreetalaista oliiviöljyä ja sen aromi ja maku oli suoraan sanottuna aika epämiellyttävä. Viisastuin heti ja ostin taas kreetalaista pullollisen. Kreetalainen öljy tulee laskeutumaan ostoskoriini jatkossakin.


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Aloita sitten viipaloimalla keskikokoinen munakoiso n. 0,5 - 1 cm viipaleiksi. Jotkut tykkäävät esikäsitellä munakoison itkettämällä, mutta nykyään Suomeen maahantuodut koisolajikkeet eivät ole enää niin kitkeriä mitä ovat joskus olleet. Olen itse todennut, että itkettäminen on tarpeetonta, mutta jokainen tyylillään.

Käytin pitkulaista, keskikokoista vuokaa, koska yhdestä keskikokoisesta munakoisosta ei kovin montaa kerrosta saa. Tällä ohjeella saa melko isohkot yksittäiset annokset kahdelle henkilölle.Koisovuoan kokoaminen on simppeliä. Ensin pohjalle pirskotellen oliiviöljyä, kerros munakoisoviipaleita, hieman suolaa ja pippuria, valkosipulia maun mukaan, aurajuustoa ja juustoa. Tällä meininkillä kerroksia, kunnes vuoka on pinottu täyteen. Mukavan iisiä!

Kannattaa myös huomoida, että aurajuusto tuo ruokaan oman suolaisuutensa, ja siihen vaikuttaa myös käyttämäsi juustolaadun suolaisuus. Eli ole tarkkana suolan käytön suhteen. (Muisto koulun köksäntunnilta: Ohjeessa kerrottiin lisäämään rieskataikinaan 3/4 tl suolaa.  Ja toki käsitin, että 3-4 tl. Laitoin vielä varmuuden vuoksi 4 tl sitä suolaa, koska enempi parempi? Uunista ulos tullut rieska oli maultaan järkyttävää ja syömäkelvotonta. Opettaja moitti, että käytän liikaa suolaa. No kidding? )


Oma reseptini on lihaton. Vuokaan toki sopii lisäksi vaikkapa jauheliha, jos tykkää käyttää. Aura-munakoisovuokaa paistoin 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia. Kypsymisaikana kodin täyttävä valkosipulin tuoksu saa veden kielelle. Toivoin myös salaa ja hieman naiivisti, että uunista ulos tuleva tuotos olisi makuelämyksiltään samaa tasoa, kuin Kolymbárissa nauttimani moussaka. No ei  ollut lähimainkaan, mutta hyvää siitä tuli silti, vaikka itse sanonkin! :)


Bon Appetit!


2 kommenttia:

 1. Jestas tuo suolamäärä rieskataikinassa :D Tätä voisin kokeilla tehdä, kun nuo ketoreseptit tuntuu olevan itsellä vähissä. Minkä merkkistä öljyä siis itse käytät? - Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, se rieskajuttu oli ihan fiasko :D

   Mä käytän Extrolio merkkistä. Prismasta ainakin löytyy ja 250ml pullo maksaa muistaakseni n. 3,60€ :)

   Poista

Kommentoi, kysy, utele :)