lauantai 7. lokakuuta 2017

It - Se


Tätä uutta pelleleffan remakea on moni odottanut, kuin kuuta nousevaa. En ole ihan varma odotinko itse tätä kovinkaan innoissani. Remaket on aina remakeja ja aika usein niiden osalta on saanut todeta, että alkuperäistekele oltaisiin voitu jättää ihan vaan rauhaan. It, eli Se oli kuitenkin ihan pakko nähdä. Ysäriversio kyseisestä leffasta traumatisoi silloin aikoinaan ja Pennywise oli yksinkertaisesti kamala ja pelottava :)Tarinahan on kauhukuningas Stephen Kingin käsialaa ja se sijoittuu tuttuun kuvitteelliseen Derryn pikkukaupunkiin. Derry on toiminut useastikin tapahtumapaikkana Kingin tarinoissa.

Derryssä on alkanut kadota lapsia ja hyvin pian selviääkin, että katoamisten takana on paha klovni, nimeltään Pennywise. Pennywise tykkää houkutella lapsia viemäriin "kellumaan".

Alkuperäisessä 1990-luvun leffassa aikajana jakautuu siten, että leffan päätähdet ovat aluksi lapsia ja sitten myöhemmin aikuisia. Tämän vuoden versioinnissa alkuperäinen ajatus on kuopattu ja aikajanassa ei pompata aikuisuuteen lainkaan. Aika suuri muutos alkuperäiseen juoneen, mutta idea toimii hyvin näinkin. Tällainen ratkaisu jättää myös toiveita mahdolliselle jatko-osalle (?)

It toi mieleen lapsien välisellä lujalla ystävyydellä jotenkin tosi vahvasti mieleen Stand by Me- leffan joka sekin on muuten Kingin käsialaa. Leffassa on vastakkain asettelu hieman nörttimäisten skidien, sekä kiusaajajengin välillä. Nörtimpi jengi alkaa selvittää Derryn kaupungin kadonneiden lapsien kohtaloa ja pääsevät pahis Pennywisen jäljille. Samalla Pennywise alkaa pelotella lapsia mitä erilaisimmilla tavoilla, jotka pohjautuvat pahimpiin pelkoihin.Jo aiemmin nähtyjen trailerien perusteella olin varautunut leffaan varsin kriittisesti. Trailereista etukäteen paljastunut Bill Skarsgårdin esittämän  Pennywisen "uusi" olemus ei miellyttänyt mua sitten yhtään. It on ollut mulle aina Kingin tuotoksista tärkeä ja uusi Pennywise tuntui vääränlaiselta. Tai siis en osannut mieltää klovnihahmoa sitten millään Pennywiseksi. En tiedä, ehkä se alkuperäinen Tim Curryn esittämä Pennywise on vain yksinkertaisesti juurtunut mieleeni ainoana oikeana Pennywisena :)

Muistan vieläkin yhden illan 90-luvulta, kun olin juuri hiljattain nähnyt sen aikaisen It:n. Olin pyöräilemässä kaupungilta kotiin ja oli jo aika hämärää. Pennywise pyöri mielessä ja kuin tilauksesta sää oli sumuinenkin. Silloisella lapsen mielikuvituksella olin aivan kauhuissani ja pelotti ihan vietävästi pyöräillä viemäreiden ohi :D Siis pelkäsin ihan hulluna, että viemäristä ryömii pelle, joka kidnappaa mut !

Uudelleenversiointi oli toisinaan hieman pitkästyttävä ja kohtaukset tylsähköjä. Ja ei se Pennywise tuntunut kovin pelottavalta. Henkilöhahmotkin jäivät osittain hieman etäisiksi, lukuunottamatta nörttiporukan mukana pyörivää Beverly nimistä tyttöä, jonka isän aiheuttamat ahdistavat tunnelmat olivat leffan ehkä parasta antia.  Kiusaajaporukan Henry jäi myös harmillisen etäiseksi. Kaverilla on selkeästi pahasti vikaa päässä, mutta syitä tähän ei juurikaan avattu. Paitsi että Henrynkin isukki vaikutti kylmäsydämiseltä tapaukselta.

Mutta olihan tämä leffa nyt ihan ok. Ihan katsottava.

Jäin miettimään leffan jälkeen, että miksi leffa tuntui sitten niin laimealta pläjäykseltä? Luulen, että tähänkin vaikuttaa jo ikä. Pennywise ei tunnu tällä ikää enää niin karmivalta, kuin silloin lapsen mielellä. Jos näkisin alkuperäisen leffan ensi kertaa tämän ikäisenä, tuntuisikohan sekään enää niin pelottavalta?


Kuvat: Imdb.com


Oletteko katsoneet uuden Sen? Mitä mieltä olette?

6 kommenttia:

 1. En ole nähnyt ko. leffaa en nyt enkä ennen muinoin. Törmäsin Pennywise -hahmoon amerikkalaisen tubettajan RawBeautyKristin Halloween-videolla, joka on mielestäni aika hyvä. https://www.youtube.com/watch?v=C3jpfA8PD_E
  Kannattaa käydä katsomassa. Kristillä on muitakin upeita Halloween-videoita, jos sellaiset kiinnostavat;)

  VastaaPoista
 2. En ole tätä uutta nähnyt, mutta vanha on ihan lemppareita, joten pitää tää uusikin katsastaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuli halu nähdä se vanha versio taas uudelleen pitkästä aikaa. En muista koska oon nähnyt sen viimeksi :)

   Poista
 3. Kiva ku luin tän jutun tähän aikaan ja nyt salee nään painajaisia :D En oo koskaan kattonu ysäriversiota kokonaan koska pelkään, enkä tätäkään ajatellut katsoa koska pelkään edelleen. Mutta kirjat luin joskus teininä ja voi hohhoi et ne oli kuolettavan tylsiä. Pitäis ehkä näin aikuisiällä kokeilla lukea uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän moni on kertonut pelkäävänsä erityisesti tätä pelleleffaa. Pennywise lienee jotenkin rinnastettavissa Twin Peaksin Bobiin, molemmat mainitaan usein pelottavimmiksi kauhuhahmoiksi :)

   Kingin kirjoja olen itsekin lukenut useita. Jotkut ovat tosi hyviä (Esim. Tarpeellista tavaraa, Piina, Eksyneiden jumala, Naisen raivo). Sitten on taas näitä Kingin tosiaan kuolettavan tylsiäkin teoksia, jotka haukotuttaa ensisivuilta lähtien. Mun hermot ei yhtään kestä lukea sellaista liian jaarittelevaa tekstiä :D

   Poista

Kommentit piristävät aina :)