torstai 14. syyskuuta 2017

Sokerittomia suklaaunelmia

Suklaatahan me kaikki rakastamme? Eikös vaan? En muista koskaan kenenkään sanoneen ääneen seuraavaa lausetta; "Mä en tykkää suklaasta, se on pahaa". Täysin absurdi lause mun todellisuudessa :D Vaikka suklaa on hyvää ja sen sisältämä kaakaokin jopa terveellistä, niin suklaan sisältämän sokerin suhteen asian laita on hieman toinen. Sokerissa ei taida olla mitään ihmisen terveyttä edistävää ja siksi moni vältteleekin sokeria, mukaan lukien minä itse.

Sokerihan mm. vanhentaa sitä nassua ennenaikaisesti ja ylläpitää elimistössä matalaa tulehdustilaa. Hampaiden reikiintymisriski on myös korkeampi runsaan sokerin käytön myötä. Liiallinen sokerin nauttiminen altistaa myös kakkostyypin diabetekselle. Listaahan voisi jatkaa, mutta ei nyt aleta saarnamislinjalle.

Etsiskelen aina suurella mielenkiinnolla sokerittomia herkkuja. Hyviä sellaisia. Ei ole mitenkään  taivaan totuus, että ne sokerittomat herkut olisivat aina kovinkaan hyvänmakuisia. Tumma suklaahan ei juurikaan sitä sokeria sisällä, paha vaan, että se tumma suklaa ei ole sitä parasta mun makuuni. Kyllä kunnon maitosuklaa on vaan parhautta. Ajattelinpa esitellä siis nyt pari varsin hyvää viime aikaista löytöä. Toinen löydöistä oli "ihan jees" ja toinen paukautti päässäni ahminta-moden punaiselle.






Balance merkkinen suklaa on juurikin sitä tummaa suklaata, mikä ei ole se mun ykkösvalintani. Kuitenkin Balancen suklaassa on makeutta lisänä sen verran, että sukat ei pyöri jalassa kitkeryydestä johtuen.  Balancen  suklaassa on käytetty makeutusaineena steviaa, joka ilmaistaan hyvin selkeästi (ja trendikkäästi) pakkauksen kääreissä. Pakkausmerkintä saattaa silti johtaa hieman harhaan, sillä stevia ei suinkaan ole tämän tuotteen ainoa käytetty makeutusaine. Suklaalevyn toinen makeuttaja on sokerialkoholi maltitoli. Maltitoli on siitä kinkkinen makeuttaja, että joillekin se sopii hyvin ja joillekin ei ollenkaan. Ja minähän onnekas kuulun tuohon viimeiseen ryhmään. Mikäli vatsa on herkkä maltitolille, sen kyllä huomaa nopeasti maltitolia nautittuaan.Vatsa turpoaa suurinpiirtein samaan kuosiin kuin olisi vetänyt puoli metrisen vehnäpatongin. Olo saattaa olla myös muutenkin tukala, vatsanväänteitä ja yleistä epämukavaa oloa. Saan yleensä liiallisesta maltitolista juuri nuo kaikki edellämainitut oireet. Jee.






Vanhoista kokemuksista viisastuneena söinkin vain puolet levystä ja säästin loput myöhemmälle. Ei ollut helppoa. Kaikki suklaata rakastavat tietää, miten hermoja raastavan vaikeaa on säästää suklaalevyä. Siinä saa olla selkärankaa! Yleensä lausahdus "Otan vain pari palaa" osoittautuu varsinaiseksi läpäksi..

Liekkö maltillisesta syömisestä vai jostain muusta johtuvaa, mutta vatsanväänteitä ei tällä kertaa tullut.

Balancen suklaa oli se "ihan jees". Ei päästy taaskaan Fazerin Sinisen aiheuttamia nautintoja lähellekkään, mutta sellaista en odottanutkaan. Balance oli silti oikein hyvän makuista ja makeuttakin oli. Tumman suklaan toisinaan hurjan voimakasta kitkeryyttää ei ollut ollenkaan havaittavissa. Makeus oli oikein hyvin balancessa ;) 100g Balancelevyssä on varsinaisia sokereita vain mitättömät 2.7 g. Balance kustansi  S-marketissa n. 2€/ levy.



Ja sitten hieman marmatusta Suomesta...




Googlailin Balancea ja sain selville, että merkiltä olisi tällaisiakin ihanuuksia olemassa! Varsinkin nuo Coconut Crisps ja Pistachio| Almonds| Walnuts- levyt kiinnostaisivat ihan valtavasti! Miksi Suomesta ei saa ikinä mitään kivaa? Ei näitä ole ainakaan missään silmään pistänyt. Suomessa on aina tosi surkea tarjonta kaikissa erikoistuotteissa. Kreikassakin on tarjolla yhden jos toisenlaista sokerintonta suklaata, mutta Suomessa tarjonta on edelleen varsin köyhä. No ehkä sitten 10 vuoden päästä, niinkuin täällä on tapana ^_^






Nellie Delliesin Maitosuklaa-patukka oli R-A-K-K-A-U-T-T-A. Nellien patukka on toistaiseksi ihan paras sokeriton suklaa, mitä on vastaan tullut. Kivan napsahtava koostumus ja ensimmäinen maistaminen aiheutti aivoissa, seuraavan ajatuksen; "Hei, mikä tästä tulee mieleen?"




No ihan selvästi Stratos, maku on ihan ilmiselvä kopio Stratoksen suklaapatukasta. Stratoksesta  olen aina tykännyt. Mahtaakohan Stratosta enää olla saatavilla? Ei ole sitäkään osunut silmään.






Nellie Delliesin patukka sisältää makeutusaineina erytritolia (luonnollinen sokerialkoholi, karppisokerinakin tunnetaan) sekä steviaa. 100g tavaraa kohden on sokereita 22g ja kun patukalla on kokoa 35g niin siitä ei paljon sokeria tule patukkaa kohden. Jotain reilut 6g? Joo mulla ei ole koskaan ollut hyvä laskupää, tiedetään :D





Myös Nellie Delliesin googlaus paljasti, että merkin tarjonta ei suinkaan rajoitu vain yhteen pahaiseen patukkaan, vaan makuja on muitakin. Liekkö näitä muita makuja kotimaan markkinoilla? Täytyy lähteä etsimään kissojen ja koirien kanssa ^_^

Nellie Delliesin 35g suklaapatukka maksoi 1,15€.



Tuottaako teille muille vaikeuksia pysyä erossa suklaasta? Tai erossa sokerista muuten?


15 kommenttia:

  1. No tuottaa, paitsi tummasta suklaasta on hyvin helppo pysyä erossa, miksi söisi himoonsa jotain niin pahaa? :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tumma suklaa on aivan eri sfääreistä kuin maitosuklaa :D Sellanen 90% tumma suklaa on aivan törkeän kitkerää ja pahaa :D

      Poista
  2. Mä en ole suklaan suuri fani :D Mutta aina välillä syön. Nyt olen loppukesästä asti vähentänyt sokerin käyttöä ( lue, jätin Super lakritsapuikot ostamatta ) ja se näkyy vaa'assa, samoin äitini ja veljen tyttöystävä huomasivat eron entiseen :D Nelliesillä on myös ihan kelvollinen lakritsa, mutta piru vie, kun se on kaikista kaupoista loppunut :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääh, jäätelö on myös mulle sellainen kompastuskivi. Jotain sokerittomia on tullut maistettua, mutta ne on kalliita ja eipä ne mitään ihastuksia ole aiheuttanut :D Lakritsasta tykkään myös, pitääpä yrittää bongailla tuota Nelliesin lakua ^_^

      Poista
  3. Mä syön suklaata kausittain enempi ja välillä taas vähempi. En ole oppinut minäkään tumman suklaan makuun vielä.... Stratosta olen kyllä nähnyt ulkomailla myynnissä, Suomessa en edes muista nähneeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stratosta oli myynnissä Suomessa ainakin 90-luvulla, muistan sitä ostaneeni silloin muutamia kertoja. Vasta tätä postausta kirjoittaessa aloin pähkäillä, että onkohan sitä enää ollenkaan Suomen markkinoilla :)

      Poista
  4. Nellie Dellies -suklaapatukoita on tullut vuosien mittaan syötyä eräskin :D On pitkään kuulunut Stockan valikoimiin, en tiedä kuinka hyvin saa nykyään muualta.

    Myös Brunbergin sokeriton ja laktoositon suklaalevy on uuden koostumuksen myötä tullut todella muhkean suklaisen makuiseksi. Siinä on vielä osa makeutuksesta maltitolia (voi kun poistaisivat kokonaan!), mutta sentään nykyään osa steviaa. Jännä kun se on niin suklaista, että siitä levystä hyvä kun menee kolmannes tai maksimissaan puolikas, enempää ei vaan tarvitse, että suklaanhimo menee ohi. Ja hei, levyllä on painoa vain 50 grammaa! Hintaa euro tai puolitoista ja sitä saa lähes mistä kaupasta tahansa, mistä iso plussa.

    Jäätelömerkkinä kannattaa panna merkille protskujätski LoHiLo. Ruotsalainen minisokerinen jätski, jonka ehdoton herkkukunkku on Caramel Chocolate. Sokeria vain 4,8g/100 g ja aika vähän rasvaakin. Maku on aivan taivaallisen hyvä! Toinen ihana on Salted Caramel, mutta siinä on sokeria hiukan enemmän eli 7g/100g. Lajeja on lisääkin: http://lohilo.com/produkter/

    Näitä saa Stockmanneilta 3,50 eurolla 350 g purkki ja Cittareissa 4 euroa purkki. Siis todellakin Cittari on 15 % kalliimpi kuin Stocka! Kesko on niin iso ostaja, että hinnan pitäisi olla 3 euroa. Toivottavasti tuota jäätelöä alkaisi saada S-ketjusta tai Lidlistä, ehkä olisi halvempaa ja saatavuus paranisi, jäätelön kuljetusaika kun pitäisi saada lyhyeksi. Tämä jäätelö tosin kestää kuljetusta selvästi normaalijäätelöä paremmin, ruuhkaan juututtua on tullut testattua :)

    LoHiLo on taivaan lahja tällaiselle jäätelöfanille, joka on luopunut normisokeroiduista jäätelöistä kokonaan. Olin niin onnellinen kun sen löysin, vihdoin sain taas jäätelöä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brunbergia olen pyöritellyt käsissäni varmaan miljoona kertaa, mutta sen maltitoli-pirulaisen vuoksi se on aina kauppaan jäänyt. Mäkin toivoisin, että maltitolin rinnalle tulisi herkkuja joissa on käytetty vain steviaa ja/tai erytritolia. Kovin monella ei maha kestä tuota maltitolia.

      Kiitti tuosta Lohilon vinkkauksesta. Muistankin joskus siitä lukeneeni ylistyssanoja. Rasvaa mä en välttele muuten juurikaan :) Kuolisin onnesta jos Ainon kaikista jäätelömauista tulisi sokerittomat versiot (varsinkin se ihana maitosuklaa)! <3

      Poista
  5. Mä tykkään suklaasta, mutta nykyään aika harvoin päädyn suklaaseen jos kaipaan jotain makeaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla menis helposti patukka tai kaks vaikka joka päivä :D

      Poista
  6. Oi Aino <3 Se maitosuklaajäätelö on täydellistä! Puolison jäätelökiposta olen sitä maistanut ja sillä menee silmät ristiin, niin ihanaa se on!

    Ihme juttu oikeastaan, ettei Suomessa tehdä sokerittomia (protsku)jäätelöitä noilla vatsaystävällisillä makeutusaineilla. Suomi voisi olla oikea edelläkävijä juuri erikoisjäätelöissä maan valtavan jäätelöteollisuuden takia. Nyt täytyy jäätelö ostaa ruotsalaiselta valmistajalta :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ingmanilta löytyy ainakin yksi tällainen sokeroimaton jäätelö, Vanilja-vadelma. En ole (vielä) ainakaan maistanut kun maku kuulotaa vähän tylsältä :D Tässä on käytetty makeutukseen steviaa ja isomaltia.

      http://www.ingman.fi/Products/ProductDetail.aspx?pid=415662

      Poista
  7. Tuota Ingmania olen syönyt yhden purkillisen, mutta se on jotenkin aika äkkiä sulavaa ja vetistä eikä se mun vatsalle ainakaan sopinut kovin hyvin. Olisi ihanaa saada juuri tuollaisia Ainon kaltaisia huippujäätelöitä protskuina ja sokerittomina ja niin, ettei hinta poikkea juurikaan tavallisista. Ajattele mitä ihania herkkuja ne olisikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, eipä jotenkin yllättänyt tuo sun kuvaus tuosta Ingmanista :D Jotenkin nuo terveellisemmät viritelmät tuntuvat niin usein olevan pettymyksiä.

      Jos Ainoista saataisiin nämä eriversiot alkuperäisten koostumuksilla ja mauilla, niin mun jäätelönkulutus kyllä pomppaisi samantien taivaisiin :D

      Poista
  8. Nellieassä näyttää olevan inuliinia, joka ei pilkkoudu ja paksusuosella hajoaa metaaniksi ja hiilidioksidiksi. Ei ihme, jos saa vatsanväänteitä.

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)