keskiviikko 22. helmikuuta 2017

80-luvun parhaat leffat


Listasin jonkin aikaa sitten mielestäni parhaat leffat 90-luvulla. Ysärileffat muistuivat mieleeni jokseenkin helposti, kasarileffoja helpommin. Jälkeen päin mulle alkoi kuitenkin poksahdella mieleen hyviä 80-luvun leffoja. Lista meinasikin itseasiassa kasvaa vähän överipitkäksi, joten lopulta oli pakko miettiä ja valita ne ihan oikeasti omasta mielestä parhaat. Arvatkaa mihin tämä kasarilistan laatiminen johti? Siihen, että mulla on jo puoliksi valmis lista päässäni 70-luvun parhaista leffoista :D Niistäkin siis listaa tulossa, mutta pysytellään siellä kasarilla nyt ensin tämän postauksen ajan ^_^



Gremlins - Riiviöt (1984)



Ihana Gizmo ^_^


Billy niminen poika saa isältään hyvin erikoisen joululahjan. Pienen ja suloisen olion, jota kutsutaan "Gizmoksi". Olion hoidossa pätee kuitenkin 3 sääntöä. Sitä ei saa altistaa kirkkaalle valolle, eikä vedelle. Eikä sitä saa ruokkia puolen yön jälkeen. Muuten alkaa tapahtua kummia.

Tämä oli lapsena ihan mahtava leffa ja Gizmo maailman söpöin juttu. Muistaakseni en kokenut tätä silloin kovin pelottavana leffana, ehkä vain hieman  jännänä. Leffa poiki jatko-osankin 90-luvun alussa.


Stand by Me - Viimeinen Kesä (1986)





Leffa kertoo neljästä 12-vuotiaasta pojasta, jotka lähtevät etsimään metsästä kadonneen pojan ruumista. Stand by Me perustuu Stephen Kingin pienoisromaaniin.

Mä olen nähnyt tämän leffan tosi monta kertaa ja nyt tulikin sellainen fiilis, että voisin katsoa tämän pitkästä aikaa. Tyyliltään tämä on draamaa ja hyvää sellaista. Leffa paneutuu syväluotaamaan poikien elämää, persoona ja mm. perheongelmia. Stand by Me on tarina ystävyydestä.


The Shining - Hohto (1980)





Kirjailija Jack Torrance saa työpaikan talvihoitajana Overlook nimisessä hotellissa. Paikalla on synkkä menneisyys. Edellinen talvihoitajan pestiä hoitanut tyyppi sekosi, ja surmasi perheensä.

Tämäkin on Kingin romaanin pohjalta tehty leffa. Ja ehkä samalla myös tunnetuin ja arvostetuin. Leffa on edelleen ihan huippu ja sen tunnelma on ajoittain hyvinkin ahdistava. Tästä on tehty ysärillä uudelleenfilmatisointi kaksiosaisen minisarjan muodossa. Hyvä sekin, mutta ei päihitä alkuperäistä.


A Fish Called Wanda - Kala Nimeltä Wanda (1988)





Juoni kertoo onnistuneesta jalokiviryöstöstä, joka ei sitten loppujen lopuksi olekaan niin onnistunut.

Leffa on genreltään komedia, jonkin sortin kreisikomediaa. Tämänkin nähnyt monta kertaa ja toimii aina vaan. Jamie Lee Curtis on kuin luotu komedioihin ja varsinkin tyhjäpäisen bimbon rooleihin. Myös tämä poiki jatko-osan ysärillä nimeltä Fierce Creatures (Kaikenkarvaiset ystäväni).


Abyss - Syvyys (1989)





Laivaston sukellusvene uppoaa kummallisissa olosuhteissa. Öljyporauslautan miehistö saa tehtäväkseen etsiä kadonnut sukellusvene. Meren pohjassa onkin lopulta jotain hyvin erikoista.

Abyss on scifiä ja ihan loistavaa sellaista. Tunnelma on alusta loppuun jännittävä ja efektit aikaansa nähden upeita. Suosittelen scifin ystäville lämpimästi, ellei tätä ole nähnyt ^_^


The Fly - Kärpänen (1986)





Tiedemies Seth Brundle tykkää hääräillä teleporttilaitteiden parissa. Sethin päämääränä on onnistua siirtämään elävä olento onnistuneesti teleportista toiseen. Mitä tapahtuukaan, kun kärpänen pääsee vahingossa teleporttilaitteeseen ihmisen kanssa.

Luultavasti tämä leffa hieman huvittaisi tänä päivänä, mutta joskus muksuna se oli hurjan jännä ja  efektiensä puolesta aika ällöttäväkin.


Child's Play (1988)





Sarjamurhaaja Charles Lee Ray siirtää sielunsa voodoon avulla nukkeen. Andy niminen pikkupoika saa epäonnekseen synttärilahjaksi tuon samaisen "riivatun" nuken. Nukke alkaa piinata Andya.

Siis tämä oli ihan parhautta silloin joskus! (tästä on tehty useampikin jatko-osa). Nukkekauhua sen olla piti silloin skidinä :D Mulla oli jokin kumma fiksaatio saada vuokrata kaikki mahdolliset nukkeaiheiset kauhuleffat ysärillä. Edelleen nuket on aika creepyjä :)

Kuvat: Imdb.com


Löytyikö listalta suosikkeja vai puuttuiko juuri se oma lemppari?

15 kommenttia:

  1. Tuo Gremlins oli ihan loistava, pitäisi katsoa löytyisikö tuota jostain, että saisi verestellä muistoja :D

    VastaaPoista
  2. Unohdit Critters-keskiyön nakertajat. Lapsena ne oli jännää katottavaa :D
    -Critters

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Critters on hyvä :D Se jäi tosiaan pois listasta monen muun hyvän ohella. Tää lista ois voinu olla ihan sikapitkä!

      Poista
    2. Ei nykyään osata enää kuin ennen :D

      Poista
    3. En voisi olla enempää samaa mieltä. Vanhoissa leffoissa on vaan "sitä jotakin" <3

      Poista
  3. Shining ja Abyss on mun suosikkeja näistä:) Shiningin (Hohto) olen nähnyt kymmeniä kertoja ja aina vaan näyttelijätyö ja tiivis tunnelma jaksaa viehättää (ja pelottaa) :) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Abyss viehättää tosi paljon loppuratkaisun vuoksi (en spoilaa tässä, jos joku innostuu katsomaan kyseisen pätkän ;D)

      Poista
  4. Hämmentävää, en muistanutkaan että Hohtokin on jo noin vanha :O Pian 40 vuotta..! Itse lisäisin ehdottomasti listalle Die Hardin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sitä välillä ihan hämmästyy miten jotkut leffat tai biisit onkin niin vanhoja :) Ja siis oho, en tajunnutkaan, että Die Hardkin on noin vanha! Luulin et se oli jostain ysärin puolelta väliltä :DD

      Poista
  5. Hei Gremlins! <3 Mä niin voisin ottaa tuommoisen Gizmon itteleni vielä tänäkin päivänä! :D

    Kärpänen on aivan järkyttävä leffa, hyi! Olen nähnyt sen kerran ja traumatisoiduin niistä efekteistä lopuniäkseni.

    Hohto on kyllä loistava. Parhain ja arvostetuin Kingin filmatisoinneista ehdottomasti. Emmä tiä mikä siinä on, että useat niistä Kingin kirjoista tehdyistä leffoista on sellaista campia? Esim. Unissakävelijät on loistava esimerkki. No okei, Carrie ja Piina ovat taas ihan tosissaan tehty eikä kieli poskessa. Mutta useimmat ovat ihan sellaista hehehhee-kauhua.

    Hyviä leffoja oot valinnut! Ja hei nuket! A P U A! Nuket ovat niin creepyjä! Ootkos nähnyt tämän:
    http://www.imdb.com/title/tt3882082/?ref_=nm_knf_t2

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mulle kans yks Gizmo tai vaikka kaksi :D

      Joo useat Kingit filmatisoinnit ovat ihan käsittämättömän kökköjä! Mulla tuli mieleen Kolkuttajat (Tommyknockers). Aivan loistava kirjana, mutta leffaksi käännettynä ihan mieletöntä kuraa! Olin niin pettynyt siihen leffaan, kun odotukse olivat korkealla.

      Oon nähnyt The Boyn, se oli ihan jees :)

      Poista
  6. Stand by me!!

    VastaaPoista
  7. Paluu Tulevaisuuteen :D

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)