perjantai 7. lokakuuta 2016

VHH-näkkäri

Mä olen vuosia sitten jo törmäillyt netissä monesti siemennäkkäri nimiseen juttuun. Ajattelin pitkään, että ei oo varmaan mun juttu, vaikka siemenistä tykkäänkin. Ja jotenkin mulla oli sellainen ajatus, että siemennäkkäri on tosi kovaa ja murenee syödessä ja on kaikin tavoin elämää hankaloittava asia.
Asia unohtui mielestä. Kunnes.....

....Iskin silmäni tähän kaupassa.
Gogreenin pussukka jäi näppeihini kaupassa ja tuumasin hyllyn edessä pitkään, otanko vai jätänkö. Otin.



Pussukka koostuu siis siemensekoituksesta ja pussin sisältö yhdistettynä veteen tekee siitä näkkäritaikinan. Ravintoarvot oli mun mielestä tosi hyvät.  Hiilareitakin on ihan naurettavan vähän.


Tässä on mukana kurpitsansiemeniä, jotka on mun lemppareita. Siemenethän on ihan superterveellisiä. Niissä on paljon hyviä rasvoja ja vitamiineja sun muuta. Kurpitsansiemeniä syön säännöllisesti niiden huikean sinkkipitoisuuden vuoksi. Yritän saada vitskut ja muut aina ensisijaisesti laadukkaan ravinnon kautta. Epäilyttää kovasti synteettisten pillereiden hyödyllisyys. Niistä kun on kaikenlaisia juttuja. Kaupan useat sinkkivalmisteetkin on turhia, koska sinkki on niissä glukonaattimuodossa, jota elimistö hyödyntää huonosti.

Sisältö näyttää tältä.

Veden lisäämisen jälkeen se näyttää tämmöiseltä mössöltä. Oli vähän sellainen fiilis, että liekkö tästä näkkäriä tulee. Siemenien sekaan siis lisätään 4dl vettä ja annetaan turvota vähintään 20 minuuttia.


Turvottelun jälkeen läiskin "taikinan" keoiksi pellille ja aloin siitä niitä levittämään levyn muotoon. Ohjeissa sanotaan, että levy pitäisi muodostaa kahden erillisen leivinpaperin välissä. Mutta ei sitä kyllä niin vaikeasti ole tarvis tehdä. Taikina on liukasta ja sen levittäminen kävi ihan simppelisti vaan kauhalla.



Kun levy on valmis niin se pitäisi laittaa uuniin. Ohjeen mukaan tälle on kaksi valmistustapaa. Näkkärin voi tehdä nopeasti 175-asteisessa uunissa. Näkkäri valmistuu silloin 45 minuutissa. Toinen tapa vie vaatimattomasti 10 tuntia 42-asteisessa uunissa. Valitsin jälkimmäisen. Miksi?

Kun tämän valmistaa alhaisella lämpötilalla kaikki ravinteet säilyy, ja tottakai mä haluan ne säilyttää. Kuumassa uunissa ei saa ihan niin terveellistä näkkäriä ^_^ Mä heivasin tämän uuniin ennen nukkumaan menoa. Ei meinannu saada unta, kun ihan jännitti. Kuinka mun näkkäriparka siellä pärjäilee. Aamulla  herätessä olo oli kuin pikkulapsella jouluaattona. Mitä uunissa odottaa? Makunautinto vai kuivunu kova käntty.


Tämän näköstä siitä tuli. Palottelin levyn 8 osaan. Sillai, että näyttää näkkäriltä. Juuri uunista tulleena näkkäri oli vähän pehmeää, mutta jähmettyy kun viilenee. Makutesti piti heti suorittaa sydän takoen.

En tykkää. Se oli alkureaktio. Maistui hassulle. Pettymys. Mutta annoin toisen mahdollisuuden kun näkkis oli hetken vetäytynyt. Nyt olikin hyvää! Koostumus on ihana! Siemenet narskuu hampaissa, mutta pehmeästi, ei kovasti. Maku on tosi kiva, pehmeä. Toki erilainen kuin rukiisen näkkärin, mutta silti. Ja ei tämä murene pitkin lattiaakaan, unbelievable. Hyvin pysyy kasassa.

Pysyy kasassa!

Gogreenin Crackermix pussi maksoi muistaakseni n. 3,70€ ja siitä saa tehtyä yhden pellillisen näkkäriä. Onko teillä kokemuksia siemennäkkäristä? :)

8 kommenttia:

  1. Mä en ole vielä näitä valmissekoituksia testannut, mutta Chocochilin ohjeella oon tehnyt vaikka kuinka monta kertaa http://chocochili.net/2015/03/gluteeniton-siemennakkari/
    Tosi helppoa ja hyvää. Kaurajauho on vähän kinkkinen, kun sitä ei välttämättä joka kaupassa ole. Tosin tuossa ohjeessakin lukee, että sen voi korvata jollain muulla jauholla.
    Pitääpä kokeilla joku kerta tuota 45-asteista vaihtoehtoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen tehnyt tuon saman havainnon kaurajauhojen suhteen. Etsin niitä kerran kissojen ja koirien kanssa ja lähdin silti kaupasta tyhjin käsin. Prismasta ainakin löytyy kaurajauhoja :)

      Siemennäkkäri on kyllä hyvää ja jää mulla ainakin toistaiseksi ruokavalioon :) Sitä on niin helppo tehdäkin ^_^

      Poista
  2. Mahtavaa! Tällaista olenkin etsinyt jo kauan. Hiilarit on saatu todellakin vähiin. Pakko käydä heti kaupassa ja testata tätä. Kiitos sinulle loistavasta postauksesta!
    PS. Ehkä pääseen kesäkuntoon jonain kesänä ;) -Mari

    VastaaPoista
  3. Kokeilin kerran kilpailevan firman (olisikohan ollut Risenta?) valmissekoitusta ja se oli kyllä oikein toimiva, vaikka päätyikin perinteisemmän käytön sijaan sipsinkorvikkeeksi ;) Jos teen näkkäriä "leiväksi" niin käytän yleensä tätä ohjetta: http://itsallaboutthegreys.blogspot.fi/2015/10/helppo-siemennakkari-ja-avokadolevite.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen katsellut muitakin tällaisia valmissekoituksia kaupassa, mutta niissä on ollut iso hiilarikuorma (miltei sama kuin normi leivässä) ja mm. viljoja mukana. Go Greenin taitaa olla vähähiilarisin ja vastaa mun tarpeita parhaiten.

      Hei tuo siemennäkkäriohje vaikuttaa tosi hyvältä, täytyy kokeilla sitä kunhan saan aikaiseksi. Kiitos vinkistä! :)

      Poista

Kommentoi, kysy, utele :)