maanantai 10. huhtikuuta 2017

VHH-sämpylät ja pizzapohjakokeiluja

Sapuskajuttuja tänään maanantain kunniaksi :) Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville on varmaan tuttu juttu se, että leivänkorvikkeita ei ole aina helppo keksiä. Niitä kuitenkin on jonkin verran ja vinkkaan tässä taas yhden. Tällä reseptillä saa aikaiseksi todella maukkaita tuotoksia, jotka muistuttavat mielestäni suuresti ihan tavanomaisia sämpylöitä.








Sämpylätaikinan teko on helppo ja nopea juttu! Vatkaa kevyesti munien rakenne rikki, ei tarvitse vatkata kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää juustoraaste munien sekaan ja vatkaa kevyesti. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. That's it! Annostele taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille sämpylämäisiksi keoiksi. Tästä taikinamäärästä saa 4 kpl muhkeita sämpylöitä. Paista n. 12 minuuttia 220 asteisessa uunissa.






Taikinan voi myös levittää pellille levyn muotoon, josta voi sitten leikata haluamansa kokoisia leipäpalasia. Kannattaa myös laittaa pelti samantien uuniin, kun on taikinan siihen annostellut. Taikina kohoaa uunissa selvästi paremmin kun sen laittaa heti uuniin. Kannattaa myös tarkistaa juustoraasteen hh-pitoisuus. Nykyään kun on myynnissä kaikenlaisia epämääräisyyksiä - kuten juustonkaltaiset kasvirasvavalmisteet ja muut ihmetykset :D Tykkään itse käyttää emmentalraastetta, sillä saa todella aromikkaita ja hyvänmakuisia sämpylöitä ^_^ Nämä säilyvät jääkaapissa mutta ovat ehdottomasti parhaimmillaan juuri uunituoreina. Nämä on mun mielestä niin hyviä, että tekisi mieli usein ahmia kaikki siltä seisomalta. Ohjeen mukaan valmistetussa sämpylässä ei ole sämpylää kohden hiilareita juuri nimeksikään. Nämä ovat myös gluteenittomia :) Näitä voi myös tuunailla heittämällä taikinan sekaan esim. kuivattuja yrttejä.

Ja sitten pizzajuttuja. Olen nyt ihan innostunut testailemaan vaihtoehtoisia pizzapohjia tavanomaista vehnäpohjaa korvaamaan. Kukkispizza oli kiva juttu ja teen sitä ehdottomasti uudelleen - kunhan hommaan sen tehosekoittimen. Viimeisin uusi pizzapohjakokeiluni oli sen verran onnistunut juttu, että siitä täytyy vinkata täällä. Pohjaan tulee pelkkää kananmunaa! Tiedän, kuulostaa ällöttävältä mutta tämän juju on se että se ei maistu kananmunalta. Tätä oli vaikea uskoa itsekkään, mutta maistamisen jälkeen se oli pakko todeta että munat ei maistu. Ei yhtään. Olen tämän reseptin tiennyt jo vaikka kuinka kauan, mutta en ole sitä epäluuloisena jaksanut lähteä kokeilemaan. Olisi pitänyt testata tämä silti jo ajat sitten.







Kananmunapohjaan tulee kaikessa yksinkertaisuudessaan 5 munaa ja ripaus suolaa.




Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Valkuaiset on tarkoitus vatkata siihen kuosiin, etteivät ne tipu kulhosta vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Tämän jälkeen lisää suolaa makusi mukaan. Sekoita keltuaiset omassa kulhossaan kevyesti ja lisää ne sen jälkeen valkuaisvaahtoon huolellisesti sekoittaen. Tämän jälkeen levitä "taikina" kevyesti öljytylle, leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista  pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia kunnes pohja on saanut hiukan väriä. Nosta pohja uunista ja lisää haluamasi täytteet. Paista vielä n. 15-20 minuuttia. Voilá!



Valmista herkuteltavaksi ^_^


Omaan pizzaani tuli juustoa, sinihomejuustoa, punasipulia, paprikaa, tonnikalaa, jalapeno-oliiveja ja pestoa. Niin ja hurjasti valkosipulia ^_^ Ja ai että, oli hyvää. Ja pohja ei maistu yhtään kananmunalle vaikka se on vain sitä itseään. Niksi on varmastikin siinä, että valkuaiset vaahdotetaan erikseen. Reunat olivat melkoisen rapsakat, mutta varsinaisesti pohja jäi hieman pehmeäksi. Syynä oli varmaankin käyttämäni tomaattimurska joka oli aika vetistä. Pohjan rapsakkuus varmaankin säilyy jos käyttää hieman "kuivempaa" tomaattipyrettä esimerkiksi. Tästä pohjasta tuli nyt ihan lemppari ja tätä teen ehdottomasti jatkossa. Elämää Koivurannassa - blogissa oli tällä reseptillä tehtyä pizzaa niin herkullisissa kuvamuodoissa, että en enää malttanut olla kokeilematta kananmunapohjaa ^_^












3 kommenttia:

  1. Hei kiva että testasit! Meilläkin on nykyään pizza päivä välillä jopa useasti viikossa, kiitos tämän kananmunapohjan! Olen maistattanut sitä tosi paljon eri ihmisillä, ja ainostaan yksi ihminen on huomannut selkeän eron tavalliseen pizzapohjaan, mutta hän ei syökään kananmunaa ollenkaan! :)
    Ja kiitos sämpyläreseptistä, menee ihan takuuvarmasti testiin. Noita VHH-leipäohjeita ei tosiaan ikinä ole liikaa... :)
    Lähdetään ensi viikolla pariksi viikoksi reissuun ja nyt jo mietin miten saan evästettyä itseni koko matkan ajan. Mennään onneksi tuohon naapurimaahan Ruotsiin, jossa paljon enemmän suositaan tätä VHH-ruokavaliota kun täällä meillä Suomessa.

    VastaaPoista
  2. " kevyesti öljytylle, leivinpaperilla päällystetylle uunipellille."

    Ihan vaan kysymys: Miksi pelti pitäisi öljytä, jos sen päällä käyttää leivinpaperia?

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)