torstai 23. syyskuuta 2021

DIY - Tee itse edullinen puhdistusöljy

 

 

 

Koin joskus aikoinaan valtavan valaistumisen ihonpuhdistamisrituaalien suhteen. Tämä tapahtui, kun löysin öljyt. 😍

 


 
Öljyillä on mieletön kyky syväpuhdistaa ihoa. Öljyillä on kyky liuottaa esim. mustapäitä iholta ja samalla muita tukkeumia. Ja tietysti öljyt ovat samalla aivan yliveto juttu poistamaan iholta vaikkapa paksun meikin, sekä aurinkovoiteen, joka sisältää fysikaalisia UV-filttereitä. Ja mikä parasta, öljypuhdistus sopii oikeastaan ihan kaikille ihotyypeille, aivan erityisen sopiva se on todella kuivalle iholle.


Ihoa voi toki puhdistaa ihan tavallisella öljyllä. Mutta pelkkä öljy ei tietenkään huuhtoudu pois pelkällä vedellä, vaan se tarvitsee kaverikseen esim. puhdistusemulsion tai puhdistusgeelin (tuttu juttu kaksoispuhdistuksesta.) Sittenhän vasta innostuinkin, kun löysin ensimmäisen veteen liukenevan öljyputsarin! En tiennyt aikoinaan, että sellaisiakin on olemassa 😁


Veden kanssa emulgoituvia öljyputsareita on nykyään markkinoilla hyvinkin paljon. Mutta tällainen edellä mainittu veteen liukeneva putsari on myös hurjan helppo - ja edullinen- valmistaa itse. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siihen ei tarvita kuin yksi öljy (tai vaikka öljycoctail, jos haluaa hifistellä) ja emulgaattori, joka mahdollistaa veteen liukenevuuden. 

 

 

Emulgaattori mahdollistaa öljyn veteen liukenevuuden.
Olen aina tykännyt kokeilla ”kotikokkailuja” kosmetiikan saralla. Viimeisin kokeilu on juurikin tällainen veteen liukeneva öljyputsari 😊


Innostuin tilaamaan pari putelia polysorbaatti-80 nimistä emulgointiainetta kokeiluun. Polysorbaatti-80 on yksi monista kosmetiikassa käytettävistä emulgaattoreista, joka saa öljyn liukenemaan veteen. Käyttö tarkoituksia on tälle emulgaattorille useita, mutta yksi niistä on juurikin veden kanssa emulgoituva öljypuhdistus.


Polysorbaatti-80 käyttösuhde öljyyn on 1-20%. Kokeilin ensin juurikin tuolla suurimmalla pitoisuudella. Öljyputsari huuhtoutui iholta pois vedellä aivan täydellisesti. Kuitenkin suuri pitoisuus emulgaattoria voi tuntua kuivemmalla iholla liian kuivattavalta. Tässä onkin hieman säätämisen varaa. Paras pitoisuus emulgaattoria omalle iholle löytyy melkein kokeilemalla 😌


Miten se toimii?

 


Öljyputsari kannattaa aina laittaa kuivalle iholle. Nopea iholla pyörittely on okei. Mutta jos haluaa saada öljypuhdistuksesta parhaan hyödyn irti, suosittelen pyörittelemään öljyä iholla 1-2 minuuttia. Kannattaa ehdottomasti keskittyä mahdollisiin epäpuhtausalueisiin (nenänpielet, otsa, leuka). Parhaassa tapauksessa voi tuntea, miten muutamat mustapäät liukenevat huokosista. Ja siitäkös jos mistä voi saada ns. ”ihonhoitokiksit” 😂


Lisää sitten hieman vettä iholle. Tässä vaiheessa voi huomata miten emulgaattoria sisältävä öljy muuttuu iholla maitomaiseksi. Myös putsarin tuntu iholla muuttuu erilaiseksi. Tässä vaiheessa voi vielä hieman pyöritellä putsaria iholla ja sitten vain yksinkertaisesti huuhtoa öljyputsarin pois vedellä. Puhdasta tulee!


Jos haluaa, voi puhdistusta jatkaa omalle ihotyypilleen sopivalla toisen vaiheen putsarilla. Itse olen kuitenkin huomannut, että ihan pelkkä öljyputsari riittää mulla (vaikka tykkäänkin aina sillon tällöin käyttää vaahtoavia putsareita). Ja tosiaan pelkkä öljypuhdistus voi olla kuivalle ja erittäin kuivalle ihotyypille ihan taivaanlahja. Öljypuhdistus ei riistä ihon omaa luonnollista hydrolipidikalvoa. Ihoa ei kannata siis puhdistaa liian rajuin ottein, koska se johtaa vain ihon epätasapainotiloihin.


Mitä öljyjä valita?
Öljyputsarin pohjaksi käy melkeinpä mikä vain öljy. Vaikka sitten ihan marketista löytyvä halvin, synteettinen vauvaöljy ja tai rypsiöljy. Itse suosin puhtaita, kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Liputan kuitenkin enimmäkseen luonnollisen ihonhoidon puolesta.

 
Viimeisimmässä tekemässäni öljyputsarissa olen käyttänyt ruusunmarjaöljyä, oliiviöljyä, sekä mustaherukan siemenöljyä. Laitoin emulgaattorin lisäksi öljycocktailiin mukaan n. 10% risiiniöljyä.


Risiiniöljy pelkästään sellaisenaan ei sovi ihonpuhdistukseen. Se on koostumukseltaan ihan uskomattoman paksua ja tahmeaa, sekä myöskin poikkeuksellisesti kuivattavaa, kun öljyistä puhe. Kuitenkin, risiiniöljyllä on myös erityinen kyky tarrata kiinni epäpuhtauksiin ja se sopii siksi tukkoiselle ja epäpuhtaalle iholle, tosin maltillisina määrinä. En lähtökohtaisesti suosittelisi risiiniöljyä kuivalle iholle. Sopiva määrä risiiniöljyä putsarissa löytynee myös kokeilemalla. Risiiniöljyn suhteen "vähemmän on enemmän". 😙
Tilasin Polysorbaatti-80 emulgaattoria Limepop verkkokaupasta, muistelen hinnan olleen n.2e/ 30ml. Valitettavasti sitä ei näy enää olevan valikoimissa. Kuitenkin samaa emulgaattoria löysin Pienestä tuoksukaupasta 6,90e/ 250ml. Mainittakoon, että tuo 250ml emulgaattoria riittää käytössä ihan mielettömän moneen putsarin valmistukseen! 😀


Oletteko kokeilleet tehdä itse öljyputsaria?5 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, täytyy heti kokeilla, sillä suurin osa (halvemmista) öljyputsareista ei huuhtoudu ihanteellisesti iholta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannu saman, että joistain öljyputsareista jää liiaksi öljyistä tunnetta iholle

   Poista
 2. tämäpä oli loistava postaus! Kiitos! Tässähän ehdin tehdä joululahjoja parille ystävälle :) Kesällä juuri todettiin, että meidän aurinkosuojat oli semmoisia, että vaativat öljymäisen putsarin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen parille ystävälle tehnyt öljyputsarin lahjaksi 😊

   Poista
 3. Tämähän oli hauska.
  Teen kyllä heti itselleni diy-putsarin.
  Kiitos sinulle vinkistä. 😌
  -Anjuliini

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)