maanantai 30. syyskuuta 2019

Mikä ärsyttää kosmetiikkakoostumuksissa?

Kuva: sevenshadez.com

Kirjoittelin edellisessä postauksessa, mikä ärsyttää kosmetiikkapakkauksissa.  Tuosta postauksesta inspiroiduin kirjoittamaan toisen samankaltaisen postauksen. Nimittäin kosmetiikan koostumuksista ja käyttäytymisestä iholla. 8 ärsykettä tulee tässä:
1. Vaikeasti pois-huuhdeltava puhdistusaine. On hurjan ärsyttävää, jos puhdistusaine jää niin sanotusti "muljuamaan" iholle. Vaikka kuinka lotraa ja huuhtelee, tuntuu että putsari ei vaan jaksa huuhtoutua pois. Tätä tapahtuu useimmiten puhdistusvoiteiden- ja emulsioiden kanssa. Mutta ei ole mitenkään tavatonta, että myös geelimäiset putsarit tuppaavat viihtymään iholla liian hanakasti huuhtelusta huolimatta. 2. Vaahtoava tuotekoostumus iholle jätettävässä tuotteessa. Tätä tapahtuu varmaankin vain kasvovesien kohdalla. Siis vaahtoava kasvovesi on jotenkin todella epämiellyttävä kokemus. Tällaisten kasvovesien käyttäminen johtaa yleensä pakonomaiseen mielihaluun huuhdella kasvot välittömästi. En edes ymmärrä miksi kasvovesiin lisätään vaahtoa muodostavia ainesosia?3. Viilentävä efekti. Ai että mä inhoan tällaisia tuotteita. Viilentävän efektin aiheuttaa kosmetiikassa yleensä mentol tai sen johdannaiset. Mentolia ikävä kyllä tuutataan varsinkin miesten kosmetiikkaan lähes poikkeuksetta ja ihan liikaa. Viilentävä tunne on omaan makuuni aika inhottava ja varsinkaan lähes aina kylmässä Suomessa en kaipaa mitään lisäviilennyksiä. 


4. Ei-imeytyvä koostumus. Näitä tulee nykyään onneksi harvoin vastaan. Mutta liian öljyinen tai väärin formuloitu koostumus, joka jää "lillumaan" ihon pinnalle on suorastaan ahdistavaa. Et voi nojata vahingossakaan käteesi tai hipaistakaan ihoa koska tahma, tai likaisen tuntuinen iho. Tähän kohtaan voisi myös laittaa geelimäisten tuotteiden toisinaan iholle jättämä inhottava tarramainen pinta. Se on kamala! Jos painat kätesi iholle ja vedät sen pois, niin "slooooorp!". Kylmiä väreitä menee.


5. Överivoimakas tuoksu. Kelpuutan sekä hajusteettoman, että hajustetun kosmetiikan. Mieluummin hajustetun, sillä fiilistelen tuoksuja. Kuitenkin inhoan sellaisia, erityisesti kasvoille suunnattuja tuotteita, jotka ovat suorastaan parfyymisiä. En voi sietää sellaisia tuotteita, joiden tuoksu tunkee jatkuvasti nenään ja saattaa olla jopa niin voimakas, että päätä alkaa jomottaa. Maltti olisi valttia näissä jutuissa. 


6. Hehkuva lopputulos aka. Mica-vaara. Markkinoilla on paljon tuotteita, joilla luvataa iholle välittömästi hehkua antava lopputulos. Ja se onkin ihan ok, tykkään itsekin sellaisesta freesaavasta lopputuloksesta. Mutta ongelma onkin siinä, että lopputulos voikin olla se kuuluisa discopallonaama. 

Yleensän tuon efektin antaa mica-mineraali, joka siis heijastaa valoa. Jos bongaan tuotteen incissa mican, kulmani nousevat. Tässä kohtaa kun pitää arvuutella, onko lopputulos iholla luonnollinen, terve hehku vai näyttääkö sittenkin siltä, että olet sukeltanut joulukuusen läpi. En siis uskaltaisi ostaa micaa sisältävää, kasvoille suunnattua tuotetta ilman etukäteen testausta.


7. Vähärakeinen kuorintavoide. Tämä ei ole pelkästään ärsyttävää vaan myös turhauttavaa :D  Hohhoijaa sitä tunnetta, kun truuttaat kämmenelle ruokalusikallisen kuorintatuotetta. Hierot sitä iholle ja huomaat, että siellä on about 2 kappaletta kuorivaa partikkelia. On hieman turhauttavaa siinä sitten yrittää kuoria ihoa tehokkaasti, kun ei ole mitään millä kuoria !


8. Rullaava tuotekoostumus. Tämä saattaa olla se kaikista ärsyttävin ilmiö kosmetiikassa. Jos kosmetiikkatuote sisältää runsaasti silikonijohdannaisia, muoviyhdisteitä tai muita kalvonmuodostajia voi käydä erittäin ärsyttävästi. Voidetta iholle hierottaessa, huomaat, että nyt tapahtuu jotain kummallista. Peilistä katsoo takaisin kasvot, jotka ovat täynnä kummallista murua. Kivan tuntuinen, arvokas voide ei suostukkaan imeytymään iholle vaan pyörii ja rullaa iholla murusina. Siinä sitä sitten ollaan, murunaamana.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, kysy, utele :)