perjantai 11. tammikuuta 2019

Se Bird Box leffa
Viime aikoina on hypetetty ihan valtavasti Netflixistäkin löytyvää Bird Box- leffaa. Jos ei ole leffaa nähnyt, niin varmaan on ainakin Instagramissa törmännyt Bird Boxin pohjalta tehtyihin meemeihin. Osa niistä on kyllä aika hauskoja :D

Bird Box on laitettu kauhu-scifi genreen. Leffan näyttelijäkaartiin kuuluu mm. Sandra Bullock, jota vuodet eivät näytä vanhentaneen juuri lainkaan.


Juoni:

Jokin tuntematon voima saa ihmiset sekoamaan, ja sitä kautta tekemään itsemurhan. Tämä tuntematon voima ei vaikuta ihmisiin, jos silmät pitää kiinni. Näin ollen ihmiset joutuvat pitämään silmänsä kiinni tai peitettyinä, mikäli mielivät pysyä hengissä ja sekoamatta. Tarina pomppii lähestulkoon koko leffan keston ajan kahdessa eri ajassa. Ajassa hyppiminen omalta osaltaan onnistuu spoilaamaan leffaa.Luvassa spoilereita, joten älä lue eteenpäin ellet halua tietää leffasta enempää :)Näitäkö ne oliot ovat?
Leffaa oli tosiaan alunperin hehkutettu ja viimeistään trailerin katsoessani, kiinnostukseni oli herännyt. Sandra Bullock on mielestäni varsin pätevä näyttelijä ja hoitaakin roolinsa siten oikein hyvin.

Bird Boxissa on aika kiihkeä tempo, joka pitää erittäin hyvin katsojan otteessaan. Leffaan on sisällytetty ainoastaan pari vähän tylsänturhaa lällykohtaa. Leffan edetessä katsoja odottelee aivan sydän sykkyrällä, josko tästä ihmisiä riivaavasta voimasta pikkuhiljaa paljastettaisiin jotain. Tältä osin katsoja jää kyllä nuolemaan näppejänsä, mikä oli mielestäni leffan raivostuttavin piirre.

Uhrit näkevät tuon voiman, jota kutsutaan myös olioiksi. Jonkin sortin kuvailuakin olioista uhrit kerkeävät tehdä, ennen sekoamistaan. Silti katsojalle ei näytetä yhtään mitään, minkälaisista olioista oikein on kyse. Jossain kohtaa leffaahan eräs tyypeistä kertoo olioiden olevan "demoneja joilla on monta nimeä". Kohtaus ilmeisesti viittaisi johonkin raamatulliseen juttuun. Tätä ei käsittääkseni silti missään vaiheessa vahvisteta. 


Bird Boxissa on myös täysin epäuskottavan tuntuisia kohtauksia, kuten pidemmänkin matkan autolla ajo, tuulilasi peitettynä. Ja toisaalta sitten myös Bullockin roolihahmon Malorien juoksentelu lasten kanssa sakeassa metsässä side silmillä. Kummallisen hyvin tuntuu suuntavaisto silti toimivan? :D

Eipä siinä. Malorie onnistuu myös melomaan kanootilla kätevästi side silmillä :) 

Kuten aiemmin mainitsin, leffa tosiaan hyppelehtii nykyajassa ja tulevaisuudessa. Tulevaisuuden kohtauksissa Malorie on yksin lasten kanssa, joka antaa selkeän vihjauksen muiden roolihahmojen kohtalosta.
Linnut aistivat oliot.
Jostain syystä linnut pystyvät aistimaan nämä salaperäiset oliot ja päähahmo Malorie kiikuttaakin tirpusia mukanaan läpi leffan. 

Elokuva kyllä onnistui olemaan melko jännittävä ihan loppuun asti. Leffan loppuvaiheilla oliot alkavat myös kuiskimaan ihmisten korviin ja kehottavat katsomaan. Katsekontaktit melkein tapahtuvatkin, mutta ei ihan.

Loppuratkaisu sitten lässäyttääkin koko leffan tyystin. Malorie pääsee kahden lapsensa (joista toinen ottolapsi) kanssa sokeiden ihmisten pitämään turvapaikkaan. Ja siihen se leffa sitten loppuu.

Lopputekstien lävähtäessä ruutuun, oloni oli suorastaan tuskainen. Tästä entiteetistä/olioista joka ihmiset hulluksi ajoi, ei paljasteta mitään. Aivan kreisin ärsyttävää! En kestä tällaisia tekeleitä, joissa kaikki jätetään katsojan oman  mielikuvituksen varaan. 

Mitä siis maailmassa alunperin olikaan tapahtunut? Mistä nämä oliot tulivat? Miksi ne tulivat? Ja mitä ne ovat? Argh. Tämähän jäi aikalailla sitten mysteeriksi.
Kuvat: ImdbOletteko katsoneet Bird Boxin? Mitä mieltä? Onnistunut vai epäonnistunut tuotos? Oliko loppuratkaisu hyvä?

7 kommenttia:

 1. Meinasin katsoa, mutta jätin sitten kuitenkin välistä ja ehkä tämä ei olisikaan ollut mua varteen; vihaan yleensä sitä jos leffoissa hypitään ajasta toiseen ehkä muutamaa poikkeuksellisen hyvin onnistunutta tapausta lukuunottamatta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bird Boxissa hypitään vain kahdessa eri ajassa, joten leffan seuraaminen ei sinänsä ole kovin tuskallista :D Mutta sellaset leffat, joissa hypitään useammassa eri ajassa kiivaalla tahdilla saa mutkin huokailemaan ärsytyksestä :D

   Poista
 2. Lukaisin vain postauksesi alun - sillä tämä on edelleen katsottavien listalla. Tosin olin jo ehtinyt vähän unohtamaan koko leffan, joten kiitos muistutuksesta. Voisin nyt viikonlopun ratoksi tuijotella tämän alta pois :)

  VastaaPoista
 3. Minua ei häirinnyt mysteerin jääminen mysteeriksi. Sen tyypin piirtämät kuvatkin olivat liikaa. Yleensä jään nimittäin pettyneemmäksi siitä, että se "kauhea olio" olikin jotain vähän pöljää, niin kuin vaikkapa Stranger Things -sarjassa tai True Detectiven ekan kauden murhaaja. Leffassa oli kuitenkin muita puutteita, joiden takia en ihan tykännyt, mutta katsoihan tuon silti. Oli muutama jännä kohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo aika usein "örkit" on sitten jotain noloja, mitkä olis ollut parempi olla paljastamatta. Mun mielestä Bird Boxissa kuitenkin jätettiin harmillisen paljon selittämättä asioita.

   Poista
 4. Mää inhoan tollasia leffojen ja kirjojen loppuja, joissa annetaan ymmärtää, muttei ymmärretä antaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä leffa oli sellainen, joka jätti aivan liikaa asioita auki. Tai siis jätti auki ihan kaiken :D

   Poista

Kommentoi, kysy, utele :)