"Etsitkö terveellisempää muffiniohjetta ilman sokeria, gluteenia ja turhia hiilareita? Kokeile tätä proteiinipitoista kuningatarmuffinireseptiä, jossa maistuu kookos ja marjat"
Olin ensin antamassa näille nimeksi terveysmuffinit, mutta sanassa oli vähän liian paljon “kuivan heinän ja pahvipullan” fiilistä. Tämä resepti on kaikkea muuta: oikeasti herkullisia ja meheviä muffineita, jotka ovat samalla vähähiilihydraattisia, gluteenittomia ja sokerittomia.
Tämä resepti on ollut käytössäni jo vuosia ja kehittynyt matkalla paremmaksi. Olitpa sitten ketoilija, diabeetikko, gluteeniton leipoja tai muuten vain kevyemmän herkuttelun ystävä, näitä kannattaa kokeilla 😋
🥣 Näin valmistat muffinit
1. Vatkaa nesteet ja makeutus
Vatkaa kananmunat, makeutus ja neste (kerma/kookoskerma/maito) kevyesti sekaisin. Ei tarvitse vaahdottaa – kevyt käsivatkaus riittää.
Vinkki: Halutessasi voit lisätä 1 rkl kookosöljyä taikinaan tuomaan makua ja rakennetta.
2. Lisää jauhot ja anna turvota
Sekoita kookosjauhot ja leivinjauhe yhteen ennen taikinaan lisäämistä. Lisää myös mantelijauhot, jos käytät niitä. Anna taikinan turvota noin minuutin ajan.
Kookosjauhot käyttäytyvät eri tavalla merkin mukaan – Risentan jauhoilla taikina jää löysemmäksi, kun taas Sallisen jauhoilla se on lähes moussemaista.
3. Lisää marjat ja paista
Sekoita marjat kevyesti taikinaan. Annostele taikina muffinivuokiin – jätä kohoamisvaraa!
Paista noin 30 minuuttia uunissa 170 asteessa. Vältä ylipaistamista, jottei muffineista tule kuivia. Mieluummin hieman liian vähän aikaa kuin liikaa.
🔄 Muunteluvinkit
![]() |
Risenta tarjoaa edulliset kookosjauhot (n. 3 €/300 g). Sallinen taas myy hienojakoisempia jauhoja – näitä suosin itse. |
Kiitos reseptistä! Hiukan kohottelin kulmakarvojani kun näin tuon kananmunien määrän suhteessa jauhoihin, mutta uskon kyllä kun sanot, etteivät muffinsit maistu munakkaalta :) Sitä jäin kuitenkin ihmettelemään että miten nuo voivat kohota noin paljon, kun tavallisia jauhoja ei ole tuomassa sitkoa. Mikä on sen salaisuus?
ReplyDeleteLuulen, että munien maku ei puske näissä läpi siksi, koska makea leivonnainen kyseessä :)
DeleteTuo kohoamiskysymys onkin muuten hyvä. Olen tuota samaa miettinyt, miksi nämä kohoavat niin hyvin. Esim mantelijauhopohjaiset leivonnaiset eivät kohoa läheskään yhtä hyvin. En keksi muuta selitystä, kuin että kookosjauhoissa on joku ominaisuus. Toivottavasti joku leipurityyppi eksyy lukemaan tämän reseptin ja osaisi ehkä kertoa miksi ne kohoaa :D
Kananmunan vuoksi ne kohoavat
DeleteMantelijauhoja olen itsekin leipomuksissani kokeillut ja niiden rasvaisuus saa jopa ohuen piiraspohjan notkahtamaan, vaikka mukana on ollut osaksi vehnäjauhoja. Pyrin nimenomaan sokerittomaan ja hiilareita vähentävään leivontaan ja se on vielä toteutettavissa, mutta mantelijauhoihin verrattuna tuollainen kohoaminen kookosjauhoilla loksautti leuat :) Nuo muffinsit on upeita!
ReplyDeleteMaistuuko kookosjauhoissa kookos kovinkin selvästi? Hölmön kuuloinen kysymys, mutta esim. kookoshiutaleiden mausta en pidä yhtään. Jos ei maistu, niin mun täytyy ostaa niitä.
Oletko koskaan testannut mantelijauhoja, joissa on rasvaa vähennetty? Näin pussin kerran Ruohonjuuressa, mutta oli sen verran iso määrä, etten tiedä mitä tekisin lopuilla mikäli se ei toimikaan.
Tuohon kookosjauhojen maistuvuuteen on vähän vaikea vastata. Näitä muffinsseja olen tarjonnut muutamille ihmisille ja osa on sanonut, että kookos maistuu, mutta ei kuulemma kovin voimakkaasti. Osa taas on sanonut, ettei huomaa kookoksen makua. Omasta mielestäni ne ei maistu kovin voimakkaasti kookokselle. Jos kookos silti ällöttää, niin makusteviat on ihan loistava ratkaisu :)
DeleteVähärasvaisempia mantelijauhoja oon yrittänyt etsiä kaupoista iät ja ajat, mutta ei tunnu löytyvän mistään! Oon lukenut, että vähärasvaisemmissa mantelijauhoissa leipoutuvuus olisi huomattavasti parempi. Jos saan jostain sellaisia jauhoja käsiini, niinpakko kokeilla :)
Maku-Steviat kuulostaa todella kiinnostavilta, mutta mieluummin ostan kaiken mahdollisen livenä ja Suomessa niitä ei ilmeisesti ole?
ReplyDeleteKyllä noita kookosjauhoja on pakko kokeilla. Voihan sitä kookoksen makua tuunata ainakin makeassa leivonnassa vaikka vaniljaesanssilla, ne kai sopii hyvin yhteen? Oletko tehnyt kookosjauhoilla mitään leivän tapaista, esim. sämpylöitä? Ja jos olet, onko tuloksessa oikean leivän tuntua, tarkoitan vaikkapa sitkoa ja ryhtiä, mielellään hyvää makuakin?
En oo ainakaan törmännyt makustevioihin Suomessa. Täällä on muutenkin niin surkeasti saatavilla "erikoisuuksia".
DeleteOlen kokeillut tehdä kookosjauhoista leipää, mutta se oli mun mielestä ihan hirveää :D Koostumus oli toki leipämäinen, mutta maussa oli liikaa makeutta. Ei uponnut muhun :)
Hyvä tietää. Pidetään kookosjauhot vaan makealeivonnassa. Joskin piimäleivän tyyppiset on hiukan makeita... hmmm :)
ReplyDeleteOlen kokeillut leipään, en suosittele. Makuja on tietty monia, mutta minusta ei sovi suolaiseen leivontaan
DeleteKokeilin kookosjauhoja vielä myöhemmin niin toimii periaattessa jos taikinaan laittaa tarpeeksi suolaa. Suola taittaa sen makeuden pois. Ei ole silti ihan paras jauhovalinta leipäjuttuihin 🙂
DeleteVoiko pakastemarjat lisätä sellaisenaan vai pitääkö sulattaa?
ReplyDeleteMä olen lisännyt ihan jäisinä ,ilman sulatusta 🙂
DeleteLaiskana leipojana(ja oikopolkuja rakastavansa)mietin, miten tämä toimisi piirakkana - ja jos toimii, minkä kokoiseen vuokaan kaadettuna🤔
ReplyDeleteJaa-a, en oo kokeillut piirakkana. Miksipä ei voisi toimia. 🤔
Delete