maanantai 6. kesäkuuta 2016

Terveellisempi suklaapatukka (VHH-resepti)

Tuubitoleranssin ruokajutut ovat loistaneet poissaolollaan vimeaikoina. Tuubitoleranssi painottuukin enemmän kosmetiikkajuttuihin, mutta aina silloin tällöin on kiva poiketa pääaiheesta.

Ruokavalioni on ollut alkuvuodesta asti aivan retuperällä. Olen pyristellyt ihan tajuttoman sitkeässä sokerikoukussa. Suurin paheeni on irtokarkit ja jos nyt puolen vuoden aikana mässäilemäni irtokarkit laitettaisiin samaan kasaan, saattaisi semisti hävettää. Kyllä siitä jonkinlainen vuori muodostuis, vähintään suuri kukkula :D

Suklaa on mulle sydämen asia. Niinkuin monelle muullekin. Suklaasta en pysty koskaan luopumaan, enkä haluaisikaan. Ikävä kyllä suklaassakin on sokeria ja paljon. Suklaa ei siis periaatteessa kuuluu sokerikoukusta pyristelevän ihmisen ruokavalioon. Onneksi sokeritonta ja näin ollen terveellisempää suklaata voi tehdä itse :)


Tämä herkku syntyy hetkessä yksinkertaisista aineista :)


Kokeilin tehdä vähähiilihydraattista suklaata ja tuloksena syntyi kuvan suklaapatukka. Olin yllättynyt miten hyvänmakuinen siitä tuli. Jaan teille nyt tuon yksinkertaisen ohjeen suklaan valmistamiseen.


VHH-Suklaapatukka



  • 3rkl kaakaojauhetta
  • 2rkl kookosöljyä (tai voita)
  • 2rkl rahkajogurttia
  • makeutusainetta maun mukaan
  • kookoshiutaleita
  • mantelirouhetta tai esim. pähkinärouheita oman maun mukaan

 Aloitin suklaapatukan valmistamisen laittamalla kulhoon kookosöljyn. Kookosöljyn voi halutessaan korvata vaikka voilla. Sulatin mikrossa hieman kookosöljyä, että sain sen juoksevaan muotoon. Tämän jälkeen sekoitin kaakaojauheen (sokerittoman) huolellisesti kookosöljyn sekaan. Seuraavaksi lisäsin makeutusaineen. Käytän itse oikeastaan vain steviaa, koska en pidä synteettisistä makeutusaineista (Niillä tuntuu olevan osalla outoja vaikutuksia, ja ristiriitaisia tutkimustuloksia). Mutta jokaisen oma asia millä haluaa makeuttaa. Seuraavaksi lisäsin rahkajogurtin ja sekoitin kaiken tasaiseksi massaksi. Tässä voi käyttää myös esim. turkkilaista jogurttia jos haluaa.



Suklaa syntyy yksinkertaisista aineksista.

Käytän itse steviaa makeutusainetta. Steviaa ostan yleensä iHerbistä. Sieltä myös kuvan purkki.



Seuraavaksi laitoin työtasolle arkin leivinpaperia ja kumosin suklaamassan sen päälle. Lisäsin päälle mantelirouhetta ja vaivasin sen massan sekaan. Jos manteli ei miellytä niin voi käyttää esim. hasselpähkinärouhetta tai jotain muuta pähkinää. Myös kuivatut marjat tai marjarouhe käy, mielikuvitus periaatteessa rajana. Tai sitten ei laita mitään jolloin se on vain perus suklaapatukka :)







Kun massa vaikuttaa tasaiselta, siitä voi alkaa muotoilemaan patukan muotoa. Itse käytin muotoilussa apuna ihan vain veitseä. Tokihan massasta voi myös muotoilla vaikka pieniä pyöryköitä halutessaan. Mielestäni kuitenkin patukan muoto tuo tähän herkkuun enemmän sitä "oikean suklaapatukan" fiilistä.




Kun muoto alkaa miellyttää voi lisätä päälle kookoshiutaleita. Nämäkään ei tietenkään ole pakollisia jos se kookos ei miellytä. Tullut jo varmaan kaikille selväksi, että tykkään kookoksesta ja laitoinkin ihan reippaasti kookoshiutaleita patukan päälle :) Leivinpaperin päällä hiutaleet saa kätevästi myös tarttumaan paketin sivuille paperin reunoja hieman nostelemalla.




Lopuksi käärin patukan kelmuun ja laitoin jääkaappiin kovettumaan. Jähmettymisen jälkeen se on valmista nautittavaksi ^_^




Valmis patukka taltuttaa hyvin makean ja suklaan himot. Aion vielä kokeilla jossain vaiheessa lisätä reseptiin jotain proteiinin lähdettä, jolloin tästä saisi enemmän protskupatukan tyylisen. Myös kaakaovoin käyttäminen reseptissä pitänee testata.

Tällä reseptillä patukassa on voimakas suklaan maku. Jos tykkää miedommasta mausta voi jogurtin määrää hieman lisätä, mutta luultavasti se tekee koostumuksesta hieman löysempää. Omasta mielestäni patukka on ihan parhaimmillaan jos sitä pakastaa hetken. Tällöin patukan koostumukseen tulee se aidon suklaan "napsahtava" koostumus. Nämä ovat aina makuasioita, mutta mielestäni tällä reseptillä toteutettu suklaapatukka ei maistu erikoisen voimakkaasti kookokselta. Suklaan maku on tässä selkeästi pääroolissa.


Ainakin Meiralta löytyy mantelirouhetta ja Salliselta kookoshiutaleita.




Maistuuko suklaa?

2 kommenttia:

  1. Mä oon tosi kova syömään suklaata, kannattais varmaan tehä ite.
    Osallistu kastehelmi arvontaan mun blogissa.
    Oikein hyvää alkanutta viikkoa sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsetehdyllä suklaalla voi ainakin vähentää sokerin määrää ruokavaliossaan :)
      Käväsen tänään myöhemmin tsekkaamassa sun arvonnan.
      Hyvää viikkoa sullekkin :)

      Poista

Kommentoi, kysy, utele :)