keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Miehet ja kosmetiikka

Miesten kosmetiikka ja siihen liittyvät ajatusmaailmat ovat aiheena mielenkiintoisia. Miesten kosmetiikkaa markkinoidaan usein ralliautoja ja muuta överi-maskuliinista rekvisiittaa sisältävillä mainoksilla. Miehille suunnatuissa mainoksissa täytyy olla tarkka mitä sanoja ja lauseita niissä käytetään. "Ihanan kosteutettu ja pehmeä iho" lause ei kuuluu miesten maailmaan. Kuulostaa varmasti miehen korvaan kotkotukselta ja mies ei kiinnostu tuotteesta. Miesten maailmassa tuo lause korvataan "Pitää ihosi kunnossa kovissakin olosuhteissa" tyyppisellä lauseella, siinä on sopivasti rouheutta, mukana mielikuvia ehkä vuorikiipeilystä (=kovat olosuhteet).

Muistan nähneeni televiossa peräti yhden miehille suunnatun huulirasvamainoksen. Olikohan merkki Labello? Möreä, miehinen ääni kertoi vakavalla äänellä, miten puikko estää huulia kuivumasta. "Ei kiiltoa" korostettiin möreällä äänellä ja erillisellä tekstillä myös. Ja koska kyseessä miehille suunnattu tuote, tässä ei ollut "kätevästi" korkkia. What? Ilmeisesti miesten tuotteiden pitää olla niin käteviäkin käyttää, että hygieenisyydestä ollaan valmiita tinkimään. Auton rengasta voi samalla vaihtaa toisella kädellä, kun samaa kättä ei tarvitse sujauttamaan korkkia paikalleen huulten rasvauksen lomassa? En varmasti itse ostaisi korkitonta huulirasvapuikkoa. Hyi, siellähän on samantien kaikki nöyhtä ja roska mitä taskuissa pyörii. Mutta tosi mieshän ei sellaisesta välitä :D En tiedä, miksi mua lähinnä naurattaa miehille suunnattu kosmetiikkamainonta. Ehkä se yli-yrittäminen paistaa läpi. Tuote ja markkinoinnin kohde on vaikea saattaa yhteen tässä tapauksessa :) En ole viime aikoina juurikaan törmännyt miehille suunnattuihin kosmetiikkamainoksiin, mutta ei se enää taida ihan noin pökkelöä olla?

Sininen on poikien väri.


Miehille suunnattujen tuotteiden visuaalinen anti on myös tarkkaan harkittua. Mitään turhia krumeluureja on purkkien kyljistä yleensä turha etsiä. Varsinkin markettipuolen kosmetiikassa lähes poikkeuksetta miesten tuotteet on sinisissä pakkauksissa. Miksi? No koska sininen on poikien väri ja jokainen mies sen tietää. Siispä jo kaukaa osataan suunnistaa sinne päin, missä siniset putelit hohtavat.


Olen pitkään halunnut kirjoittaa tällaisen pohdiskelevan postauksen aiheesta.  Voisi varmaan sanoa, että miehet jakautuvat tällä rintamalla karkeasti kolmeen eri ryhmään.

 • Ralliraita/Saippuajavesiriittää  ryhmä
 • Keskitien ryhmä
 • Hifistelijöiden ryhmä

Tuossa taannoin mietittiin sähköpostitse Anne Kukkohovin kanssa miehiä kohderyhmänä kosmetiikkamarkkinoilla. Annen kanssa pohdittiin juuri tuota asiaa, miten miehet jakautuvat eri ryhmiin tällä aihealueella. Puhuttiin myös juuri tuosta  "Ralliraitaryhmästä" joka kuvauksena jaksaa naurattaa mua yhä. Karkea ilmaisu, mutta niinhän se on. Mitä sitä kiertelemään :D
Saippua on ok, jos se on käden ulottuvilla.


Tämä on se ryhmä joka käyttää ihonhoidossa enintään saippuaa (for men saippuaa mielellään), sikäli mikäli se sattuu olemaan käden ulottuvilla. "Ei se oo niin vakavaa jos saippua unohtuu" x). Tämän ryhmän edustajalle on turha mennä tarjoamaan esim. kuorintavoidetta, vastaanotto mitä luultavammin on tyyliin "homojen hommaa" tai "akkojen juttuja". Ralliraitaryhmäläiselle kasvonaamio on totaalinen kauhistus jo pelkkänä ajatuksena :)Ihonhoito menee joillakin miehillä perus rutiinina kaiken muun rinnalla.Keskitien mies on sellainen perustyyppi. Ihonhoito on päivittäistä ja jonkinlaista huomiota saatetaan kiinnittää, että mitä siihen nassuun laitetaan. Mutta siitä ei tehdä mitään suurempaa numeroa. Kuontavoiteita tai naamioita ei pohdita suuremmin, mutta jos sellainen kylppäristä löytyy, sitä on ok käyttää, ilman että koko miehisyys kyseenalaistuu. Keskitien mies saattaa myös kiinnostuneena kuunnella, jos tyttöystävä/vaimo selittää jostain ihonhoitotuotteesta "tää vois rauhottaa tuota punostusta parranajon jälkeen" ja ottaa tuotteen kokeiluun ilman 5 tunnin suostuttelua. Ralliraitaryhmäläinenhän kestää punoituksen niinkuin tosi mies, koska ihon punoituksen ehkäiseminen on myös "homojen hommaa" :DNiitäkin (meitäkin:D) on joita kiinnostaa kosmetiikka ja ihonhoito enemmän.Hifistelijä ryhmän mies miettii ulkonäköään vähän hysteerisemmin. Aamulla peiliin möllötetään useammankin kerran ja varmistetaan, että ollaan sen näkösiä, että kehtaa liikkua ihmisten ilmoilla.
Hifistelijä-mies laittaa hiukset ojennukseen, pesee naaman ja kosteuttaa ihonsa. Tummien silmien alle voidaan laittaa peitevoidetta ja siinä samalla stressataan alkavaa ryppyä silmäkulmassa. Hifistelijä mies kiinnittää ulkonäköönsä huomiota korostuneesti. Metroseksuaaliksikin tätä ryhmää kutsutaan, mutta itse en tykkää tuosta sanasta (miten sana seksuaalisuus liittyy mitenkään itsestä huolehtimiseen?)

Kuulun itse varmaankin tuohon hifistelijäryhmään sitten :D Olen usein miettinyt, että mitä jos en olisi nuorempana kärsinyt iho-ongelmista, niin millainen olisin. Suhtautuisinko kosmetiikkaan ja purkkien raaka-aine sisältöön niin intohimoisesti? Luultavasti en, vaikka olenkin perusluonteeltani tiedonjanoinen ihminen. 

Tarkemmin kun asiaa miettii, niin nuo 3 ryhmää pätee myös naisiin aika hyvin. No ehkä tuo ensimmäisen  ryhmän kuvaus ei sovi naisiin, mutta tunnen useita naisia joita ei kiinnosta ihonhoito tai kosmetiikka millään tasolla. Samoin tunnen näitä keskitien naisia ja hifistelijä naisia. Silti ihonhoito ja kosmetiikkajutut ovat edelleen selkeästi enemmän naisten juttuja.


Ärsyttävää on kovin yleinen ajatusmaailma, että ulkonäöstään huolehtiva mies on automaattisesti homo. Tai tämä, että ulkonäöstä huolehtiminen on vain naisten juttu. Kun aloitin bloggaajana, aika nopeasti huomasin, että ihan perus heteromiehilläkin on tosi kovia ulkonäköpaineita. On kyselty, että "mikä voide auttais tähän ja tuohon, voiko tälle tehdä mitään" jne..
Miesten huolenaiheita ovat mm. tummat silmänaluset, ihon yleinen ulkonäkö sekä rypyt.
Olin itseasiassa aika yllättynyt siitä, miten paljon miehetkin loppujen lopuksi kokevat ulkonäköpaineita. Naiset pelkäävät ryppyjä ja vanhenemista, mutta se ei ole pelkästään naisten huolenaihe. Myös miehet ahdistuvat alkavista rypyistä.  Niistä ei vaan juurikaan puhuta, ei ainakaan naisten kuullen, siinähän voisi nimittäin taas kyseenalaistua se miehisyys."Vain miehille" ;)


Moni mies kokee myös, että on ok ostaa vain For Men- tuotteita, ja että kosmetiikkatuotteiden käyttäminen ilman tuota nimikettä, on vähintäänkin kyseenalaista. Muistan erään tapauksen vuosien takaa. Eräs miespuolinen henkilö halusi värjätä hiuksensa mustaksi, ja tuolloin "hiusvärit for men" oli aika uusi juttu, ja niitä ei joka kaupasta löytynyt. Kauppoja kierreltiin ja väriä ei löytynyt. Kyllähän sitä mustaa väriä oli tarjolla, mutta "Emmä ny tollasta ku ne on naisten". No kyllä se "miesten väri" löytyi lopulta ja kaveri sai mustat hapsut. Loppu hyvin kaikki hyvin :D

Samaa tavaraa niissä naisten ja miesten hiusväreissä on (korjatkaa jos olen väärässä), mutta For Men nimike ja miesmalli pakkauksen kuvassa helpottaa miesten kosmetiikkaostosten tekemistä :)
For Men nimike antaa helpommin luvan miehelle ostaa kosmetiikkaa ilman suurempia häpeilyjä.

Kun muistelen aikoja jolloin olin nuori aikuinen, oli kauhean iso kynnys mennä ihan tavallisessa marketissa sinne kosmetiikkaosastolle. Vaikka olin hakemassa vain ihan tavallista Nivean kosteusvoidetta, niin rohkeutta piti kerätä. Silloin mietin, että tuijotetaankohan mua, mitä ne miettii. Aivan, kuin olisin jotain hirveää rikosta suorittamassa :D Jos purkki päätyi ostoskoriin, se piti piilottaa vaikka leipäpussin alle pois näkyvistä, kunnes pääsi kassalle. Kassa oli myös paha paikka. Mitä jos se kassatäti sanoo jotain? Entä jos tulee joku ongelma ja sen pitää kuuluttaa kosteusvoiteen hintaa, niin että koko kauppa raikaa? Näin ei tietenkään koskaan käynyt. Vasta kaupasta pihalle astuttua, saattoi huokaista helpotuksesta ja käyttää uutta kosteusvoidetta säästeliäästi, ettei joutuisi kovin pian tuohon hirveään tilanteeseen.
Kylläpä suorastaan naurattaa tänä päivänä, kun muistelee noita aikoja. Oliko se tosiaan noin iso asia tepastella kosmetiikkaosastolle? Tuolloin ajatus esim. Emotionsin kosmeosastoilla käymisestä oli aivan utopistinen ja mahdoton ajatus :) No enää en koe tuollaisia fiiliksiä. Homma on hieman muuttunut ja minäkin kirjoitan julkisesti tässä blogissa kosmetiikasta. Kauas on tultu niistä ajoista :D


Postauksen kuvat, omaa kuvaa lukuunottamatta, lainattu googlesta.
Mitä ajatuksia miesten kosmetiikka, sen käyttö ja siihen liittyvä mainonta teissä herättää?


6 kommenttia:

 1. Hauska postaus :) Pakotan niin mieheni lukemaan tämän. Josko saisin hänet pois mäntysuopa-maailmastaan :D -Neea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Neea :) Lykkyä tykö vaan, miehet osaa olla jääräpäisiä :D

   Poista
 2. Hyvää pohdintaa! Ja noinhan se kyllä taitaakin mennä :) Kyllä se oma miehenikin tykkää, että hänellä on omat tuotteet, mutta kuulemma paketin värillä ei ole väliä, jos hän tietää etukäteen tuotteen olevan hyvän. Ei kuulemma tarttuisi vaaleanpunaiseen purkkiin, mutta jos vaikka hänen käyttämänsä kasvovoiteen pakkaus uudistettaisiin ja se muuttuisi vaaleanpunaiseksi, hän ostaisi sen :D Ja on hän ostanut vaaleanpunaisen miniläppärinkin ^_^ Mutta uskon, että monelle miehelle oikeat värit ja esim. kuosit ovat tärkeitä. Jos mies esim. sisustaa, tuskin ensimmäinen valinta on kukkaverhot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on siis rohkea mies! Ei ollenkaan sellainen stereotyyppinen :D
   Vaaleanpunainen läppärihän on makee :)

   Voin luvata, että mä en tuu koskaan laittamaan kukkaverhoja :D Toisaalta vannomatta paras. Joskus leveälahkeisten aikaan, olin sitä mieltä, että en koskaan pue pillifarkkuja ja kuinka sitten kävikään ^_^

   Poista
 3. Mielenkiintoinen teksti. :) Oma karvanassu on se kultaisen keskitien mies, mutta niuho sellainen. On ihan hiton tarkka shampoistaan ja kasvoputsareistaan. Juuri mikään ei meinaa kelvata ja tykkäisi pysyä niissä hänellä toimivissa ja hyväksi havaituissa. Minä kun haluaisin ostaa uusia kokeiluun, mutta lähes aina niistä tulee palautetta, että tää jättää rasvaiseksi, tää kuivattaa, tästä rasvoittuu jne. :D Siksipä postaan harvoin miesten tuotteista. Vain ne hänen suosikit postailen, enkä niistäkään kyllä kaikkia. Mies käyttää silmänympärysgeelejäkin, joten luokittelisin hänet keskitien miehissä siihen vähän ylempään luokkaan. Hifistelijän ja keskitien välissä olevaksi. Suihkusaippuoissakin tykkäisi käyttää maskuliinisen tuoksuisia Lusheja ja spessupäivänä käyttää Armani Coden suihkugeeliä. Eikö tällainen luokitella jo vähän ylempään keskitiehen? :D

  Minusta on muuten ihanaa, että miehet saavat olla nykyään vapaampia. Ei tarvi pelätä akattelua samoissa määrin kun vielä 10 vuotta sitten on tarvinnut. Kyllä tässä työssä tulee puhuttua miesten kanssa kosmetiikasta ja tehtyä heille suositteluja siinä missä naisillekin. Miehiltäkin saa kiitoksia suositteluista, jos ovat sen avulla saaneet apua ongelmaansa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkeästi miekkosesi kulkee ylempää keskitietä :D Niin, se on kyllä kiva, että nykyään miehillä tämä homma on vapautuneempaa. Ei ole välttämättä tarvetta enää nolostuneena selitellä, miksi peilikaapista löytyy partavaahdon lisäksi silmänympärysvoide. On ok pitää itsestään huolta ilman sen suurempia perusteluja :)

   Poista

Kommentit piristävät aina :)