maanantai 29. tammikuuta 2024

Elämä kroonisen kivun kanssa - Tilannepäivitys


Vuoden 2022 loppupuolella kirjoittelin kroonisesta kivusta, jonka kanssa olin jo vuositolkulla kärsinyt. Tilanne paheni silloin siihen pisteeseen, että menetin käytännössä kävelykykyni. Pystyin kävellä enää muutamia metrejä, kunnes hermosärky yltyi suorastaan halvaannuttavaksi. Kaikenlainen normaali tekeminen arjessa oli yhtä taistelua. Sain toimintakykyä takaisin syömällä suuria määriä hermosärkylääkkeitä, joista tietysti oli omat haittavaikutuksensa. Tilanne oli kuitenkin se, että ilman lääkkeitä en olisi enää pärjännyt. Diagnoosi ei vielä tuolloin ollut varmistettu. Magneettitutkimuksen myötä syy sitten selvisi. Alaselästä löytyi massiivinen prolapsi (välilevytyrä), joka painoi selän hermoja kunnolla lyttyyn. Diagnoosit olivat siis nikamavälilevysairaus ja hermojuurioireisto.




Lääkitys tosiaan auttoi pärjäämään, mutta sivuoireet olivat rasittavia. Sivuoirendenkin kanssa oppi lopulta pärjäämään. Tiivis fysioterapia oli turhauttavaa. Kaikenmaailman jumppaohjeet eivät tuntuneet vievän tilannettani eteenpäin. Selkäleikkausta suositeltiin koko ajan enemmän ja enemmän. Viesti oli tyyliin; Ei tässä nyt oikein muukaan auta. Olen todella leikkausfoobinen ja ajatus selän leikkaamisesta tuntui todella pelottavalta ja ahdistavalta. Asiaa ei tietenkään auttanut keskustelufoorumeiden ihmisten kokemukset. Leikkauspelkoiselle ihmiselle jää tietysti eniten mieleen ne kaikki kauhukertomukset, miten tilanne vain leikkauksella paheni. Selkäleikkauksen jälkeinen kuntoutuminen ei myöskään ajatuksena tietenkään oikein houkutellut. Noh, kukapa nyt kovin innoissaan mihinkään leikkaukseen haluaisikaan.

Pahimpina kipujaksoina järkeni meinasi lähteä ja ajattelin: "No hitto vieköön, mä menen siihen leikkaukseen. Mä en jaksa enää elää näin". Ja sitten leikkausahdistus jyräsi aina päälle ja pyörsin päätökseni. Päätin purra hammasta ja jaksaa vielä. Ortopedi kertoi, että tyrä voi kuivua vielä pois itsestään. Joskin hän kertoi myös, että nyt on mennyt jo niin kauan aikaa, että kuivahtaminen ei ole enää niin todennäköistä.




Vaikeaa oli, voin kertoa. Mielenterveys oli kipujen vuoksi koetuksella. Hermot olivat jatkuvasti kireällä ja olin vihainen koko maailmalle. Masensi olla niin liikuntarajoitteinen. Ne päivät, jolloin kivuton makuu- tai istumisasennon löytäminenkin oli vaikeaa masensivat pahiten. Ja pelotti. Päässä pyöri ajatuksia, että onko loppuelämä tällaista? Mitä jos tilanne pahenee? Halvaannunko? Usein muistin lääkärin lausumat sanat: Tämä voi olla loppuelämän ongelma. 

Aika kului ja tilanne alkoi parantua. Huomasin, että kivut antoivat periksi. Muutos alkoi tapahtua todella hitaasti ja se oli ensin vähäistä. Mutta siinä vaiheessa ihan pienikin parannus kiputiloissa oli kuin taivaanlahja ja teki mieli itkeä onnesta. Jossain vaiheessa tilanne oli jo niin hyvä, että halusin alkaa pudottamaan hermosärkylääkkeen annostusta. Tämäkin onnistuis, joskin jouduin aina välillä nostamaan sitä takaisin joka tietysti latisti taas mielialaa. Kaikenlainen takapakki laukaisi aina toivottomuuden tunteen.

Viime vuoden kesäkuu oli pitkästä aikaa melkein kivuton. Lääkitys oli aivan minimissään. Lopulta sain purettua koko lääkityksen pois ja olin innoissani. Liikkuminen onnistui hyvin. Joskin tietyt asennot ja liikkeet tuikkasivat päänräjäyttävää hermosärkyä. Kuitenkin tilanne vaikutti hyvältä. Syksyllä tilanne paheni yllättäin. Jalkaan säteilevä kipu siirtyi ristiselkään, mikä oli huono merkki. Kipu oli myös sen verran voimakasta ja elämää rajoittavaa, että oli pakko taas mennä päivystykseen. Masensi ja pelotti. Nytkö on se hetki, kun selkäni sanoo sopimuksen irti? 




No ei tullut mitään hätäleikkausta, mutta ortopedi näki parhaaksi määrätä kiireellisen magneettikuvauksen tilanteen selvittämiseksi. Samalla käynnillä ehdotettiin lääkkeeksi oksikodonia, josta kieltäydyin samantien. Alusta asti oli itselleni selvää, että opioidilääkitykseen ryhdyn vasta jos on aivan pakko. Asiasta tietämättömille: Opioidit ovat erittäin vahvoja, helposti riippuvuutta aiheuttavia kipulääkkeitä. Oksikodoni niistä lienee pahin. 

Siinä sitä taas sitten oltiin. Kipu oli erilaista ja taas niin hemmetin halvaannuttavaa. Olin aivan varma, että selässäni on tyrät ja muut räjähtäneet lopullisesti ja nyt on pakko sitten alkaa suunnitella leikkausta. Ahdistustilat olivat valtavat. Odotin kauhuissani magneettitutkimuksen tuloksia. "Tiesin" että uutiset ovat huonoja, olivathan kipuni pahentuneet ja muuttaneet muotoaan. Voin kertoa, että meinasin melkein seota tutkimustuloksia odotellesani.


Miten sitten kävikään? 




Odottelin tutkimushuoneessa psyyke murskana ortopedia. Ortopedi saapui huoneeseen hymyssä suin ja ensimmäinen lause oli "No niin moikka, mulla onkin sulle hyviä uutisia". Olin hieman hölmistynyt ja ensimmäinen miete oli, että se on katsonut jonkun toisen tyypin magneettikuvia. Ortopedi tiesi kertoa, että välilevytyrä on kutistunut todella dramaattisesti. "Mitään leikkausta en suosittele. Näin se vaan ihmiskeho osaa korjata itseään, kun sille annetaan aikaa". Ortopedi hymyili suupielet korvissa. Olin aivan puulla päähän lyöty ja kysyin, että miksi mä olen sitten näin kipeä selästä 😄 Ortopedi tiesi kertoa, että vuosikausia lyttyyn painuneet selän hermot ilmeisesti kipuilivat vieläkin vanhasta tottumuksesta, mikä ei ole käsittääkseni mitenkään tavatonta. Tällaisista selän ongelmistahan voi jäädä pysyviä hermovaurioita. Siinä minä sitten olin monttu auki. Uutiset olivat kerrassaan ihania, mutta kesti koko päivän, että ymmärsin asian laidan. Ei leikkausta. Olin aivan onnessani ja pelkkää hymyä.

Nykyään mun tilanne onkin paljon parempi. Toipuminen näyttää silti tosiaan vievän todella kauan aikaa. En silti tarvitse ollenkaan hermosärkylääkkeitä. Pystyn kävelemään ja jopa juoksulenkit onnistuvat parhaina päivinä. Silti on edelleen niitä huonoja päiviä, jolloin hermosärky on inhottavasti läsnä. Huonoina päivinä ei jaksa tai pysty liikkua yhtään enempää, kuin on pakko. Aika siis näyttää, mikä lopputulos tästä kaikesta on. Selkä oirelee mahdollisesti ainakin jonkin verran loppuelämän, mutta kyllä tässä on nöyrän kiitollinen siitä, että tilanne ei ole pahempi. Tulevaisuudesta ei tietenkään voi tietää.

Summa summarum: Kylläpä sitä osaakin ihan oikeasti arvostaa hyvää terveyttä vasta sitten, kun on ollut vaarassa sen menettää.



Kuvat: Unsplash 



9 kommenttia:

  1. Kannattaa kokeilla akupunktiota, useimmat hyötyvät siitä vastaavien kipujen hoitamisessa, mutta valitettavasti vain kokeneen ja asianmukaisen vähintään 3,5 vuoden koulutuksen saanen akupunktioterapeutin tekemästä hoidosta on oikeasti hyötyä. Pätevän terapeutin löytäminen voi olla haasteellista, mutta Akupunktioammattilaisten hoitajarekisteriin hyväksytään vain 3,5 vuoden koulutuksen saaneita terapeutteja https://akupunktioammattilaiset.fi/hoitajarekisteri/
    Kannattaa huomioida että yleensä esim. lääkärien ja fysioterapeutien koulutus on vain muutamien viikonloppujen pituinen kurssi (silloin kun he mainostavat että heillä on akupunktiokoulutus ja he yleensä kuuluvat joko Suomen fysioterapeuttien akupunktuuri ry:n tai Suomen lääkärien akupunktuuriyhdistys ry:n). Ero 5-8 päivän (lääkärit ja fyssarit yleensä) vs. 3,5 vuoden koulutuksella sekä tietenkin pistokokemuksen määrällä on iso merkitys onnistuneen hoitotuloksen kannalta. Toivottavasti myös sinä ja muutkin vaivasta kärsivät löydätte avun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akupunktiota on muutama muukin suositellut. Aihe kyllä kiinnostaa ja voisin harkita kokeilevani :)

      Poista
  2. Ai kamala, alkoi omaakin selkää vihkoa, kun luki tästä. Mut ihan mahtavaa, et näyttää siltä, et homma meneekin ilman leikkausta ohi. En olisi minäkään ottanut noita viimeksi tarjottuja pillereitä, niihin kun koukkuun jää, on uusi ongelma edessä. Tosin jos ei kestä sitä kipua, niin tuskin siihen muukaan sit auttaa. 😔 Ei ole kyllä mitään pahempaa olemassa kuin hermokipu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oon siis ikionnellinen, että leikkaus muuttui tarpeettomaksi. Toivottavasti asia pysyisikin niin. Joo noista oksikodoneista on kyllä niin pelottavia tarinoita, että en niitä suostuisi ottamaan kovin helpolla. Hermosärky on kyllä aivan sietämätöntä.

      Poista
  3. Joe Dispenzan kirjoista saa aika hyvää vauhtia toipumiseen ;) Esim. Yliluonnolliseksi - kirja on suht tajunnanräjäyttävä. Kaikkea parasta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsekkasin kirjasta esittelyn. Kuulosti itseasiassa mielenkiintoiselta. Kiitos vinkistä! 😊

      Poista
  4. Mitenkä hyviä uutisia, olen onnellinen sun puolesta :) jokainen joka on kovia kipuja kokenut niin tietää sen, mutta mihinkään hermosärkyyn ei ollut tarkoitus verrata mitenkään. Se on varmasti ihan helvetillistä. Todella hyvä juttu, on se ihmiskeho kyllä jännä. Kaikkee hyvää tulevaan vuoteen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🙂 Nykyään osaa olla joka päivä kiitollinen, kun on muistissa, että pahemminkin voisi olla. Kipukynnykset ihmisillä on aika yksilöllisiä, mutta voisi kai sanoa, että jokaisella omat kivut ovat silti ne pahimmat. Hermosärky voi olla pahimmillaan täysin invalidisoivaa, sitä ei toivoisi kenellekkään 😣

      Poista

Kommentoi, kysy, utele :)