tiistai 12. heinäkuuta 2016

Kuningatarmuffinit (VHH-resepti)




Meinasin otsikoida ensin tämän terveysmuffinit nimellä, mutta jotenkin siinä oli epämiellyttävä sointu. Sanasta terveysmuffini, tulee itselläni mieleen kuivalla heinällä täytetty pahvipulla, jota on vaikea nielaista. Mutta tällä mun reseptillä saa oikeasti aikaan maukkaita, terveellisempiä muffineita!
Muffinit ovat vähähiilihydraattisia, sokerittomia ja gluteenittomia. Olen näitä leiponut säännöllisen epäsäännöllisesti jo useamman vuoden. Reseptiä olen vuosien varrella muokannut toimivammaksi ja maukkaammaksi. Jaan reseptin nyt teille, jotka haluatte makeaa herkkua, kevyesti ilman sokeria :)

Valmiit kuningatarmuffinit maistuvat erityisesti kahvin kanssa :)


Kuningatarmuffinit   n.9kpl


5       kananmunaa
1dl    kermaa tai kookoskermaa (tai maitoa jos haluaa keventää)
1dl    kookosjauhoja
2tl     leivinjauhetta
1/2dl mantelijauhoja (ei välttämätön)
n.1dl pakastemarjasekoitusta (rainbow mustikka-vadelma)

lisäksi makeutusainetta (tai sokeria) oman maun mukaan.
Vajaa 30min. uunissa 170 astetta.


Kuten jo kananmunien määrästä voi päätellä, muffinit on todella protskupitoisia. Kookosjauhot ovat itsessään vähähiilihydraattisia, ja koska niillä on taipumus imeä tehokkaasti nestettä, niitä tarvitaan tosiaan vain yksi dl taikinaan. Kookosjauhot ovat käytössä ihan käsittämättömän riittoisia! Mantelijauhot eivät ole pakollisia taikinassa, mutta mielestäni pieni määrä niitä lisättynä taikinaan tekee muffineista mehukkaampia. Vaikka munien määrän puolesta resepti kuulostaa lähinnä munakkaalta, eivät nämä munakkaalta maistu :D




Aloita vatkaamalla kananmunat, makeutus ja kerma sekaisin. Käsivatkaus riittää ja ei tarvitse vatkata vaahdoksi asti. Nesteenä voi siis käyttää ihan tavallista kuohukermaa. Itse käytin kuitenkin kookoskermaa. Laitan toisinaan myös ruokalusikallisen kookosöljyä taikinaan. Itse en välttele rasvan käyttöä, mutta jos haluaa vähärasvaisemman taikinan, voi nesteenä käyttää esim. rasvatonta maitoa tai mantelimaitoa. Kuitenkin tätä kokeilleena, varoituksen sana; Rasvaa karsiessa muffineista tulee ainakin omaan makuuni liian "terveellisen" makuisia :D

Muffinitaikinan makeutukseen voi käyttää mitä tahansa haluaa. Itse käytin jauhemaista steviaa.
Makeutuksen määräkin on sitten makuasia. Itse pidän ns. semi-makeasta.


Nämä ovat rakkautta! iHerbistä saa makustevioita nestemäisessä muodossa. Eri makuja on monia. Itse olen testannut vaniljan ja kookoksen muffitaikinassa. Molemmat olivat hyviä. Näillä voi taikoa sekunnissa tavallisesta maitorahkastakin mieleisensä makurahkan :)


Risenta merkillä on tietääkseni halvimmat kookosjauhot. 300g pussi n.3e. Kookosjauhot ovat käytössä tosi riittoisia. Myös Salliselta löytyy kookosjauhoja jotka ovat hienojakoisempia, ja suosinkin Sallisen jauhoja enemmän. Huom! Kookoshiutale ei ole sama asia kuin kookosjauho. Moni on erehtynyt tässä asiassa.



Lisää seuraavaksi kookosjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe huolellisesti sekaan. Voit myös lisätä mantelijauhot tuomaan lisää mehevyyttä taikinaan, mutta toimii hyvin ilmankin. Anna turvota n. minuutti. Risentan kookosjauhoilla taikina jää löysemmäksi ja Sallisen jauhoilla taikinasta tulee melkein moussemaista. Viimeisenä vaiheena lisää marjat taikinaan ja sekoita kevyesti. That's it!
Taikina vain muffinivuokiin ja/tai muffinipellille ja uuniin :)


Muista jättää taikinalle vähän nousemisvaraa, muuten muffineista ei tule kovin nättejä :)



Muffineita paistetaan n.30 minuuttia. Kookosjauhopohjaiset leivonnaiset kuivuvat helposti, joten vältä ylipaistamista. Mieluiten pari minuuttia vähemmän kuin pari minuuttia kauemmin :)


Valmiita muffineita suoraan uunista.


Kuningatarmuffineiden reseptiä voi helposti muokata vaihtamalla marjoja mieleisekseen.
Voin myös kertoa että paloiteltu banaani toimii näissä aivan täydellisesti. Olen heittänyt pari kertaa taikinan sekaan myös tummaa suklaata paloiteltuna. Taikinan tuunauksessa on rajana oikeastaan vain mielikuvitus :)


Kuvan muffini on kuorrutettu kookoskermavaahdolla ja koristeltu mansikalla ja kookoshiutaleilla.









14 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä! Hiukan kohottelin kulmakarvojani kun näin tuon kananmunien määrän suhteessa jauhoihin, mutta uskon kyllä kun sanot, etteivät muffinsit maistu munakkaalta :) Sitä jäin kuitenkin ihmettelemään että miten nuo voivat kohota noin paljon, kun tavallisia jauhoja ei ole tuomassa sitkoa. Mikä on sen salaisuus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että munien maku ei puske näissä läpi siksi, koska makea leivonnainen kyseessä :)

      Tuo kohoamiskysymys onkin muuten hyvä. Olen tuota samaa miettinyt, miksi nämä kohoavat niin hyvin. Esim mantelijauhopohjaiset leivonnaiset eivät kohoa läheskään yhtä hyvin. En keksi muuta selitystä, kuin että kookosjauhoissa on joku ominaisuus. Toivottavasti joku leipurityyppi eksyy lukemaan tämän reseptin ja osaisi ehkä kertoa miksi ne kohoaa :D

      Poista
    2. Kananmunan vuoksi ne kohoavat

      Poista
  2. Mantelijauhoja olen itsekin leipomuksissani kokeillut ja niiden rasvaisuus saa jopa ohuen piiraspohjan notkahtamaan, vaikka mukana on ollut osaksi vehnäjauhoja. Pyrin nimenomaan sokerittomaan ja hiilareita vähentävään leivontaan ja se on vielä toteutettavissa, mutta mantelijauhoihin verrattuna tuollainen kohoaminen kookosjauhoilla loksautti leuat :) Nuo muffinsit on upeita!

    Maistuuko kookosjauhoissa kookos kovinkin selvästi? Hölmön kuuloinen kysymys, mutta esim. kookoshiutaleiden mausta en pidä yhtään. Jos ei maistu, niin mun täytyy ostaa niitä.

    Oletko koskaan testannut mantelijauhoja, joissa on rasvaa vähennetty? Näin pussin kerran Ruohonjuuressa, mutta oli sen verran iso määrä, etten tiedä mitä tekisin lopuilla mikäli se ei toimikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon kookosjauhojen maistuvuuteen on vähän vaikea vastata. Näitä muffinsseja olen tarjonnut muutamille ihmisille ja osa on sanonut, että kookos maistuu, mutta ei kuulemma kovin voimakkaasti. Osa taas on sanonut, ettei huomaa kookoksen makua. Omasta mielestäni ne ei maistu kovin voimakkaasti kookokselle. Jos kookos silti ällöttää, niin makusteviat on ihan loistava ratkaisu :)

      Vähärasvaisempia mantelijauhoja oon yrittänyt etsiä kaupoista iät ja ajat, mutta ei tunnu löytyvän mistään! Oon lukenut, että vähärasvaisemmissa mantelijauhoissa leipoutuvuus olisi huomattavasti parempi. Jos saan jostain sellaisia jauhoja käsiini, niinpakko kokeilla :)

      Poista
  3. Maku-Steviat kuulostaa todella kiinnostavilta, mutta mieluummin ostan kaiken mahdollisen livenä ja Suomessa niitä ei ilmeisesti ole?

    Kyllä noita kookosjauhoja on pakko kokeilla. Voihan sitä kookoksen makua tuunata ainakin makeassa leivonnassa vaikka vaniljaesanssilla, ne kai sopii hyvin yhteen? Oletko tehnyt kookosjauhoilla mitään leivän tapaista, esim. sämpylöitä? Ja jos olet, onko tuloksessa oikean leivän tuntua, tarkoitan vaikkapa sitkoa ja ryhtiä, mielellään hyvää makuakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo ainakaan törmännyt makustevioihin Suomessa. Täällä on muutenkin niin surkeasti saatavilla "erikoisuuksia".

      Olen kokeillut tehdä kookosjauhoista leipää, mutta se oli mun mielestä ihan hirveää :D Koostumus oli toki leipämäinen, mutta maussa oli liikaa makeutta. Ei uponnut muhun :)

      Poista
  4. Hyvä tietää. Pidetään kookosjauhot vaan makealeivonnassa. Joskin piimäleivän tyyppiset on hiukan makeita... hmmm :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kokeillut leipään, en suosittele. Makuja on tietty monia, mutta minusta ei sovi suolaiseen leivontaan

      Poista
    2. Kokeilin kookosjauhoja vielä myöhemmin niin toimii periaattessa jos taikinaan laittaa tarpeeksi suolaa. Suola taittaa sen makeuden pois. Ei ole silti ihan paras jauhovalinta leipäjuttuihin 🙂

      Poista
  5. Voiko pakastemarjat lisätä sellaisenaan vai pitääkö sulattaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen lisännyt ihan jäisinä ,ilman sulatusta 🙂

      Poista
  6. Laiskana leipojana(ja oikopolkuja rakastavansa)mietin, miten tämä toimisi piirakkana - ja jos toimii, minkä kokoiseen vuokaan kaadettuna🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, en oo kokeillut piirakkana. Miksipä ei voisi toimia. 🤔

      Poista

Kommentoi, kysy, utele :)