tiistai 5. maaliskuuta 2024

Ihanat ja kamalat tuoksut




Eilen illalla lauennut päänsärkykohtaus muistutti kirjoittamaan tästä aiheesta. Nimittäin kosmetiikan tuoksuista ja tuoksuista ylipäänsä. 

Mä itse suorastaan rakastan erilaisia tuoksuja. Hajuvedet ovat lähellä sydäntäni ja jaksan fiilistellä niitä vuodesta toiseen. Ala-asteella sain ensimmäisen oman deodorantin. Se oli Yves Rocherin ja tuoksui santelipuulle. Tykkäsin siitä ihan mielettömästi ja sain myös koulukavereilta uteluita, että mikä tuoksuu noin hyvälle. Santelipuusta se lähti ja se on tuoksunuottina edelleenkin lemppareihini lukeutuva. 

Kosmetiikassa ykköskriteereitäni ovat tietysti ainesosat, tämä ei varmaan blogia lukeneille tule suurena yllätyksenä 😄 Myös ihotuntuma on tärkeä. Suosin sekä hajusteetonta, että hajustettua kosmetiikkaa. Silti kasvoille suunnatussa kosmetiikassa suosin ehkä enemmän hajusteetonta, vaikka toisinaan on tullut vastaan niin hyvän tuoksuista kasvokosmetiikkaa, että mielellään tuotteeseen tarttuu. Ihan jo vain tuoksun vuoksi. Vartalolle suunnattu hajustettu kosmetiikka on enemmän mieleeni. Tosin joskus harmittaa, että hajustettu kosmetiikka saattaa riidellä hajuvesien kanssa. Tässä mielessä myös vartalolla toimii paremmin hajusteettomat tuotteet.

Kosmetiikkaan lisätyillä hajusteilla ei tietenkään ole mitään ihonhoidollista funktiota. Tästä näkökulmasta ne ovat täysin turhia ja ne voi ajatella jopa haitallisina. Hajusteallergiahan on hyvin yleistä tai sitten ne ärsyttävät muuten vain. EU:n kosmetiikkadirektiivissä onkin määriteltynä 26 yleisintä hajusteallergeenia. Näitä kyseisiä hajusteita löytyy todella monista markkinoilla olevista tuotteista. Jotkut kokevat tuotteiden tuoksut liian voimakkaana ja häiritsevänä. Ja faktahan on se, että toinen kokee tuoksun täysin vastustamattomana, samalla kun toinen kokee samaisen tuoksun ihan sietämättömänä. 

Synteettisten tuoksujen lisäksi, kosmetiikan voi hajustaa myös eteerisillä öljyillä. Eteerisillä öljyillä on voimakkaan tuoksun lisäksi ihonhoidollisia hyötyjä. Samalla voi kokea aromaterapeuttisia vaikutuksia. Yhtä lailla eteerisillekin öljyille voi olla allerginen ja osa on jopa fototoksisia (negatiivinen reaktio, joka syntyy UV-säteilyn vaikutuksesta).




Pari vuotta sitten koin erikoisen ajanjakson. Oikeastaan kaikki hajuvedet tuntuivat yhtäkkiä jotenkin epämiellyttäviltä käyttää. Tämä alkoi täysin yllättäen. Hajuvedet joko aiheuttivat kevyttä päänsärkyä tai jotenkin ahdistavan olon. Siihen asti olin aina nauttinut jokapäiväisistä hetkistä, kun saan suihkuttaa jotain kivaa tuoksua iholle. Nyt tuo hetki tuntui jo ajatuksena epämiellyttävältä. Jätinkin siis tuoksut aika pitkäksi aikaa pois. Samalla olin hämmentynyt ja tavallaan huolestunut. Mikä ihme mua vaivaa ja miksi reagoin tuoksuihin näin negatiivisesti? Palasin myöhemmin käyttämään taas hajuvesiä ja ongelma oli kadonnut. Se oli joku outo vaihe.

Tuoksuvat suihkugeelit ja shampoot ovat ehdottomasti juttuni. Niillä voi saada joskus hieman luksusta suihkuhetkeen. Sen huomaa ihan käytännössä, kun vetää tavallista syvempään henkeä ja fiilistelee tuoksua. Kaikki ajatukset katoavat ja tuntee vain miellyttävän tuoksumaailman nenässään. Mulle itselle hajusteettomat suihkutuotteet ovat jo ajatustasolla ankea ja "harmaa" kokemus. Mutta onneksi niitäkin on, koska niille on tietysti oma kohderyhmänsä. He jotka eivät tuoksuja vain siedä. 

Tuoksuilla on jännittävä psykologinen vaikutus ihmisen mieleen. Sitrustuoksuilla on kyky virkistää mielialaa. Jokin lämmin tuoksu taas luo turvallisen tunteen keskellä kylmää talvipäivää. Moni kokee vaniljan tuoksun turvallisena ja lohduttavana. Laventelin tuoksu -josta en henkilökohtaisesti pidä- vaikuttaa ihmiseen rauhoittavasti. Joillakin jopa ahdistus lievittyy laventelin tuoksusta.

Puhutaan myös tuoksumuistoista. Jotkin tietyt tuoksut laukaisevat välittömästi tuoksuun liittyviä muistoja. Omalla kohdallani tunnistan useitakin yksittäisiä tuoksunuotteja tai niiden yhdistelmiä, jotka aktivoivat tahtomattanikin niihin liittyviä muistoja. On esimerkiksi muutamia hajuvesiä, joita nuuhkaisemalla muistan välittömästi hyvinkin elävästi joidenkin etelän reissujen kohokohtia. Ikävä kyllä, tuoksumuistot toimivat myös negatiivisesti. Jokin tuoksu muistuttaa elävästi jostain ikävästä asiasta menneisyydessä. Jännä juttu 😊



Välillä tuoksujen voimakkuudet kosmetiikassa menevät oikeasti ihan överiksi. Varsinkin kasvoille suunnattu tuote saattaa olla muilta osin täydellisyyttä hipova, mutta tuoksuvoimakkuus tekee siitä käyttökelvottoman. Jos voimakas tuoksu tunkee nenään vielä kauan levittämisen jälkeen, se tuskin houkuttelee käyttämään enää jatkossa. Jatkuvasti nenään voimakkaasti tuoksuva tuote alkaa varmasti jossain vaiheessa ärsyttämään käyttäjäänsä. 

Asia, jota en ole koskaan ymmärtänyt: Hajustetut tuotteet silmänympärysiholle. Tässä ei ole lähtökohtaisesti oikein mitään logiikkaa, sillä silmien aluehan on muutenkin herkkää. Yleisesti silmänympärystuotteet eivät hajusteita sisälläkään, mutta kyllä näitäkin tapauksia tulee yllättävän usein vastaan. 

Siskoni osti taannoin ripsiseerumin ja hän halusin minun syynäävän incilistan. Incilista olikin hämmentävä. Nimittäin siltä osin, että siellähän pisti silmään aika korkealla luettelossa parfum. Miksi ihmeessä ripsiseeruumiin on lisätty hajustetta? Tuote, joka menee erittäin lähelle silmää. Negatiivinen reaktio on hyvin todennäköinen. Tarvitseeko ripsien edes tuoksua? 😃 En keksi mitään järkevää syytä, miksi tähän tuotteeseen oli lisätty hajusteita. Makes no sense.

Yleensä kalliimmissa tuotteissa on myös hienostuneemmat tuoksumaailmat. Kalliimpaan tuotteeseen on voinut joku tunnettu parfymööri luoda uniikin tuoksun. Tällaiset tuotteet vetoavatkin juuri niihin tuoksufiilistelijöihin. Edullisemmassa kosmetiikassa käytetään usein halvempia, valmiita tuoksuyhdisteitä. Ilmaisu "Tuoksuu halvalle" liittyneekin juuri tähän. Toisaalta tässäkin tulee taas vastaan se, että jokainen kokee tuoksut niin yksilöllisesti. "Halvalle tuoksuva" voi yhtä hyvin olla jonkun toisen mielestä aivan 10/10. Eikä ne kalliimpienkaan tuotteiden tuoksumaailmat voi jokaista miellyttää.




Olen tuoksujen suhteen hyvin kaikkiruokainen. Innostun usein hyvin persoonnallisista tuoksuista, jotka erottuvat vahvasti massasta. Rakastan itämaisia, mausteisein lämpimiä tuoksuja. Aikoinaan en voinut sietää nahan tuoksua, kunnes asia kääntyikin täysin päälaelleen. Vanilja toimii aina ja mielipiteitä jakava kookos iskee myös. Sitrustuoksuillekin löytyy paikkansa, joista kirpeän hapan greippi on suosikkejani. Ja olen heikkona kahvilta tuoksuvaan kosmetiikkaan! Kukkaiset tuoksumaailmat eivät ole koskaan oikein innostaneet 😊 Myös havuiset tuoksut ovat kategoria, jotka koen suorastaan epämiellyttävinä. 

Muistan miten koin blogin alkuaikoina hyvin haastavaksi kuvailla tuoksuja lukijoille. Sehän ei oikein lähtökohtaisesti riitä, että kertoo tuoksun olevan "aivan ihana". Vuosien jälkeen koen tuoksukuvailun nykyään helpommaksi. Mutta silti välillä on tullut vastaan niin erikoislaatuisia tuoksuyhdistelmiä, että en kerta kaikkiaan ole kyennyt kuvailemaan niitä mitenkään järkevästi 😃

Mutta miten se päänsärkykohtaus liittyy aiheeseen? Päänsärky laukesi melko pian suihkussa käynnin jälkeen. Otin särkylääkettä ja ihmettelin, miksi se ei tunnu auttavan ollenkaan. Päinvastoin päänsärky tuntui vain voimistuvan ja olo oli todella inhottava. Sitten tajusin. Olin suihkuttanut paidan rinnuksille voimakasta eau de parfumia. Tuoksu tuntui koko ajan nenässä itse asiassa turhankin voimakkaana. Vaihdoin paitaa ja ei mennytkään kauan, kun olo alkoi helpottaa ja päänsärky hälveni pois. Siis liian voimakas tuoksu johon reagoin negatiivisesti. 


Moniko teistä on kokenut seuraavan tilanteen jonkun toisen ihmisen kanssa:


"Haistapa tätä. Siis eikö olekin aivan ihana tuoksu!"

"Hyi! Siis ihan hirvee, en tykkää yhtään!". 

😄

Kuvat: Unsplash


Millainen suhde teillä on tuoksuihin ja erityisesti tuoksuvaan kosmetiikkaan? Viehättääkö jokin tietty tuoksunuotti ylitse muiden?








4 kommenttia:

  1. Minä olen käyttänyt vuosia sellaista laventelin tuoksuista parfyymia.
    Mieheni ei siitä pidä ja hän saa myös päänsärkyä mutta itse pidän kovasti.
    Pysyypä ukko etäällä.😄
    Voisitkin suositella minulle jotain vaniljan tuoksuista?
    Voisi vaihtelu virkistää ja vaikka ihan puolison mieleksi.
    -Anjuliini

    VastaaPoista
  2. Pidän kyllä tuoksuista, mutta astman takia en voi käyttää niitä juuri ollenkaan ku menee henki niin helposti ahtaalle niistä. Lapsena jo voimakkaat tuoksut sai aikaan huonon olon ja päänsäryn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ikävää, että ei voi käyttää tuoksuja vaikka haluaisi

      Poista
  3. Mähän rakastin ennen kaikkea tuoksuvaa. Nyt suosin ihonhoidossa tuoksuttomia, mut käytän tuoksuja. Silja tavoin yritän vähentää tuoksukuormaa. 😄

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)