torstai 15. helmikuuta 2024

Slugging - Limaiseksi kuorrutettu iho

 Sisältää mainoslinkin.Ihonhoitotrendejä tulee ja menee. Yksi tällainen trendi-ilmiö on slugging. Slugging ilmiönä on tunnettu jo pidemmänkin aikaa, mutta en varsinaisesti ole varma tuliko siitä koskaan suurta hittiä. 🤔


Vanha kunnon vaseliini loihtii ihosta kuin uuden. Vai loihtiiko?Slugging on lähtöisin -yllättäin- korealaisesta ihonhoidosta. Sana slug kääntyy etanaksi, mutta etanat eivät kuulu tähän juttuun millään tavoin. Sluggingissa ihonhoitorituaalin päätteeksi iho "kuorrutetaan" vaseliinilla. Lopputulos näyttänee jokseenkin limaiselta etanan iholta, mihin termi viittaa. Kuulostaako mukavalta? Niinpä. Näin tiivistettynä slugging kuulostaa ihan höpsöltä.


🐌Mihin sluggingin teho perustuu?


Sluggingin idea on tietysti mahdollisimman tehokas ihon kosteutus ja se soveltuukin ehkä parhaiten erittäin kuivaihoisille. Vaseliini itsessään ei tietenkään ihoa kosteuta, mutta sen teho ihonhoidossa perustuukin okkluusioon. Kosmetiikassa okkluusiosta puhutaan usein "kosteuden lukitsemisena ihoon". Periaatteessa vaseliinikerroksen voisi ajatella iholla eräänlaisena kelmuna, joka ei päästä kosteutta haihtumaan iholta. 


🐌Miten slugging tapahtuu?


Sluggingin voi toteuttaa yksinkertaisuudessaan esim. kerrostamalla kasvovettä tai hoitovettä mielensä mukaan. Sluggingissa idea on aika pitkälti vetää överit, joten ihoa tulisi nestetyttää runsaasti. Tämän jälkeen iho voidellaan kauttaaltaan vaseliinilla. Iholla tulisi olla ihan runsas, peittävä kerros vaseliinia. 

Metodin voi toteuttaa myös siten, että iholle kerrostaa kaikki muutoinkin käyttämänsä ihonhoitotuotteet seerumeita ja voiteita myöden ja iho sitten voidellaan viimeisenä vaseliinilla. 


🐌Onko pakko käyttää vaseliinia?


Ei ole. Vaikka vaseliinista usein puhutaan tehokkaimpana okklusiivina,  sen tilalla voi käyttää kasviperäisiä balmeja*. Luonnonkosmetiikkabrändit suosittelevatkin (tietysti) välttämään vaseliinin käyttöä ja tykkäävät demonisoida kyseisen raaka-aineen pahikseksi. Periaatteessa vaseliini on silti tässä metodissa suositelluin, koska se ei haihdu iholta kasviöljyjen tapaan. Paljonko ne kasviöljyt sitten iholta kerkeävät haihtua, sitä en tiedä 🙂 Vaseliini myös harvemmin aiheuttaa allergisia reaktioita verrattuna kasviöljyihin.

Huom. Hedelmähappoja ja retinolia ei suositella käytettävän yhdessä sluggingin kanssa. Vaseliinin alla kannattaa siis suosia hyvin simppeleitä, kosteuttavia raaka-aineita.


***


Kuluva talvi on ollut todellinen haaste mun iholle. Tilanne ei olisi varmastikaan ollut niin hankala, ellen käyttäisi retinoideja säännöllisesti (ne kuivattavat). Ihon kuivuus on ilmennyt aivan erityisesti tietenkin silmänympärysiholla. Tilanne alkoi turhauttaa siinä määrin, että en kerrassaan keksinyt kokeilla muuta kuin sluggingia. 

Slugging-ideaa olen toteuttanut siis vain sy-ihon alueella. En ole edes harkinnut sluggingia koko naamaan, koska tiedän jo etukäteen että en varmasti sietäisi sitä tunnetta ihollani. Ja eikö se tyynyliinakin lähmäänny siinä hommassa? 😁

Kerrostelin reippaasti ja vieläkin enemmän hoitonesteitä sy-iholle, jonka päälle sitten levittelin runsaasti vaseliinia. Käytin siis ihan perinteistä Vaseline Originalia, joka kuvissakin näkyy. Hinta pyörii 2-3€ välillä 50ml.Tässä hommassa kannattaa olla tarkka, ettei vaseliini pääse karkaamaan ihan silmään asti, se ei ole toivottavaa. Ja tosiaan lopputuloshan näyttää siltä limaiselta etanalta, joten homma on fiksuinta toteuttaa öisin 🤭

Ja kyllähän slugging käytännössä oikeasti toimii ja on tehokas. Tätä en ollenkaan epäillytkään, sillä okkluusioon perustuva ihon kosteutus lienee tehokkaimpia keinoja ladata ihon kosteusvarastoja. Sy-ihon kuivuus talttui slugginghoidolla nopeasti ja tulosta syntyi selkesti jo yhdellä hoitokerralla. Pienet juonteetkin katosivat näkyvistä. Tätä kyseistä keinoa kannattaa kokeilla ehkä varoen jos on taipumusta silmäluomien turvotukseen. Luonnonkosmetiikan balmeja ja vaseliinia kokeilleena, vaseliini toimii mun iholla selkeästi paremmin. Vaseliini tuntuu myös pysyvän paremmin paikoillaan, juuri siinä mihin vaikutuksen haluaa. 

Tavallaan tekisi kovasti mieli kokeilla sluggingia edes kerran koko kasvoille, mutta ajatus on kerrassaan luotaan työntävä. Voin vain kuvitella miten mukavalta tuntuu vaihtaa poskea toiselle nukkumaan ryhtyessä. Sluuurpp! 😅Mitä ajatuksia slugging herättää? Oletteko kokeilleet tai kiinnostaako kokeilla? 


 3 kommenttia:

 1. Heh, kaikkee ne keksii :D mulla on kans sy-iho nyt tosi kuiva, silmänurkista ihan ärsyyntynyt koska yllätys silmät vuotaneet pakkasilla vettä, ja niitä on tullut hangattua. Käytän hoitonestettä, voidetta, ja naamioita sy-iholla mutta silti tuntuu että ikä näkyy, iho on veltostunut ja juonteisempi kuin ennen. Kun ois rahaa niin menisin johonkin tehokkaampaan kuin kotihoitoon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootko kokeillut sellasia hydrogeelilappusia sy-iholle? Ne on ehkä tehokkain pikahoito sy-iholle mitä tulee mieleen. 10min aamulla ja kaikki juonteet katoaa ja iho näyttää hyvältä. Toki iltaan mennessä iho näyttää taas kreppipaperilta 🤣

   Kicksin omalla brändillä taisi olla aikoinaan edullisimmat, mutta taitaa olla poistunut markkinoilta, ne oli hyviä 🤔 Essencellä taitaa olla nyt edullisimmat, mutta en oo niitä kokeillu.

   Poista
  2. Joo olen, mulla on niitä aina jääkaapissa. Bentonilla on tosi hyvät jotka oikeasti hoitaa ja silottaa, Normalista ostan niitä Pure & Care halpiksia ja ne on hyviä lähinnä silmäpussien tasoitukseen :)

   Poista

Kommentoi, kysy, utele :)