torstai 6. tammikuuta 2022

Haipoukama

 

Kap Verden, Salin saaren ympäröimässä meressä on myös mahdollista bongata haita. Tarkemmin ottaen sitruunahaita. Näiden kyseisten eväkkäiden kanssa on mahdollista myös käydä kahlaamassa ja niin minäkin tein.

En saanut paikan päällä yhtään järkevää kuvaa haista. Niitä on haastava yrittää kuvata veden pinnan väreilyn vuoksi. Siispä nappasin muutaman kuvan tekstiin netistä 😌 Matkasin Santa Mariasta haipoukamalle Pedra de Lumeen. Homma hoitui näppärästi taksilla. Taksimatka edes-takaisin maksoi 40e ja matka taisi taittua alle puolessa tunnissa. 

 Taksikuski oli hurjan mukava. Menomatkalla keskustelu sisälsi oikeastaan kyselyt siitä, että mistä päin olen. Sekä taksituskin toteamuksen siihen, että Suomessa on kylmä. Tähän totesin, että niin todella on. Loppumatka menikin sitten afrikkalaista musiikkia kuunnellen. Taksikuski luukutti sitä ehkä aavistuksen liian lujaa. 🙉

 

Pedra de Lumen näkymät ovat ihan kivat.😍


Haipoukamalla on mahdollista vuokrata 3e hintaan uimatossut. Ne on oikeastaan vähän pakko vuokrata, muutoin kahlaaminen kivikkoisessa rannassa saattaa olla turhan haastavaa. Haipoukaman vesi oli käsittämättömän lämmintä. Se tuntui oikeastaan ihan kädenlämpöiseltä heti ensi kosketuksesta. Epäilen, että sitruunahait viihtyisivät juuri tällä alueella veden poikkeuksellisen lämpötilan vuoksi?

 
 

Tilanne oli jännittävä. Mielestäni hait ovat nimittäin ihan hitsin pelottavia otuksia. Asiaa ei auta, kun on nuorena katsonut Tappajahai-leffoja 😂 Haipoukaman ranta jatkui todella pitkälle erittäin matalana. Ja sitten yhtäkkiä. Sääreni vierestä ui vajaa metrinen hai. Gulp, on ensimmäinen ajatus. Toinen ajatus on, että nytkö se haukkaa jalastani palan. Näi ei kuitenkaan käy. Hai-ahdistus kaikkoaa yllättävän nopeasti. Kokemus on ainutlaatuinen ja mieleenpainuva.

 

(Sitruunahait eivät ole yleisesti ottaen kiinnostuneita ihmisistä. Kuitenkin vuodesta 1580 lähtien on raportoitu 22 tapausta, jossa hai on hyökännyt ihmisen kimppuun. )

 

 

Kuva: myguide-cdn.com

Kuva: seeplaces.com

 

 Turvallisuussyistä kahlaamista ei saa jatkaa pidemmälle. Syykin on selvä. Vain pari metriä kauempana aallot ovat todella voimakkaat. Ja on siellä muunkinlainen turvallisuusriski. ihan siinä lähellä polskuttelee 3 metrinen hai. Näky on jotenkin ahdistavan absurdi. Tällaista olen nähnyt aiemmin vain telkkarista Avara luonnon dokkareista tyyliin. Minua ei saisi siis aseella uhatenkaan jatkamaan pidemmälle 😅

Viivyn meressä vartin verran. Tuona aikana ympärilläni uiskentelee useampi pienempi hai. On tosi pieniä "baby-sharkkeja" joiden koko on noin 20-30cm. Ja sitten niitä isommaksi kasvaneita, jotka ovat noin 60-100cm. Pienet hait ovat mielestäni jopa hieman söpöjä ja ihan vähän tekisi mieli kokeilla hipaista niitä. Semisti silitellä. Jätän idean kuitenkin ajatustasolle 🙈


 

Kuva: theresortgroup.com

 

Taksikuski odotteli haiseikkailun ajan poukaman rannalla. Ja niinpä afrikkalainen musiikki raikaa jälleen matkalla Santa Mariaan.

Puolessa välissä matkaa käy hassu juttu. Taksikuskin perhe soittaa videopuhelun. Näytöllä ovat kuskin vaimo ja söpöt tyttäret. Taksikuskin perhe haluaa videopuhelun välityksellä kertoa takapenkille heipat! Ja niinpä ne heipat vaihdetaan iloisesti naureskellen. Takapenkillä karua aavikkomaisemaa katsellessa hymähdän ääneen. Voisiko tuo äskeinen tapahtua Suomen taksissa matkustaessa? Tuskinpa. Jos niin tapahtuisikin, se tuntuisi epänormaalilta ja vähintäänkin kummalliselta. Kap Verdellä tämä tuntuu täysin luonnolliselta, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Saa välittömästi käsityksen siitä, miten iloisia ja rentoja nämä ihmiset täällä ovat 💟

 

 

Uskaltaisitteko kahlata haiden parissa? 😀 🦈

1 kommentti:

  1. Hui. Minä en kyllä uskaltaisi kahlata tuollaisten kanssa.😀
    Taidan tyytyä Turkissa hotellin altaaseen kun seuraavan kerran sinne matkustan.
    Sinulla on ollut hieno reissu.
    -Anjuliini

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)