tiistai 19. tammikuuta 2016

Sulfaatteja, sulfaatteja...

Ensimmäinen postaukseni on aiheesta nimeltä sulfaatit. Mitä ne ovat? Mitä ne tekevät ihonhoitotuotteissa?

Sulfaatteja löytyy melkein jokaisesta pesevästä tuotteesta. Niitä on shampoossa, suihkugeeleissä, kasvojenpesutuotteissa, käsisaippuoissa ja hammastahnassa. Sulfaatti on tuotteessa pesevä ainesosa, tensidi. Se joka muodostaa tutun runsaan vaahdon esim. hiuksia pestessä.
Moni on ehkä kuullutkin joidenkin välttelevän sulfaatteja. Miksi näin?

Sulfaatit ovat voimakkaasti peseviä, ja näin ollen moni herkän ihon omaava saa niistä iho-oireita. Hammastahnassa sulfaatit aiheuttavat herkemmillä limakalvojen ärsytystä sekä aftoja. Aftoista kärsivän kannattaakin kokeilla sulfaatitonta hammastahnaa. Hurjimmillaan sulfaatteihin on yhdistetty syöpäepäilyjä, Varmaa tietoa ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.

Varsinkin talvella kovilla pakkasilla monella saattaa iho kuivua tuskallisen kutiavaksi ja kuivaksi. Moni saa avun vaihtamalla sulfaatittomaan suihkugeeliin. Itse olen huomannut ison eron ihon kunnossa jättämällä sulfaatit pois. Iho kutiaa ja kiristää talvella sietämättömästi jos käytän tavanomaisia sulfaatillisia suihkugeelejä. Ongelma korjaantuu omalla kohdallani vaihtamalla miedompaan.

Tuoteselosteessa sulfaatit tunnistaa nimistä Sodium laureth sulfate ja Sodium lauryl sulfatate. Yleensä löytyvät incin alkupäästä. Mitä ylempänä ne on ilmoitettu tuoteselosteessa, sen pesevämpi tuote on. Suomessa marketeissa on aika vähän saatavilla sulfaatittomia tuotteita. Niitä löytää paremmin luomukaupoista, mutta marketeista voi löytää joitakin. Myös lapsille suunnatuista tuotteista löytyy käyttökelpoisia tuotteita kuivasta-ihosta kärsiville.

Ainu Pesuvaahto on sulfaatiton ja hellävarainen iholle. Sopii hyvin esimerkiksi kasvojen pesuun ja muualle iholle. Pesevinä ainesosina Decyl Glucoside ja Cocamidopropyl Betaine. Lisänä ihoa kosteuttavaa Xylitolia, Pantenolia ja rauhoittavaa Allantoiinia. Erisan Puhdistugeeli sisältää tensidinä mietoa Decyl Glugosidea

Yleisesti ottaen lapsen iholle suunnatut tuotteet ovat sulfaatittomia, mutta poikkeuksia löytyy. Esim Pirkan Vauvapesu.

Marketeista löytyvä Oliivi Shampoo on sulfaatiton ja pesee mm. Sodim Cocoamphoacetatella joka sekin mieto tensidi


 Urtekramin ja Logonan sulfaatittomat hammastahnat.Miinuksena sulfaatittomista tuotteista mainittakoon heikompi vaahtoavuus.
Sulfaattien runsas käyttö pesutuotteissa saattaa perustua osiltaan sen runsaaseen vaahtoavuuten ja moni kuluttaja yhdistää runsaan vaahdon pesevyyteen, vaikka todellisuudessa vaahdon määrällä ei ole mitään tekemistä pesevyyden kannalta. Omien kokemuksieni perusteella suosittelen ainakin kokeilujaksoa, jos kärsit liiallisesta ihon kuivuudesta, hilseongelmista tai ihottumasta. Olivatpa ongelmat vain ajoittaisia tai jatkuvia. Aknesta kärsivä iho voi saada myös avun miedommista pesuaineista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, kysy, utele :)