perjantai 22. tammikuuta 2016

Pepsodent hymy

Kaikki haaveilevat valkoisista hampaista. Valkoiset hampaat antavat ihmisestä terveen kuvan. Keltaiset hampaat eivät ketään kaunista.  Monille silti on kynnys lähteä hammaslääkäriin asti valkaisemaan hampaita. Se on melko kallista ja muutoinkin suuri osa ihmisistä karttaa hammaslääkärillä vierailua viimeiseen asti. Hampaita on silti mahdollista valkaista myös kotona, ihan näkyvin tuloksin. Kerron tässä postauksessa omia kokemuksia kotona tehtävistä valkaisumetodeista.
Ruokasoodalla valkaisu lienee monille tutuin. Sen teho perustuu hankaukseen. Ruokasooda toimii myös yksistään, mutta siihen voi yhdistää murskattua mansikkaa ja sekoittamalla niistä tahnan jota hierotaan parin minuutin ajan hampaisiin hammasharjalla. Mansikassa on tummentumia poistavaa entsyymiä. Käsittelyn jälkeen olen huomannut hampaiden kirkastumisen, mutta kovin dramaattista efektiä en omalla kohdallani tällä saanut. Netissä olen törmännyt myös ohjeeseen, missä sekoitetaan tahna sitruunan mehusta ja ruokasoodasta. Tätä en kuitenkaan suosittele koska seos on todella hapan ja kuluttaa kiillettä voimakkaasti. Jos hampaan kiille vaurioituu, hammas on alttiimpi tummumaan tulevaisuudessa, puhumattakaan muista terveyshaitoista. Ruokasoodan käyttöä muutoinkin on hyvä rajoittaa noin pariin kertaan kuukaudessa, välttääkseen kiilteen liikaa kulumista.  Jokainen kokeilkoon omalla vastuullaan :)
Oil pulling on menetelmä jossa purskutellaan suussa kookosöljyä n. 20 minuuttia päivittäin. Kookosöljyn tummentumia poistava vaikutus perustuu öljyn vaikutukseen liuottaa hampaan pinnalta kellertävää plakkia ja bakteerimassaa. Tämä menetelmä on erittäin hellävarainen ja suositeltavaa tehdä muidenkin terveyshyötyjen vuoksi. Kookosöljy on antimikrobinen ja edesauttaa ikenien terveyttä. Kookosöljystä voi olla apua myös pahanhajuiseen hengitykseen. Kookosöljystä on myös apua taistelussa kariesta vastaan. Käytännössä koin päivittäisen öljyllä purskuttelun melko rasittavaksi hommaksi. Alle 10 minuutissa alkaa jo suu väsymään. Jos kookos makuna ällöttää, voi sekaan heittää pari tippaa esim piparminttuöljyä,  jolloin saadaan aikaiseksi perus hampaidenhoitofiilis. Mikä oli tulos 2 viikon kokeilun jälkeen?

Hampaat kirkastuivat, mutta ei dramaattisesti tälläkään metodilla. Huomasin myös, että hengitys pysyi päivän mittaan selvästi raikkaampana. Tämä on silti hampaille niin hellävarainen konsti, että suosittelen kokeilemaan.Aktiivihiili. Nyt varmaan moni ajattelee tämän olevan ihan vitsi. Ei kuulkaa ole! Hiilivalkaisu perustuu hankaukseen ja sen kykyyn absorboida epäpuhtauksia hampaiden pinnalta. Ruokasoodan tapaan hiilen käyttöä on syytä rajoittaa, eikä tehdä sitä kovin usein. Aktiivihiiltä saa esim. apteekeista ja joistain nettikaupoista. Tämä olikin mielenkiintoinen kokemus. Hieman epäilytti laittaa hiilijauheella kuorrutettu hammasharja suuhun ja varsinkin kun suu näytti samalta kuin tuossa keskimmäisessä kuvassa, ajattelin, että miksi pilaan hampaani vapaaehtoisesti :D Harjasin hampaita parin minuutin ajan. Kannattaa muuten tehdä tämä lavuaarin päällä ja supistaa huulet tiukasti harjan ympärille, onnistuin nimittäin sotkemaan koko kylppärin ensimmäisellä kerralla. Hiili varisee suusta helposti ympäriinsä, mutta on onneksi helppo puhdistaa. Tämän tekemiseen kannattaa myös varata hieman aikaa, koska hiili takertuu helposti hampaiden väliin ja ienrajaan. Käsittelyn  jälkeen hampat on hyvä puhdistaa tarkasti hammaslangalla ja harjata hammastahnalla huolellisesti. Mikä oli tulos?

Vaikka epäilykset olivat korkealla ennen käsittelyä, lopputulos olikin yllättäin huomattavasti valkoisemmat hampaat! Hiilellä valkaisu toimi omalla kohdallani selkeästi tehokkaimmin. Kotikäyttöön on saatavilla myös samoja aineita (tosin miedompina pitoisuuksina) mitä käytetään hammaslääkärissä tehtävissä valkaisuissa. Vetyperoksidi ja karbamidiperoksidit poistavat tummentumia hampaista, mutta toisin kuin edellä mainitut luonnollisemmat metodit, nämä valkaisevat lisäksi hammasluuta. Jos on saanut syntymälahjakseen luonnostaan kellertävän hammasluuston peroksidit ovat vaihtoehto valkoisempaan hymyyn. Saatavilla on valkaisuainetta sisältäviä kyniä, hammasmuotteihin laitettavaa valkaisugeeliä tai valkaisuliuskoja. Valkaisuprosessi kestää n. 1-2 viikkoa. Testasin Crestin 3D Whitestrips liuskoja vajaan viikon ajan. Ja tulos?

Tämä tuote toimi aivan  mainiosti. Tuote on mukava ja helppo käyttää. Liuskan pinnalla on tahmea liimakerros joka kiinnittyy hampaanpintaan. Näin ollen vaikutusajan kuluessa pystyy puhumaan ja kuola ei valu ja elämä on tuon 20 minuutin ajan siedettävää :D Hampaat olivat jo alle viikon käytön jälkeen selvästi valkoisemmat ja tulikin kommenttia, että olenko valkaissut hampaita. Crestin liuskoissa oli yksi todella ikävä miinuspuoli. En pystynyt käyttämään niitä edes täyttä viikkoa, koska valkaisuprosessin aikana hampaita alkoi vihlomaan aivan järjettömästi. Tämä ilmiö tuli siis siinä noin neljäntenä päivänä. Viides päivä oli aivan tuskaa ja keskeytin valkaisun. Vihlonta oli jo aivan sietämätöntä. Liuskat ovat jääneet, mutta ehkä vielä joskus uskallan testaamaan.

Menetelmästä riippumatta, jos hampaita päättää ryhtyä valkaisemaan on syytä ottaa huomioon seuraavia seikkoja. Tietyt juomat ja ruoat värjäävät hampaita ja niitä olisi syytä välttää valkaisuprosessin ajan saadakseen parhaan mahdollisen tuloksen. Myös jatkossa niitä on hyvä välttää pitääkseen yllä valkaisutulosta. Hampaita pahiten värjäävät ovat tietenki kahvi, tupakka ja punaviini. Myös cola-juomat ja tuoremehut värjäävät hampaita. VINKKI! Jos esim. kahvia on pakko saada, voi sen värjäävä vaikutusta lieventää juomalla kahvi pillillä, jolloin etuhampaat eivät altistu kahville niin paljon :)

12 kommenttia:

 1. Karkkipäivä-blogin kautta löysin blogisi. Tämähän vaikuttaa oikein hyvältä ja mielenkiintoiselta, jään seuraamaan :). Heini

  VastaaPoista
 2. Moi! Eksyin blogitekstiisi kun googlettelin hampaiden luonnollisista valkaisuista. Hiilivalkaisu kiinnostaa, ja siksipä haluaisin vielä kysyä muutamaa asiaa siihen liittyen. Toivottavasti jaksat vastata, vaikka sulle ehkä vähän "vanha aihe" olisikin :)

  Kuinka usein hiiliharjausta uskaltaa tehdä? Monestiko itse toteutit sen? Kuinka kauan vaikutus kestää? Ja teitkö hiilestä+vedestä tahnan, vai laitoit pelkästään hiilijauhetta harjalle?

  Kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiilivalkaisu on kiillettä kuluttava, kuten soodallakin tehtävä valkaisu. En siis suosittelisi kovin usein tekemään tätä. Itse olen tehnyt muutamia kertoja vuodessa. En kyllä tiedä mikä mahtaa olla virallinen suositus, tai onko sellaista :)

   Valkaisun kesto onkin sitten ihan yksilöllistä. Esim. jos tupakoi tai juo runsaasti kahvia niin hampaathan kellastuvat tavallisa nopeammin. Itse olen tehnyt niin, että olen kastellut hammasharjan ja tupsauttanut sen hiilen sekaan ja sitten harjannut. Kannattaa tosiaan pitää huulet tiukasti "supussa" harjan ympärillä, muuten saattaa olla sotkuista puuhaa :D

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi :) Kauanko sulla on vaikutus kestänyt? (tupakoitko/juotko paljon kahvia tms?)

   Ehkä uskaltaudun itsekin kokeilemaan, eikai siinä mitään häviäkään :D

   Poista
  3. Kahvia juon kyllä useitakin kuppeja päivässä, joka varmasti vaikuttaa tuohon hampaiden sävyyn. Mulla on kyllä ihan luonnostaankin melko vaalea hammasluu (ei kuitenkaan niin valkoinen kuin haluaisin:D)

   Mulla itsellä se hiilivalkaisun tulos hiipuu alle viikossa. Mutta tulos tietty pysyy parempana, jos välttelee kaikkea hampaita värjääviä aineita, ja just se on mun mielestä vaikeaa :D

   Poista
  4. Hiilivalkaisusta sen verran, että olen itse käyttänyt Warpaint aktiivihiiltä ( https://www.whitening.nu/fi/warpaint/ ) ihan päivittäin eikä ole kiilteessä sen ihmeempiä muutoksia, muuten kuin valkoisuus :D Itsekin juon kahvia sen verran, että jotain keinoja pitää käyttää ettei hampaat ihan mustiksi muutu!

   Kiitos muuten blogistasi, olen lueskellut kirjoituksiasi jo pidempään ja saanut hyviä vinkkejä! :)

   Poista
  5. Hiilivalkaisusta sen verran, että olen itse käyttänyt Warpaint aktiivihiiltä ( https://www.whitening.nu/fi/warpaint/ ) ihan päivittäin eikä kiilteessä ole muutoksia tapahtunut, vaan hampaat ovat valkoisemmat. :D Itsekin olen oikea kahvin suurkuluttaja, joten joitakin keinoja täytyy käyttää ettei hampaat muutu ihan mustiksi!

   Kiitos muuten blogistasi, olen lueskellut kirjoituksiasi jo pidempäänkin ja saanut hyviä vinkkejä! ;)

   Poista
  6. Onko sulla ihan hammaslääkäri todennut, ettei kiilteessä ole tapahtunut muutoksia? Säännöllinen hiilen käyttö kyllä kiinnostaisi kun se vaikuttaa kuitenkin niin tehokkaalta. Ärsyttää suunnattomasti kun joskus aina valkaissut hampaansa ja sitten ne kellastuu niin nopeasti. Kunnon valkaisuaineitakaan en uskalla liian usein käyttää :D

   Hei kiva kuulla, että olet saanut vinkkejä ^_^

   Poista
 3. Jos hiilivalkaisu kiinnostaa, Lushilla on Boom-nimisiä hammastahnatabletteja (http://www.lush.fi/product/2709/boom), jotka ainakin mun hampaita vaalentaa ihan selvästi. Samalla hampaista tuli "superliukkaat", sellaiset putipuhtaat ja tosi kiillotetun näköiset. Eikä näin kuiva aine juurikaan sotke, koska tablettikin on aika pieni. Siinä on myös kaoliinisavea, eikös sekin ole puhdistavaa? Ilmeisesti saa käyttää aamuin illoin, mutta mä käytän vaan pari kertaa viikossa, koska siinä ei ole fluoria tai xylitolia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisen kuuloinen tuote. Katsoin että noissa tabuissa on hiilen lisäksi ruokasoodaakin. Varmasti nuo kirkastavat hymyä, mutta mietin vain, että miten vaikuttavat pidempi aikaisessa käytössä.. Itse yritän välttää käyttämästä liian usein tällaisia hankaavia aineita, ne kun eivät tee hyvää hampaiden kiilteelle liikaa käytettynä.

   Itse en enää nykyään edes käytä ruokasoodaa hampaiden valkaisussa. Hiilivalkaisu toimii niin hurjan hyvin, että olen pitäytynyt siinä. Eikä sitäkään liian usein ;)

   Poista
 4. Kiitos kirjoituksesta! Olen joskus kokeillut tehdä hampaiden valkaisun kookosöljyllä, ja on se varmasti vähän auttanut. Nyt kuitenkin olen suunnitellut tekeväni sen aivan hammaslääkärissä, sitten, kun löytyy sopiva paikka Helsingistä jonne mennä. Kovasti jo odotan. Sitten saakin vähentyä kahvin juominen.

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)