torstai 28. tammikuuta 2016

DIY arpiöljy

"Arvet kertovat eletystä elämästä" kuuluu sanonta. Tuskin kukaan välttyy elämänsä aikana haavereilta ja toisinaan seuraksena on arpi. Arpi on kollageenipitoista sidekudosta joka korjaa ihovaurion. Arpia on monenlaisia. Punoittavia, ihonvärisiä, kohollaan olevia, kuopalla olevia, venymäarpia, erittäin näkyviä tai hädin tuskin havaittavissa olevia. Joskus arpi saattaa olla kutiseva tai niin näkyvällä paikalla, että se häiritsee jokapäiväistä elämää.  Arpiin on olemassa hoitokeinoja.


Arpea voi yrittää korjata esim. arpikorjausleikkauksella. Korjausleikkaukset ovat hintavia, eikä tuloksesta voi olla varma. Arpikorjausleikkauksestakin jää oma arpensa. Arpien hoitoon on myös kehitetty erilaisia lasereita (Tästä tulossa oma postauksensa myöhemmin!). Myös laserhoidot ovat hintava vaihtoehto, eivätkä välttämättä sovellu ihmisille joilla on matala kipukynnys. Myös uudempi hoitomenetelmä mikroneulaus on suosittu hoitomuoto arpiin, tästäkin tulossa postaus myöhemmin. Jo menetelmän nimestä voi päätellä, ettei kyseessä ole kivuton hoito.


Arpiin on olemassa myös monia kotihoitoja, jotka ei kukkaroa paljon rasita. Esittelenkin nyt tässä postauksessa yhden sellaisen. Kyseessä on öljysekoitus kahdesta arpiin suotuisasti vaikuttavasta perusöljystä, joita boostataan ihoa uudistavasti vaikuttavilla eteerisillä öljyillä. Arpiöljyyn tarvitset;

  • Risiiniöljyä
  • Ruusunmarjaöljyä
  • Laventeliöljyä
  • Patsuliöljyä
  • Porkkanansiemenöljyä
  • FrankinsensinöljyäRisiiniöljy ei paljon ylellisen luksusöljyn maineesta nauti. Moni yhdistää öljyn ummetuksen hoitoon ja laksatiivina sitä toki jotkut  käyttävätkin. Sen lisäksi risiiniöljyllä on useita ihoa hoitavia vaikutuksia ja yksi sen ominaisuuksista on kyky "liuottaa" arpikudosta. Risiiniöljy myös imeytyy muita öljyjä syvemmälle ihoon, ja tästä ominaisuudesta on hyötyä arpia hoitaessa. Risiiniöljyä löytyy useista arpienhoitoon tarkoitetuista tuotteista. Risiiniöljy on toinen perusöljyistä joita tarvitset.

Ruusunmarjaöljy on toinen perusöljy joka tulee seokseen. Ominaisuuksiltaan hoitava, elvyttävä ja uudistava. Tämä on myös suosittu öljy arpien hoidossa. Pelkästään näiden kahden öljyn yhdistelmällä on suotuisia vaikutuksia arven ulkonäköön, mutta jos ei ole yliherkkä tuoksuille, kannattaa sekaan heittää vielä eteerisiä hoitavia öljyjä.

Edellä mainitut eteeriset öljyt ovat kaikki voimakkaasti ihoa uudistavia ja usein arven hoidossa käytettyjä. Eteerisille öljyille yhteinen ominaispiirre on voimakas tuoksu. Nämä voi jättää pois jos tuoksuista ei pidä. Eteerisiä öljyjä ei pidä niiden voimakkuuden vuoksi laittaa iholle sellaisenaan, vaan ne tulee aina laimentaa jollain perusöljyllä. Laventelin ihoa uudistavien ominaisuuksien lisäksi se on fototoksinen, eli reagoi uv-säteilyn kanssa aiheuttaen allergisia reaktioita ja auringonpolttamia iholle. Eli jätä laventelin käyttö ilta ja yöaikaan, tai voit jättää sen poiskin jos koet liian hankalaksi. Arpien hoitoon käytetään myös joitain muita eteerisiä öljyjä, tässä esitelty niistä suosituimpia.


Arpiöljy on hyvä mixata tummaan valoa läpäisemättömään pulloon. Pumppupullo on hyvä mutta pipettipullo on ehkä se ideaalisin tähän käyttötarkoitukseen. Hoidettavalle alueelle tarvitaan öljyä vain muutama pisara. OHJE. Tiputa pullon pohjalle 10 tippaa kutakin eteeristä öljyä (laita eteeriset öljyt ennen perusöljyjä pulloon). Risiiniöljyä 30ml ja ruusunmarjaöljyä 10ml. Korkki kiinni ja ravista huolellisesti. Valmista käytettäväksi!

Arpien hoidossa tällä menetelmällä tulee olla kärsivällinen, koska ihon uusiutuminen ja uuden kollageenin syntyminen on hidas prosessi. Hoito vie usein jopa 3 kuukautta ennenkuin varsinaisia tuloksia alkaa näkyä. Jossain vaiheessa arpi alkaa kasvaa uutta ihoa sisältä ulos päin (usein nähtävinä pieninä ihonvärisinä pisteinä arpikudoksen seassa) Toteutan itse tällä hetkellä tätä menetelmää vanhaan arpeen ja alussa huomasin kutinareaktion (se tunne kun haava alkaa parantua ja hillitön kutina päällä). Hoitoa on kulunut vasta 3 viikkoa, että alussa ollaan ja kärsivällisyyttä tarvitaan! Selkeää ihon tekstuurin paranemista on havaittavissa jo nyt. Päivittelen tänne miten homma etenee ja jossain vaiheessa tarkoitus laittaa ennen/jälkeen kuvat. Hoitoa suositellaan yleensä jopa vuosi riippuen aivan arvesta. Luonnollisesti pinnallisemmat arvet vaativat lyhyemmän ajan ja syvemmät isot arvet pidemmän hoitoajan. Myös raskausarvet hyötyvät tästä hoidosta. Tämä öljyseos on myös tavalliselle ja esim. ikääntyvälle iholle hyödyksi vaikka ei kärsisikään arvista. Porkkanansiemenöljy on tehokas ryppyjen hoidossa ja ongelma iho hyötyy risiiniöljyn ja patsuliöljyn puhdistavista vaikutuksista :)

Perusöljyjä ja eteerisiä öljyjä on saatavilla hyvin Esim Life myymälöistä ja Hyvinvoinnin tavaratalosta . Ebaysta  Öljyjä saa myös tosi edullisesti. Myös marketeista ja luomukaupoista löytyy öljyjä. Varmista myös, että öljyt ovat kylmäpuristettuja. Näin öljyjen tärkeät vaikuttavat aineet ovat tallella. Esim. apteekin puhdistettu risiiniöljy on tässä tapauksessa tehotonta.

EDIT. Öljyä tulisi hieroa ihoon vähintään kahdesti päivässä kolmen minuutin ajan saadakseen tuloksia. Jos iho jää öljyiseksi taputtele ylimääräinen öljy pois esim wc-paperilla

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoisia uusia juttuja tuli taas opittua! Käytin aiemmin arpeen apteekista saatavaa oikein arpien hoitoon tarkoitettua voidetta. Aloin kuitenkin miettimään mitä kaikkea se mahdollisesti sisältää ja oisiko luonnollisempaa tapaa hoitaa arpia. Nyt olen vaan muutamana päivänä hieronut arpiin kevyesti oliiviöljyä. Risiiniöljyn ja ruusunmarjaöljyn seosta vois vaikka kokeillakkin :)

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)