torstai 8. helmikuuta 2024

Lähes jokaista ärsyttävä ilmiö: Hintojen nousu

 



Hintojen nousu on ollut aivan erityisen korostuneesti esillä viimeaikoina. Hintojen nousu on käytännössä näkynyt ihan kaikessa. Asuntojen vuokrien hintojen nousuna. Ruoan, vaatteiden ja muiden kulutustuotteiden hintojen nousuna. Puhumattakaan sähkön ja bensan hinnasta, joista nousi aikamoinen polemiikki jossain vaiheesa. Maailmantilanne on vaikuttanut tietysti myös kosmetiikan hintojen nousuun.





Miten maailmantilanne on vaikuttanut kosmetiikan hintojen nousuun?


Kosmetiikassa hintojen nousun on selitetty johtuvan tietysti mm. energian hinnan noususta, joka vaikuttaa tietysti suoraan kustannuskuluihin. Polttoaineiden hinnannousu vaikuttaa automaattisesti logistiikkakustannuksiin. Myös tiettyjen raaka-aineiden hankinta on vaikeutunut. Samaa raaka-ainetta voidaan joutua hankkimaan eri toimittajilta, joka sekin vaikuttaa omalta osaltaan hintaan. Maailmantilanne on muutenkin vaikuttanut raaka-aineiden saatavuuteen. On ollut saatavuusongelmia ja toimituskatkoja. Tämä alkoi jo koronapandemian aikana ja Ukrainan sota korosti ilmiötä entisestään.

Tutkiskelin vanhempia postauksiani ja niissä mainittuja tuotteiden hintoja ennen vuotta 2022 jolloin Ukrainan sota alkoi. Huomioni oli, että lähes tulkoon jokaisen kohdalla oli havaittavissa jonkinlaista hintojen nousua. Poimin tähän muutaman esimerkin:


Unna Puhdistusöljy 100ml: muutos 29€ →32€

Evolve Organic Beauty Bio-Retinol + C Booster 15ml: muutos  →  32€  36€

Nivea Shine Control SPF30 50ml: muutos 11€  13,50€

The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG 30ml: muutos 8,40€  11€


Tällä hintavertailulla on tämän kirjoituksen osalta lähinnä viihdearvoa, sillä en voi varmasti tietää, mikä näiden kyseisten tuotteiden hinnanmuutoksissa on takana kokonaisuudessaan.





Miten hintojen nousu on vaikuttanut ostokäyttäytymiseen?


Olen itse perusluonteeltani aina ollut tarkka siitä, mihin rahani sijoitan. Harkitsen silti nykyään aikaisempaa enemmän ostopäätöksiäni kosmetiikan suhteen (ja muunkin ostamisen suhteen). Vertailen hintoja mutta myös toisaalta mietin syvällisemmin mitä oikeasti tarvitsen. Kosmetiikan suhteen ongelmani on edelleen se, että haluaisin ostaa tuotteita joita en oikeasti tarvitsisi. Syynä tähän on tietysti intohimoni kosmetiikan tutkimiseen ja toisaalta niistä saa samalla blogiin sisältöä. Toisaalta haluan pyrkiä nykyään minimalismiin kaikessa, myös kosmetiikan käytössä. 


Kysymyksiä lukijoille:

Oletteko te pihistäneet hintojen nousun myötä kosmetiikan käytössä? Oletteko vaihtaneet kalliimman brändin tuotteet edullisempaan brändiin? Käytättekö edelleen suosimaanne kalliimpaa brändiä, mutta kenties säästeliäämmin? Panostatteko alennusmyynteihin? Tai pihisteletkö nykyään joidenkin muiden kulutustuotteiden kohdalla, että kosmetiikkaan jäisi käytettäväksi enemmän rahaa?




Joissakin tuotteissa hinnan nousut on ollut mielestäni aivan käsittämättömiä. Lempparijuustoni hinta lähikaupassa on pompannut n. 6 eurosta lähemmäs 12 euroon. Hinta on siis tuplaantunut! Erään 15kg puupellettipakkauksen hinta oli ennen sotaa 2,95€ ja nykyään 15,95€. Välillä kun näitä hintojen nousuja tarkastelee, saa melkein rytmihäiriöitä! 😄 En ole enää pitkään aikaan ostanut lempijuustoani, joka hintansa puolesta edustaa nykyään melkein luksustuotetta. Minulla olisi varaa ostaa kyseistä jusutoa, mutta se ei vain tunnu taloudellisesti järkevältä. 


Kuvat: Unsplash


Mitä ajatuksia tämän päivän hintatasot teissä herättää? Ovatko hinnat mielestäsi vielä kohtuullisia vai onko raja ylitetty?












Juustovertaus ja puupelletti

2 kommenttia:

  1. Minä en oikeastaan ole aiemmin koskaan katsellut hintoja, ostan mitä ostan ja yleensä siihen on ollut varaa. Nyt vaan huomaan, tai oikeastaan täällä Saksassa kesällä käymässä ollut ystäväni huomautti (ja valokuvasikin kännykällään joitain hintalappuja), että miten edullista täällä on verrattuna Suomeen. No on varmasti, kuljetuskustannuksetkin ovat toista luokkaa kuin tavaran Suomeen. Suomihan on nykyisin kuin saari.

    En ole aikoihin ollut Suomessa töissä, mutta esimerkiksi Irlannissa tehtiin palkkaan joka vuosi indeksikorotukset. Myös täällä korotetaan palkkaa säännöllisesti elinkustannusten kohoamisen takia. Esimerkiksi viime vuonna jokainen sai energian kallistuttua könttäsummana vajaan kaksi tonnia, josta tietty meni verot, mutta silti.

    Suomessa ei taida olla tällaista vakituista palkankorotusmekanismia (edelleenkään)?

    VastaaPoista
  2. Jos kaikki muu ei olisi myös kallistunut, varmaan sijoittaisin kosmetiikkaan niin kuin ennen. Oon siirtynyt joissain tuotteissa halvempiin. Alemyynnit ja tarjoukset syynään huolella läpi

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)