tiistai 29. marraskuuta 2022

Fokuksessa humektantit

 

 

 

Kuva: Unsplash

 

 

Oletteko ikinä kuulleet hyaluronihaposta? Ette varmastikkaan 😂

On jo pitkään ollut mielessä kirjoitella postaus humektanteista. Aloituslauseessa mainittu hyaluronihappokin kuuluu humektantteihin.

Humektantit ovat siis juuri niitä palikoita kosmetiikassa, joiden funktio on sitoa iholle kosteutta. Humektanteilla on siis varsin iso ja tärkeä rooli ihonhoidossa. Jos lotraat ihollesi esimerkiksi pelkkää hanavettä, on turha odottaa kosteuttavaa efektiä. Hanavesi haihtuu iholta nopeasti ja voi viedä mukanaan iholla jo ennestään olevaa kosteutta. Tämä johtuu juuri siitä, että vesi ei tietenkään itsessään sisällä humektantteja. Vesi on vain H2O:ta. 

Lisäämällä veteen tai vesipohjaiseen nesteeseen humektantteja, saadaan lopputuloksena liemi, joka sitoutuu ihonpinnalle. Humektantit voi ajatella iholla pieninä näkymättöminä magneetteina. Mutta sen sijaan, että ne vetäisivät puoleensa metalleja, ne houkuttelevat puoleensa vesimolekyylejä.

Humektanttipitoinen tuote on siis ehdottomasti hyväksi ihon kosteuspitoisuuden nostamiseen. Humektantit vetävät juurikin magneetinlailla ilmankosteudesta vesimolekyylejä iholle ja sitovat ne iholle. Näin tapahtuu varsinainen ihon kosteuttaminen.

Kolikon kääntöpuolena on se, että humektantit voivat myös kuivattaa ihoa tosi pahaankin kuntoon. Miten se on mahdollista, jos kyseessä on kosteutta sitova yhdiste? 

 

 

Kuva: Beminimalist.co

 

 

Ei-toivottu efekti tapahtuu esimerkiksi meillä täällä pohjolassa talven aikoihin. Ilmankosteus on silloin todella alhainen. Siispä humektantit eivät kykene tehokkaasti sitomaan ilmankosteutta puoleensa. Humektantit tapansa mukaan silti vetävät kosteutta puoleensa, joten tapahtuu ihon syvimpien kerrosten kosteuskato. Syvemmistä ihokerroksista pintaan vedetty kosteus katoaa ja tapahtuu pahimmillaan ei-toivottu ihon syväkuivuminen. Tässä skenaariossa siis mennään ojasta allikkoon. 

Päinvastainen efekti sitten taas tapahtuu kosteassa ilmastossa. Saattaa olla jopa niin, että runsaasti humektantteja sisältävä ihonhoitotuote sitoo ihoon niin runsaasti kosteutta, että iho näyttää suoraastaan hikiseltä. Tästä syystä korkeissa ilmankosteuksissa humektanttisten tuotteiden käytön kanssa ei ole niin justiinsa. Vähempikin riittää, ja tämän opin Thaimaan reisulla. Sanotaanko näin, että olin 2 viikon reissun ajan naamastani enemmän kuin syväkosteutettu! 😄💦

Pahinta mitä kuivassa ilmastossa (Suomi talvella) voi tehdä, on laittaa esim. jokin runsaasti humektantteja sisältävä voide iholle. Tapahtuu hyvin helposti ihon syväkuivumista. Onkin siis ensiarvoisen tärkeää, kiinnittää huomiota siihen ihon nesteyttämiseen. Eli se runsas kasvovedellä lotraaminen. Kerroksia kerroksen perään. Näin varmistetaan, että humektanteilla on sitä itseään tarjolla, mitä ne niin kovasti magneetin lailla tykkäävät puoleensa vetää.

 

 

Kuva: Medicalnews.com

 


Minkä nimisiä nämä humektantit, kosteusmagneetit ovat siis? Kosmetiikkateollisuudessa on käytössä vähintäänkin 10 000 erilaista raaka-ainetta ja tähän lukuun mahtuu useita erilaisia humektantteja. Tutustutaan siis muutamiin niistä 😌


💦 Glyseriini. Tämä saattaa olla yleisin käyttty humektantti. On jopa vaikeaa löytää esim. kosteusvoidetta, jonka raaka-ainelistasta ei glyseriiniä löytäisi. Toiselta nimeltään glyseroli, kuuluu itseasiassa alkoholien ryhmään. Eli kosteuttava tuote, joka mainostaa olevan alkoholiton, ei ehkä sittenkään ole ihan sitä mitä sanotaan 😝 Glyseriini on edelleen suosittu raaka-aine kosmetiikkateollisuudessa. Se on tehokas ja toimiva humektantti. Jostain syystä glyseriiniä ei juuri koskaan nosteta esille markkinointiteksteissä. Ehkä siksi, että se on niin yleinen?

💦 Xylitoli ja sokerit. Kyllä vaan, sen lisäksi, että Xylitoli, eli koivusokeri ehkäisee hampaiden reikiintymistä, se toimii myös humektanttina. Sokereista päästäänkin siihen,että saatat bongata INCIssä nimen Fructose. Se onkin sitten ihan sitä perus hedelmäsokeria. Sokerit toimivat siis ihon kosteuttajina, myös Trehaloosi, joka lukeutuu sienisokereihin. Trehaloosi on myös muuten syyllinen siihen, että joillakin tulee maha kipeäksi sienistä. Ai niin, meinasin unohtaa Sorbitolin! Sekin mahtuu tähän kosteuttavaan sokerijoukkoon, vaikka tarkalleen ottaen se on sokerialkoholi, kuten ksylitolikin.

💦 Natrium PCA. Tämä taas on suolaan perustuva humektantti. Kyllä, suolatkin toimivat humektantteina. Eikä aina niin kivalla tavalla. Tiedättekö sen tunteen, kun on syönyt vaikka pussillisen sipsejä, jotka ovat täynnä suolaa. Seuraavana päivänä olet turvonnut. Suola sen tekee, että peilistä katsoo takaisin nesteestä hölskyvät silmäpussit. Suola kerää nestettä kehoon. Natrium PCA on myös hyvin yleinen kosmetiikassa käytetty humektantti. 

 

 

Kuva: Forbes.com

 

 

💦 Karbamidi. Eli toiselta nimeltään Urea, jota ehkä tarkoituksella vältetään markkinointiteksteissä, koska se luo ikävää mielikuvaa. Urea on yhdiste, jota on esim. virtsassa. Mutta ei hätää. Kosmetiikassa käytettävä urea/karbamidi on synteettisesti valmistettua. Eli kukaan ei ole "pissinyt" kosteusvoidepurkkiisi 😁 Tämäkin on hyvin yleisesti käytetty humektantti. Jos karbamidia on tuotteessa suuria pitoisuuksia, se muuttuu keratolyyttiseksi, eli liuottaa keratiinia. Suuria karbamidipitoisuuksia näkee yleensä jalkavoiteissa. 

💦 Butyleeni- ja propyleeniglykoli. Näistä jälkimmäisen on todettu aiheuttavan herkistymistä pitkäaikaisessa käytössä. Propyleeniglykolia käytetään mm. jäänestoaineena, ja löytyypä sitä jopa tupakasta. Ei kovin mediaseksikäs raaka-aine.

💦 Maitohappo. Yleensä AHA-hapot liitetään ihon kemialliseen kuorintaan. Kuitenkin, jos pH-arvoa nostetaan happamasta neutraaliksi, funktio muuttuukin humektanttiseksi (samalla, kun kuoriva vaikutus poistuu. Maitohappoa on muuten ihmisen iholla ihan luonnostaan sebumissa, eli siellä hydrolipidikalvossa, jota ei pitäisi pestä pois. 

💦 Hyaluronihappo. Ai, että mua tympii kirjoittaa tästä 😆 Mä olen ihan oikeasti kironnut tätä hyaluronivillitystä. Sitä tuntuu olevan nykyään joka toisessa ihonhoitotuotteessa ja se nostetaan mainoksissa aina jalustalle. Tämä raaka-aine on nostettu suorastaan jumalaiseen asemaan. Hyaluronihappo kosteuttaa, täytelöittää ihon, siivoa kodin puolestasi ja poistaa rahahuolet. Anteeksi, oli pakko heittää huumoria mukaan 😅 Hyaluronihappoa bongaat INCI:sta mm. nimillä hyaluronic acid, mutta ehkäpä useimmin nimellä sodium hyaluronate (hyaluronihapon suolamuoto). Hyaluronihappoa saatta olla lopullisessa tuotteessa useammassakin eri molekyylikoossa (eri molekyylikoot toimivat eri ihokerroksissa). Tämä on eräs niistä aineista, joita käytetään myös invasiivisissä hoidoissa, eli ihon täyteainehoidoissa. En kirjoita hyaluronista tämän enempää. En suostu enää vuosien jankuttamisen jälkeen 🙈

Humektantteja riittää, mutta tässäpä oli pieni pintaraapaisu aiheeseen.😊




 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, kysy, utele :)