sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Luonnollinen VS Synteettinen kosmetiikka



On jo pidempään ollut mielessä tehdä jonkinlainen pohdintapostaus, missä olisi aiheena luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan vertailua. Luonnonkosmetiikkaa on ollut olemassa markkinoilla jo useita kymmeniä vuosia, mutta jostain syystä se löi läpi kunnolla vasta 2000 luvun puolella. Näin siis maailmalla. Suomessa luonnonkosmetiikka buumi alkoi tuttuun tapaan jälkijunassa. Tänä päivänä luonnonkosmetiikkaa on Suomessa tarjolla jo sen verran paljon, että valinnanvaikeutta varmasti on. Myös yhä useampi suosii luonnonkosmetiikkaa syystä tai toisesta.
Mutta onko luonnonkosmetiikka aina paras valinta iholle?



Kuva: Unsplash



Ihoja on yhtä paljon erilaisia, kuin ihmisiäkin ja sopivan kosmetiikan löytäminen voi olla toisinaan haastavaa. On niitä tyyppejä, jotka voivat oikeastaan käyttää ihollaan melkein mitä vaan, ilman että iho saa hepulin. Ja toisesta ääripäästä löytyy niitä, joilla iho tuntuu reagoivan miltei kaikkeen ja täydellisesti sopivia ihonhoitotuotteita on haastavaa löytää. Mikä tahansa kosmetiikka voi aiheuttaa jonkun iholla ei-toivottuja reaktioita. Hajusteet ovat yksi suurimpia riskitekijöitä sekä synteettisessä että luonnonkosmetiikassa. Luonnonkosmetiikassa taas kasviuutteet ovat isossa ihoärsyttäjän roolissa samalla kun synteettisellä puolella käytetään säilöntäaineena ihon megaärsyttäjää MIT:iä (methylisothiazolinone).



Mitä minä itse käytän ja miksi?



Oma seikkailunihan alkoi ihonhoitotuotteiden viidakossa, etsimällä toimivia tuotteita, joilla saisin epäpuhtaudet pois iholtani. Tuolloin, yli 15 vuotta sitten, en miettinyt sen enempää onko käyttämäni kosmetiikka synteettistä vai luonnollista. Luonnonkosmetiikka taisi olla itselleni vielä tuolloin aika vieras käsite. Käyttämäni kosmetiikka oli siis synteettistä. Tuotteet koostuivat apteekin täyssynteettisistä perusvoiteista ja toisaalta mm. Herbinasta, joka myös on synteettistä, mutta tujauksella luonnollisia kasviöljyjä- ja uutteita.


Jossain vaiheessa kiinnostuin kovasti luonnonkosmetiikasta ja aloin ahmia siitä tietoutta. Luonnonkosmetiikka markkinoitiin ja mainostettiin ihmeitä tekevänä ja "tavallista" kosmetiikkaa parempana. Myyntipuheet upposivat tietysti minuunkin ja siirryin täysin luonnonkosmetiikkaan. Tuohon aikaan luonnokosmetiikan tarjonta Suomessa oli hävyttömän suppea ja myöskin överikallista. iHerb ja muutamat muut luonnonkosmetiikkaan keskittyneet verkkokaupat tulivat ahkeraan käyttöön.

Luonnonkosmetiikkaan siirtymisen myötä ihonhoito-ongelmat eivät väistyneet kuin taikaiskusta, vaan ymmärsin, että luonnokosmetiikankaan puolella kaikki tuotteet, raaka-aineet ja koostumukset eivät automaattisesti istu jokaiselle ihotyypille. Hyvin usein puteleiden kyljessä komeilee teksti "ei tuki ihohuokosia". Näin siis molemmissa kosmetiikkagenreissä. Olen oikeastaan aina pitänyt tuota lupausta täysin tyhjänä. Eihän sitä voi luvata etukäteen, kun jokaisen iho reagoi niin yksilöllisesti?



Kuva: Beiersdorf



Synteettisen puolen kosmetiikkaa käytän enää harvakseltaan. Useimmat tuotteet toki sopivat iholleni, mutta koen ne useimmiten raaka-aineiltaan tylsiksi. Pähkinänkuoressa:


Levitän iholleni mieluummin tuotetta, jossa on vitamiineja ja ravinteita sisältäviä kasviuutteita- ja öljyjä, jotka hoitavat ihoa. Kuin, että levittäisin iholleni voidetta, joka on silikonia, mineraaliöljyä ja muita täyteaineita, jotka eivät hoida tai ravitse ihoa samalla lailla.


Luonnonkosmetiikan edustajat usein julistavat tuotteidensa ylivertaisuutta ja tykkäävät myös siinä sivussa verrata synteettistä ja luonnollista kosmetiikkaa. Fakta on kuitenkin se, että luonnonkosmetiikkakaan ei vain sovi kaikkien iholle, vaikka asiaa kääntelisi ja vääntelisi miten. Siskoni on erittäin hyvä esimerkki tästä.



Kuva: Mádaracosmetics


Kuva: Sephora.


Siskoni on pidempään ollut kiinnostunut luonnonkosmetiikasta ja haluaisi sitä mielellään käyttää. Hänellä siihen syynä on oikestaan ihan suppeasti ajatus "se on varmaan tehokkaampaa" ilman sen suurempia perusteluja. Mutta luonnonkosmetiikkaa hän ei voi käyttää. Lukemattomia määriä luonnonkosmetiikan tuotteita on hänen iholleen kokeiltu ja tulos on oikeastaan aina sama. Iho ärsyyntyy ja alkaa voimaan selkeästi huonommin. Hajusteitakaan hänen ihonsa ei siedä. Eikä myöskään karitevoita. (Ja ihan välihuomiona: Kuinka vaikeaa onkaan nykyään löytää luonnonkosmetiikan voidetta, jossa yhtenä raaka-aineena ei olisi karitevoita? :) ^_^)

Totesin siskolleni, että on ehkä viisainta kuopata ajatus luonnonkosmetiikan käytöstä hänen kohdalla. Jos ei sovi niin ei sovi. Viimeisimpänä ollaan kokeiltu hänen iholleen Lacto Linen tuotteita, jotka ovat synteettistä kosmetiikkaa. Ne sopivat hänen iholleen täydellisesti aiheuttamatta negatiivisia reaktioita.

Edellä mainitun esimerkin vuoksi, on hyvä, että markkinoilla on myös sitä synteettisen puolen kosmea. Osalle porukasta se on sitä mikä sopii parhaiten. Ja sitten taas toisaalta joku voi saada ihovaivoihinsa ratkaisevaa apua siirtymällä synteettisestä kosmetiikasta luonnonkosmetiikkaan.



Apteekeissa myytävä Aqualan L on ollut suomalaisten keskuudessa supersuosittu ja kehuttu monitoimituote jo vuosien ajan. Tuote on varmasti monelle iholle sopiva, joka selittää sen suosion. Omalle iholleni Aquala L ei ole koskaan sopinut. Se aiheuttaa ihooni kipeitä ihonalaisia patteja. Kuva: Yliopistonapteekki.



Lääkärit määräävät usein apteekin perusvoiteita atooppisesta ihosta kärsiville ihmisille. Apteekin perusvoiteet ovat koostumuksiltaan pääsääntöisesti hyvin yksinkertaisia. Vettä, mineraaliöljyjyä ja emulgaattoreita. Ne toimivat hyvin okklusiiveina iholla, mutta eivät varsinaisesti kyllä sisällä mitään ihoa oikeasti hoitavia raaka-aineita. Moni valittaakin sitä, että perusvoiteilla ongelmaan ei saa varsinaista ratkaisua, vaikka tilannetta hieman helpottaakin. Aika usein olen kuullut atooppisesta ihosta kärsivän saaneen ratkaisevaa apua ongelmaan, kun tuote on vaihtunut luonnonkosmetiikan tuotteeseen. Iho on alkanut tasapainottua ja voida paremmin, kun se on saanut oikeasti ravitsevaa hoitoa raaka-aineiden kautta, jotka sisältävät esimerkkinä vaikka keramideja ja hyviä rasvahappoja.




Kuva: Lavera



Itse käytän siis mieluiten muutamia poikkeuksia lukuunottamatta luonnonkosmetiikkaa ihollani. Suurimpana syynä psykologiset mieltymykset ja toisaalta uskon sen tekevän iholle parempaa hoitotulosta. Toisaalta uskon myös pitkälle kehittyneeseen tarkkoihin tutkimustuloksiin pohjautuvalle synteettiseen kosmetiikkaan. Ihan loppujen lopuksi valitsen kuitenkin suosimani kosmetiikan raaka-aineiden perusteella, oli se sitten luonnonkosmetiikan tai synteettisen kosmetiikan purnukka. Tunnustaudun raaka-ainehifistelijäksi ^_^


Yhtä kaikki, molemmista genreistä löytyy raaka-aineita ja tuotekoostumuksia, jotka voivat saada oman naamani muistuttamaan perunapeltoa. Luonnollisista raaka-aineista liian suurina määrinä ihoni saa hepulin karite- ja kaakaovoista, kuin myös vääränlaisen rasvahappokoostumuksen omaavista öljyistä. Synteettisellä puolella katastrofeja iholleni aiheuttaa mm. isopropyylipalmitaatti- ja myristaatti.



Onko siis loppujen lopuksi kumpikaan kosmetiikka parempaa tai huonompaa? Mitä ajatuksia aihe teissä herättää? Mitä kosmetiikkaa te käytätte iholla ja miksi?


















20 kommenttia:

  1. Tämähän oli oikein mielenkiintoinen pohdiskelu postaus sinulta. Mukavaa kesää. -Anjuliini

    VastaaPoista
  2. Aikoinani kärsin aknesta ja ihoni oli koko ajan ärtynyt. Lääkäri määräsi Humektania voiteeksi joka vaan pahensi ongelmaa. Niihin aikoihin hankin internet-yhteyden ( kuulostaapa kivikautiselta ) ja eksyin kosmetiikka aiheiselle keskustelupalstalle. Luin luonnonkosmetiikasta ja mineraalimeikeistä. Vaihdoin kaikki synteettiset tuotteet ja meikit pois ja kas kummaa, ihoni parantui!
    Käytin vuosia ekotuotteita kunnes uskalsin siirtyä synteettisiin. Nykyään käytän meikeissä synteettisiä mutta ihotuotteina pääosin luonnonkosmetiikkaa, mutta en kavahda synteettisiäkään kunhan ihotuntuma on hyvä eikä liian tukkivan oloinen. Nyt jätin pois hormooniehkäisyn joten vähän pelkään ihoni räjähtävän käsiin mutta katsellaan mitä tapahtuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellä oli myös nuorempana kamppailua aknen kanssa. Myös minä lotrasin tuon Humektanin kanssa aikoinaan. En oikeastaan koskaan edes tykästynyt Humektaniin, tuntui että se jäi aina muljuamaan ihon pinnalle, eikä imeytynyt. Mutta koska sitä niin kovasti kehuttiin foorumeilla niin yritin itse pintaisesti vain käyttää :D Ensimmäinen kunnolla sopiva tuote iholleni oli muistaakseni Nivean rasvoittuvalle iholle suunnattu fluidi. Sittemmin löysin tosiaan luonnonkosmetiikan parista paljon omalle iholle sopivia tuotteita :)

      Poista
    2. Liityn keskusteluun, mulle erikoislääkäri määkärsi aknevoiteen ja kun sitten ohimennen kysäisin että mites muu ihonhoitorutiini niin sanoi vaan että 'Joo, voisit tuota Humektania käyttää, se on hyvä akneiholle', sain siitäkin reseptin mutta se jäi kyllä apteekkiin :-D

      Tykkään kyllä luonnonkosmetiikasta ja yritän ostaa mahku luonnollisia tuotteita. Nyt otin käyttöön Olivia Kleinin kolme tuotetta, jelly puhdistusaineen, kasvovesisuihkeen ja päivävoiteen jotka on olleen ihan huippuja ja iho näyttää jo nyt paremmalta :-)

      Poista
  3. Nykyään mun ainut kriteeri on se, että ei saa mennä henki ahtaalle kosmetiikasta. Tuoksuja en tunnu kestävän enää juurikaan, varsinkaan tuotteissa, jotka tulee iholle. Hiustuotteissa ei tuoksut jostain syystä haittaa. Huulirasvoissa luonnokosmetiikan tuotteista tykkään enemmän ku synteettisistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonkosmetiikalta voi olla aika haastavaa kyllä löytää miedosti hajustettuja tuotteita. Yleensä tuoksut ovat vähintään keskivoimakkaita, ellei voimakkaitakin. Itse suosin myös huulirasvojen osalta ehdottomasti luonnonkosmetiikkaa. Se tuntuu turvalliselta käyttää, koska tuote tulee suun lähelle josta sitä väistämättä joutuu jonkin verran myös suuhun. Myöskin luonnonkosmen huulirasvat toimivat mulla paremmin kuin synteettiset sellaiset, jotka eivät tunnu parantavan rohtuneita huulia.

      Poista
  4. Käytän sekaisin, mutta tällä hetkellä varmasti 70% käyttämästäni ihonhoidosta on luonnonkosmetiikka ja loput muuta. Mutta meikeissä suhde onkin sitten toisinpäin. Luonnonkosmetiikasta löytyy muutamia hyviä meikkituotteita kuten huulipunia jne, mutta siinä itselläni valitettavasti synteettisten koostumus, tuntu iholle jne voittaa. Mutta ihonhoidossa suosin nykyään luonnollisia vaihtoehtoja, vaikka käytän muutakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla ja mulla taitaa olla tuo sekakäytön suhde aika samanlaiset :)

      Poista
  5. käytän molempia. pahimmat ihohepulit olen saanut luonnonkosmesta. atooppiselle allergikolle se ei vaan aina ole se paras valinta. mutta silti sitkeästi ostelen luonnonkosmetiikkaakin. koska tykkään kokeilla monia tuotteita. se on niin tuotteesta kiinni mikä sopii ja mikä ei. kumpaakaan en välttämättä pidä toista parempana mutta vähän turvallisempana vaihtoehtona kaltaiselleni allergiselle tyypille pidän kuitenkin synteettistä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä täysin totta, että tuote joka ei sovi toiselle, voikin sopia jonkun toisen iholle täydellisesti. Luulen myös, että synteettinen voi olla turvallisempi valinta allergiselle iholle. Varsinkin jos ei ole mielenkiintoa tai resursseja alkaa kahlaamaan luonnonkosmetiikan viidakossa, löytääkseen sopivat tuotteet.

      Poista
  6. Hei! Minulla on kasvava kiinnostus luonnonkosmetiikkaa kohtaan ja olenhan minä useampia jo testaillutkin. Koska ihoni on sekä kuiva, epäpuhdas, laikukas, snadisti ryppynen, että herkkä on haastetta kerrakseen :D. (Paitsi nyt kesällä olen uusissa nahoissa.. wuhuu! Tuntuu, että voin lätkiä naamaan mitä vain ja ihon kunto senkun paranee!)
    Mutta hei.. olen löytänyt aarteen juurikin luonnonkosmetiikan puolelta joka auttaa j-o-k-a-i-s-e-e-n ongelmaan kasvojeni iholla.. Rosehip seed oil <3.
    Kunhan saan entisiä meikkivoiteita ym. Kulutettua vähemmäksi aion testata jotain mineraali-versioita.. Jostain luin ihotautilääkärin sanoneen, että vain se on sellaista joka ei tuki ihohuokosia. Mene ja tiedä.
    Mukavaa Juhannusta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusunmarjaöljy on tosiaan poikkeuksellisen mahtava kasviöljy, tunnustaudun myös faniksi ^_^
      Aika moni on hehkuttanut mineraalimeikkeihin siirtymisen myötä ihon kunnon parantuneen selkeästi. Mineraalimeikkien ihoa tukkivuus voisi olla raaka-ainemäärän näkökulmasta vähemmän ihoa tukkiva kuin normimeikit. Mutta toisaalta mineraalipigmentitkin voivat jumittua ihohuokosiin, että puhdistuksen kanssa olisin niidenkin suhteen tarkka :) Mukavaa Juhannusta myös sinne :)

      Poista
  7. Käytän nykyään lähes pelkästään luonnonkosmetiikkaa. Joitakin yksittäisiä tuotteita käytän tavallisen kosmetiikan puolelta esim. jotain hiustenmuotoilutuotteita, koska käytän niitä niin harvoin niin ne ei ole ehtinyt vielä loppua :D Ensin olin hyvin tiukka luonnonkosmetiikan suhteen, nykyään suhtaudun rennommin. Ihoni on herkkä ja paikoin kuiva, mutta ei varmasti herkimmästä päästä, koska mulle ei ole mitään oireita luonnonkosmetiikan tuotteista tullut. Välttelen kaikista voimakkaimman tuoksuisia luonnonkosmetiikan tuotteita. En tiedä olenko herkistynyt joillekin hajusteille vai olenko vain tottunut käyttämään vähemmän hajustettuja luonnonkosmetiikan tuotteita kun lähes tulkoon kaikki markettikosmetiikan tuotteet tuntuvat liian voimakkaan hajuisilta, sellaisetkin joita ennen olen käyttänyt ongelmitta. Ja nykyään kun kuljen kaupan pesuainehyllyn läpi saan lähes poikkeuksetta päänsäryn... Ennen tällaista ei ollut. En tiedä onko kyse jostain herkistymistä vai olenko vain tottunut vähemmän hajustettuihin tuotteisiin. En ole kuitenkaan havainnut mitään oireita kun olen luonnonkosmetiikkaa käyttänyt, niin aion jatkaa luonnonmukaista linjaa, mutta mikäli havaitsisin jotain oireita, miettisin uudestaan, en ole niin tiukka luonnonmukaisuuden suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan tosiaan olla, että olet tottunut miedommin hajustettuun kosmetiikkaan jonka johdosta voimakkaat tuoksut tuntuvat ärsyttävän. En itsekkään tykkää liian voimakkaista tuoksuista varsinkaan kasvoille laitettavissa tuotteissa. Liian voimakas tuoksu häiritsee, mutta toisaalta aiheuttaa myös itsellä toisinaan jopa päänsärkyä. Tietyt havuiset tuoksut laukaisee lähes poikkeuksetta itselläni päänsärkyä.

      Poista
  8. Luonnonkosnetiikkaa. Mielestäni tähän olisi kannattanut lisätä miten synteettisellä puolella käytetään hormonihäiritsijöitä (esim. etenkin airinkosuojat ja hajusteet), muitakin kyseenalaisia säilöntäaineita kuin MIT (esim. formaldehydin vapauttajat jne jne), joita luonnonkosmetiikkaan ei lisäämällä lisätä. Nykyään hajusteettomia l.k. sarjoja löytyy suht hyvin verrattuna parin vuoden takaiseen tilanteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni vieläkään ei kemiallisten aurinkosuojien hormonihäiritsijöistä ole vedenpitävää tutkimustulosta, vaan edelleen ollaan "saattaa aiheuttaa"- tasolla. Sen sijaan MIT:in on selkeästi todettu aiheuttavan ongelmia.

      Poista
    2. On niistä kuitenkin niin paljon tietoa, että niitä on yritetty kieltää EU-tasolla. Kosmetiikkateollisuuden ison rahan lobbauksen vuoksi ei ole onnistunut.
      Muistaakseni ras

      Poista
    3. Jospa nyt kommentti tulisi kokonaan kun puhelin söi tekstit kolmesti :/
      Tietoa on kyllä ja HUSin sivuilta kopioitu teksti odottaville äideille "Aurinkovoiteita voi raskauden aikana käyttää kohtuudella esimerkiksi kasvoille, mutta toistuvaa käyttöä laajoille ihoalueille kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Kemiallisia suoja-aineita sisältävissä aurinkovoiteissa voi esiintyä aineita, joiden on koe-olosuhteissa osoitettu omaavan estrogeenin kaltaista aktiivisuutta (esim. oktyylimetoksisinnamaatti, OMC), ja näitä aineita voi imeytyä ihon läpi erityisesti, kun käsitellään laajoja ihoalueita. Raskauden aikana kannattaa suosia voiteita, joiden suoja perustuu fysikaaliseen suojaan (titaanidioksidi tai sinkkioksidi sisältävät voiteet). Nämä ovat yleensä lapsille tarkoitettuja aurinkovoiteita. Fysikaalisia suojia sisältävät aurinkovoiteet ovat todennäköisesti paremmin testattuja ja niissä on usein vähemmän kemiallisia suoja-aineita. Vaatesuoja on hyvä aina muistaa."
      Ihan hatarin perustein HUS ei lähtisi suosittelemaan aurinkosuojan käytön suhteen mitään varoituksia. Myös Hawaiji on tehnyt päätöksen, että tiettyjä aurinkosuojien kemikaaleja sisältäviä tuotteita ei saa myydä, koska ne tuhoavat riuttoja. Kemikaalit aiheuttavat mutaatioita vesieliöiden lisääntymiselimiin ja kun ne eivät voi lisääntyä, seurauksena on riuttojen tuhoutuminen.
      Jotkut tahot suosittavat raskaana oleville hajustettomia tuotteita, koska myös hajusteissa voi olla hormonihäiritsijöitä ja muita kemikaaleja, joiden turvallisuudesta sikiöön ei tunneta tarpeeksi tai on epäilyjä haitallisuudesta.
      Turvallisuusharhasta kertoo mielestäni myös MIT, joka vedettiin markkinoilta ennätysnopeasti. Näitä pitkään sallittuja ainesosia voidaan vetää yhtenä päivänä hyvin nopeasti pois, kuten vaikka bisfenoli-A tuttipulloissa. MIT on aiemminkin aiheuttanut allergioita, jonain päivänä vaan tulee se päätös että "nyt riittää".
      Ja nanomateriaaleista sekä niiden haitallisuudesta ihmiselle ja ympäristölle (tosin nanosta riippuen) voisi myös kirjoittaa paljon. Varmasti molemmilla kosmepuolilla on hyvät ja huonot puolensa, mutta niin paljon epäilyksiä kohdistuu synteettisiin tiettyihin ainesosiin, että koen itseni ja ympäristön kannalta turvallisempana käyttää luonnonkosmetiikkaa. Aidot öljyt ja kasviainesosat hoitavat ihoa, ei vain vesi, mineraaliöljy, silikonit ja muovit. Niitäkin tuotteita mainostetaan kuitenkin kasviainesosilla, joita voi olla alle 1% tuotteessa :D Synteettisten säilöntäaineesta phenoxyethanolista tuli ensimmäinen näkemäni tutkimustulos, että se vaikuttaa sikiöön ja huonontaa lapsen kognitiivisia taitoja. Toki yksi tutkimus vaatii jatkotutkimuksia ja sen perusteella ei voi vielä tehdä päätelmiä, mutta ainesosista saattaa tulla mielenkiintoisia tuloksia. Itse olen varma, että hormonihäiritsijät tullaaan vielä kieltämään, se vaan vie aikaa.

      Poista
  9. Hyviä ajatuksia! Pyrin itsekin suosimaan luonnonkosmetiikkaa samoista syistä kuin sinä. Vaikuttavat aineet vähemmillä ylimääräisillä aineilla. Ärsyynnyn kuitenkin todella kovin, kun luonnonkosmesta tulee paasauksen, väärien käsitysten (esim. ekologisuus on ei ole aina täysin totta) ja uskomushoitojen tyyssija. Löytäisinpä sarjan, joka yhdistelee luonnonkosmen riisutun hoitavuuden ja synteettisten sarjojen kliinisyyden eettisesti ja aidosti ilmastoystävällisesti. Ja siis järkevällä hinnalla. :D Hassuna huomiona ihon ärsytysreaktioista: itsella ainut ärsytys ikinä mistään kosmetiikasta (jos vaan muistan oikein) on tullut Estelle&Thildin BioCalm-sarjasta. :D

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele :)